ΕΙΝΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ’74;

Πολλοί το τελευταίο διάστημα επιχειρούν να βρουν ομοιότητες του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ της πρώιμης περιόδου και υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου. Ουδεμία σχέση. Και το ένα και κυρίως ο άλλος.

Ας

ξεκινήσουμε από τον Ανδρέα και τον Αλέξη. Ο Παπανδρέου ήταν ένας ώριμος πολιτικός όταν ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ. Ήταν μια καταξιωμένη διεθνώς ακαδημαϊκή προσωπικότητα, με βαθειές οικονομικές γνώσεις, με διεθνείς σχέσεις και επαφές που του έδιναν τη δυνατότητα να βλέπει τη «μεγάλη εικόνα», με συγγραφικό -επιστημονικό και πολιτικό- έργο. Είχε μια αδιαμεσολάβητη σχέση με τον κόσμο που έφτανε ως και τα όρια του λατρευτικού δοξασμού. Ήταν χαρισματικός ηγέτης, δημεγέρτης, κοινοβουλευτικός, αλλά και «μπαλκονάτος» ρήτωρ. Μπορούσε με την ίδια ευκολία να σταθεί στα σαλόνια της διακυβέρνησης και της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης, αλλά και στα ρετιρέ ή τα υπόγεια του λαϊκισμού.

Για να γίνει πρωθυπουργός χρειάστηκε να περάσει τρεις επταετίες πολιτικής δράσης με διαφορετικό κάθε φορά ρόλο. Μέχρι το 1967 ήταν βουλευτής και υπουργός της Ένωσης Κέντρου με ξεχωριστό στίγμα. Μέχρι το 1974 ασκήθηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα, ιδρύοντας το ΠΑΚ που προωθούσε την ένοπλη πάλη. Μέχρι το 1981 κάθησε στα έδρανα της αντιπολίτευσης, ιδρύοντας ένα μαζικό κόμμα-Κίνημα που κυβέρνησε τη χώρα για περισσότερο από 20 χρόνια.

Ο Τσίπρας είναι ένας νεαρός πολιτικός που διακρίθηκε κυρίως στον πολιτικό ακτιβισμό. Ηγείται ενός κόμματος με 12 συνιστώσες, ορισμένες εκ των οποίων υπερτερούν σε αριστερισμό του ΜΛ-ΚΚΕ και άλλες που σε κομμουνιστική ορθοδοξία συναγωνίζονται τον Περισσό. Το ότι καταφέρνει να ενοποιεί το χώρο πιστώνεται στα υπέρ του, αλλά το στοίχημά του είναι να καταφέρει να μετεξελίξει το ΣΥΡΙΖΑ από δυναμικό και φασαριόζικο ομοσπονδιακό κόμμα σε υπεύθυνη δύναμη και φορέα κυβερνητικής εξουσίας. Ο Τσίπρας είναι ένα φρέσκο, όμορφο και μαχητικό πρόσωπο στην πολιτική. Σίγουρα έχει αυτό που λέμε άστρο, όμως χρειάζεται να διανύσει ακόμη δρόμο για να μετατρέψει την αλλαζονεία της νιότης σε πολιτικό ηγετισμό.

Προσώρας τον τραβά από το ένα μανίκι ο Λαφαζάνης και από το άλλο ο Παπαδημούλης. Όταν καταφέρει να είναι αυτός που θα τραβά τα αυτιά στους «συνασπιστές» και στους «αριστερορευμίτες» τότε θα έχει κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να γίνει κεντρικό πρόσωπο στην όσμωση και την ανασύνθεση του χώρου της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας με φόντο τη διεκδίκηση της κυβερνητικής εξουσίας. Ο ίδιος φαίνεται ότι έχει συλλάβει τα μηνύματα των καιρών κι αυτό προσπαθεί να κάνει. Προσώρας η μόνη σχέση που έχει με τον Αντρέα Παπανδρέου είναι ότι τα ονόματα και των δύο αρχίζουν από άλφα. Ο ένας άλλαξε την Ελλάδα, ο άλλος προσπαθεί ν’ αλλάξει το κόμμα του για να επιχειρήσει να αλλάξει την Ελλάδα. Η διαφορά είναι τεράστια. Εξάλλου αυτά είναι τα μεγέθη σύγκρισης των ηγετών και όχι το πως βαφτίζεις κάποιον.

Πάμε τώρα στη σχέση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ του 1974 δημιουργήθηκε μετά από μια στρατιωτική δικτατορία. Υπήρχε έντονη πολιτικοποίηση και διάχυτη αισιοδοξ

Keywords
Τυχαία Θέματα