Στα σκαριά τραπεζική αργία

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν πως θα είχε θετικό αντίκτυπο, όχι μόνο στους καταθέτες της Κύπρου αλλά γενικότερα και σε αυτούς του εξωτερικού, ένα ενδεχόμενο κλείσιμο των τραπεζών την Τρίτη ή ακόμα και την Τετάρτη, με σκοπό οι πρώτοι να μην αποσύρουν τις καταθέσεις τους άρον άρον και κυριευμένοι από το αίσθημα αβεβαιότητας και πανικού που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη μεγαλόνησο.

Οι ίδιοι κύκλοι, θεωρούν πως κάτι αντίστοιχο θα ήταν μία καλή

λύση και θα έδινε χρόνο στους καταθέτες να αποφασίσουν πιο ψύχραιμα και όχι εν βρασμώ όπως τώρα. Επιπρόσθετα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, μία τέτοια κίνηση θα επέτρεπε να διαφανούν και οι αντιδράσεις από τις χώρες που βρίσκονται σχεδόν στην ίδια οικονομική θέση με την Κύπρο, δηλαδή από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, εξαιρουμένης της Γαλλίας. Η κύρια αντίδραση που απασχολεί τους πάντες αυτή τη δεδομένη στιγμή και αυτή που θέλουν να καταγράψουν είναι το εάν και κατά πόσο θα υπάρξουν αυτές τις ημέρες, αρχής γενομένης από αύριο, μαζικές αναλήψεις και μετακινήσεις καταθέσεων και κεφαλαίων.

Οι διοικήσεις και οι διευθύνσεις της Κεντρικής Τράπεζας, των εμπορικών τραπεζών και των συνεργατικών ιδρυμάτων βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση, εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης της Βουλής, ενώ μελετώνται και οι τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα καταστούν αναγκαίες μετά τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε σημερινές του δηλώσεις έκανε σαφές ότι σήμερα ή αύριο θα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν αποφάσεις έχοντας κατά νου τις συνέπειες και τα οφέλη από την υπερψήφιση ή καταψήφιση του μνημονίου.

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “βρισκόμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, αλλά χρειάζεται ψυχραιμία και σύνεση, ώστε να ληφθούν οι καλύτερες αποφάσεις για τον τόπο” και επισήμανε ότι η απόρριψη της απόφασης του Eurogroup σημαίνει άτακτη χρεοκοπία, ενώ η ψήφιση δε διασφαλίζει κατά απόλυτο τρόπο την αποφυγή οικονομικών περιπετειών.

Αναφερόμενος και στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν στα οικόπεδα της Α.Ο.Ζ. της μεγαλονήσου, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει διασύνδεση των πιθανών εισοδημάτων του φυσικού αερίου, ώστε να διασφαλισθεί ένα μεγάλο μέρος της επένδυσης των καταθετών.

Από την πλευρά της, η Κεντρική Επιτροπή του απερχόμενου από την εξουσία κομμουνιστικού κόμματος της Κύπρου, ΑΚΕΛ, ύστερα από εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου του, αποφάσισε να καταψηφίσει το νομοσχέδιο που αφορά το “κούρεμα” των κυπριακών καταθέσεων.

Ο γ.γ. του κόμματος, Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι το γραφείο μελετών του ΑΚΕΛ ετοιμάζει πρόταση για αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το κατά πόσον το ΑΚΕΛ θα καλέσει τους πολίτες σε κινητοποιήσεις, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο κόσμος είναι ήδη έτοιμος, αλλά οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνουν με οργανωμένο τρόπο και μέσα σε πολιτισμένο πλαίσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα