Ο «μουτζαχεντίν Πάπας» δεν θα γίνει Τσάβες!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Θα σκληρύνει τη στάση της η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έναντι των άλλων θρησκειών και δογμάτων; Το ερώτημα θα το απαντήσει με τις πράξεις του ο πρώτος Ιησουίτης Πάπας που εξελέγη στο Βατικανό. Αυτές τις ώρες πάντως το επικοινωνιακό επιτελείο της Αγίας Έδρας περνάει στο πολυπληθές παγκόσμιο ακροατήριο μια εικόνα σαν να εξελέγη ο… Τσάβες. Μιλούν για επανάσταση και για Πάπα των φτωχών, αφού προέρχεται από τη Λατινική Αμερική για πρώτη φορά κ.λπ. Ψυχραιμία! Ο εξ Αργεντινής

ορμώμενος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εξελέγη Πάπας και είναι μεν ο πρώτος Λατινοαμερικανός (Καρδινάλιος Μπουένος Άιρες), αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει ότι προέρχεται από το γνωστό Τάγμα των Ιησουιτών, αυτό που θεωρείται «μουτζαχεντίν του Βατικανού».
Δεν είναι νέος αλλά άγει το 77ο έτος. Οι Ιησουίτες αν και φημίζονται για την αυστηρότητά τους, δεν πρωταγωνίστησαν ποτέ στην αποκάλυψη σκανδάλων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Και τα σκάνδαλα είναι πολλά τόσο στον οικονομικό τομέα, όσο κυρίως στην αναρρίχηση σε ύπατα αξιώματα καρδιναλίων απολύτως διεφθαρμένων. Μεταξύ αυτών και μερικοί που βίασαν ή αποπλάνησαν μικρά παιδιά σε διάφορα ιδρύματα. Για παράδειγμα, περιέβαλαν με απόλυτη σιωπή τα σκάνδαλα κατά εκατοντάδων παιδιών σε Ιρλανδία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία. Ούτε λέξη. Αντίθετα, μάλιστα, οι Ιησουίτες είναι η σκληρή πτέρυγα του Βατικανού και γραμμή τους είναι το απόλυτο κουκούλωμα. Το όνομα Φραγκίσκος που επέλεξε ο νέος Πάπας είναι όνομα που πρώτη φορά επιλέγει Πάπας, το οποίο παραπέμπει κατευθείαν στο Τάγμα των Ιησουιτών και προφανώς έχει τη σημασία του. Το Τάγμα ιδρύθηκε από τον Ιγνάτιο Λογιόλα (Άγιος για τους Ρωμαιοκαθολικούς), ο οποίος πέθανε το 1556 στη Ρώμη.

Ποιοι είναι οι Ιησουίτες
Έχει γραφεί πολλές φορές και από μελετητές της θρησκευτικής παγκόσμιας κοινότητας ότι οι Ιησουίτες είναι το Τάγμα που από όλα τ’ άλλα επέδειξε ίσως τη μεγαλύτερη δραστηριότητα υπέρ της παποσύνης και κατά των προτεσταντών και των ορθοδόξων. Ήταν οι αρχιτέκτονες της αντι-μεταρρύθμισης για την προστασία της παποσύνης από το κύμα των διαμαρτυρομένων και της Ουνίας για τη διείσδυση στους ορθοδόξους. Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποίησαν μέσα εντελώς κοσμικά, μεταξύ των οποίων και τη βία, προκαλώντας αντιδράσεις και πολυετείς αιματηρούς πολέμους.
Σήμερα οι Ιησουίτες είναι περίπου 20.000 σε όλο τον κόσμο, από τους οποίους πάνω από 6.000 είναι στην Ευρώπη και από αυτούς 15 (14 ιερείς και ένας μοναχός) ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα. Από αυτούς ένας είναι Γάλλος, τρεις Πολωνοί και έντεκα Έλληνες. Το κέντρο τους είναι στην οδό Μιχαήλ Βόδα και εξυπηρετούν πλην των Ελλήνων καθολικών και τους Πολωνούς μετανάστες. Διαθέτουν κατάλυμα για 34 σπουδαστές, πνευματικό κέντρο και βιβλιοθήκη με περισσότερους από 30.000 τόμους. Εκδίδουν δύο περιοδικά, εκ των οποίων το ένα συμπλήρωσε τα 100 του χρόνια. Η ισχύς των Ιησουιτών στο Βατικανό εξακολουθεί και σήμερα να είναι μεγάλη. Ενδεικτικό του γεγονότος αυτού είναι ότι ο πρώην Πάπας Βενέδικτος διόρισε τον Ιησουίτη ιερομόναχο Φεντερίκο Λομπάρντι γενικό υπεύθυνο της επικοινωνίας τού Βατικανού, δηλαδή διευθυντή τού γραφείου Τύπου, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασής του. Προφανώς θα του χρωστάει κάτι ο νέος Πάπας…
Γενικά και ως πρώτο σχόλιο, ας μην περιμένουμε το «μαχαίρι στο κόκκαλο» για όσους πρωταγωνιστούν στα σκάνδαλα (σεξουαλικά και οικονομικά) που ταλανίζουν τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, σε κάποιο από τα οποία είχε σημαντικό συγκαλυπτικό (τουλάχιστον) ρόλο ο παραιτηθείς Βενέδικτος. Βέβαια, πολλές φορές συνέβη η αντίθετη έκπληξη από διαδόχους, αλλά στο Βατικανό αυτές οι εκπλήξεις είναι ακόμα άγνωστες… Όταν, λοιπόν, έχει κανείς τον πρώτο Ιησουίτη Πάπα ας είναι πολύ συγκρατημένος με την καταγωγή του και πάντως ούτε να σκέφτεται τον… Τσάβες.
Ο γνωστός για το θάρρος της αντιπαράθεσης επί θρησκευτικών ζητημάτων Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ ήταν πολύ συγκρατημένος έως απαισιόδοξος για την «προοδευτικότητα» του νέου Πάπα. Και μας είπε: «Δεν διάλεξε καθόλου τυχαία το όνομα. Η μεγάλη του ηλικία και η διαδρομή του στη συγκεκριμένη πλευρά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η μάλλον εύθραυστη υγεία, δείχνουν ότι ο σκληρός πυρήνας του Βατικανού, αυτός που βαρύνεται με συγκαλύψεις σοβαρών σκανδάλων και συνεργασίες ακόμα και με τη Μαφία σε οικονομικό επίπεδο, επέλεξε Πάπα τον οποίο θεωρεί ακίνδυνο ή αντίθετα εγγύηση για να συνεχιστεί η πορεία, όπως και πριν. Δεν θα με εκπλήξει αν γίνει ακόμα πιο συντηρητική του συστήματος εξουσίας του Βατικανού».

Keywords
Τυχαία Θέματα