ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΑΚΗΣ

«Καθαρό» μυαλό χρειάζεται…

Τούτη την περίοδο πολλά είναι αυτά που θα ακουστούν.. Κάποια θα είναι η «γυμνή» αλήθεια, ορισμένα θα είναι μισές αλήθειες και άλλα ψέματα. Καλό θα είναι λοιπόν επειδή η χώρα βαδίζει σε τεντωμένο «σχοινί» να μην μένουμε σε «τίτλους» και «τσιτάτα» και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει : Από εκεί και πέρα βεβαίως ο καθένας να κάνει την επιλογή του, έχοντας όμως όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται κάποια πράγματα στο μυαλό του. Και βεβαίως δεν θα πρέπει να καταπίνουμε αμάσητο ό,τι μας σερβίρουν.

Αφορμή για αυτές τις σκέψεις είναι ένα κείμενο που κυκλοφόρησε

ευρέως στο διαδίκτυο, όπου με «στοιχεία» γίνεται μια προσπάθεια να αποδειχτεί ότι αν η Ελλάδα δεν εξοφλεί τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνο από τους φόρους που εισπράττει…
Μάλιστα, για να αποδειχτεί αυτή η συλλογιστική, λαμβάνεται υπόψη ένα κρατικό έγγραφο, ο Προϋπολογισμός του 2011 και συγκεκριμένα ο πίνακας που καταγράφει έσοδα και έξοδα.

Ας ξεκινήσουμε με τους τόκους της τάξης των 15,8 δισ. ευρώ που έπρεπε να πληρωθούν κατά τη διάρκεια του 2011 και, όπως ισχυρίζεται ο συντάκτης του κειμένου, χωρίς αυτές τις υποχρεώσεις θα τα βγάζαμε πέρα. Ας τους αφαιρέσουμε λοιπόν ευθύς εξαρχής.
Τα έσοδα προσδιορίζονταν στα 85 δισ. ευρώ. Εδώ να σημειώσουμε ότι σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και δυσβάσταχτοι φόροι, όπως το «χαράτσι» μέσω ΔΕΗ στα ακίνητα και η έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα. Έτσι, συγκεντρώνεται αυτό το ποσό.
Ο συντάκτης λοιπόν του κειμένου που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο «κρατάει» αυτό το νούμερο των 85 δισ. ευρώ και παίρνει από τον ίδιο πίνακα του κρατικού Προϋπολογισμού ένα ακόμα ποσό: τις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις. Συνολικά, 51,2 δισ. ευρώ.
Αποφαίνεται «ιδού πόσα εισπράττουμε και πόσα ξοδεύουμε» και καταλήγει ούτε λίγο ούτε πολύ στο συμπέρασμα πως «λεφτά υπάρχουν», αρκεί να σταματήσουμε να καταβάλλουμε τόκους στους δανειστές!!!

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, να πούμε ότι οι υποχρεώσεις του δημοσίου δεν είναι μόνον μισθοί και συντάξεις..
Οι συνολικές δαπάνες -εξαιρουμένων πάντα των τόκων, για να μην υπάρχει μπέρδεμα- αποτυπώνονται λίγο παρακάτω στο κουτάκι «πρωτογενείς» δαπάνες: ποσό 89,6 δισ. ευρώ!!! Δηλαδή στην πραγματικότητα τα ταμεία υπολογιζόταν να μπουν μέσα 4,6 δισ. ευρώ! Μάλιστα, στο τέλος «ξεφύγαμε» και άλλα 2 δισ. ευρώ. Χωρίς πάντα να υπολογίζονται τα ποσά που έπρεπε να δοθούν στους δανειστές!
Τα έξοδα του δημοσίου δεν είναι λοιπόν μόνον μισθοί και συντάξεις. Είναι και οι δαπάνες για φάρμακα, το πετρέλαιο θέρμανσης για τα σχολεία, τα καύσιμα για τα ασθενοφόρα και τα περιπολικά, φως, νερό, τηλέφωνο και άλλα πολλά.

Είναι προφανές λοιπόν ότι με μια μικρή «αλχημεία» μπορεί να βγουν και λανθασμένα συμπεράσματα.
Ανάλογα παραδείγματα πολλά: Ακόμα και κόμματα έχουν στήσει ολόκληρα προγράμματα σε μεγέθη που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν… αμφισβητήσιμα. Λένε κάποιοι θα βάλουν φόρους στις καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία, ύψους 600 δισ. ευρώ. Τ

Keywords
Τυχαία Θέματα