ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (;) ΜΕΡΚΕΛ

Πολιτικό σεισμό προκάλεσε χθες η ανοίκεια παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ στα εσωτερικά της χώρας με την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά του ευρώ. Θρίλερ με τη γνησιότητα της πρότασης, η καγκελαρία διέψευσε την ελληνική κυβέρνηση και η Προεδρία της Δημοκρατίας διέψευσε το Βερολίνο!

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου, με τη θυροκόλληση (σήμερα, στις 9 το πρωί)

του προεδρικού διατάγματος διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εκλογών, σημαδεύεται έντονα από το τηλεφώνημα της γερμανίδας καγκελαρίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το εν λόγω τηλεφώνημα έγινε χθες και, όπως είχε γίνει γνωστό ως το απόγευμα της Παρασκευής, η γερμανίδα καγκελάριος είχε ζητήσει από τον Κάρολο Παπούλια να συγκροτηθεί σύντομα μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου μια «ισχυρή και λειτουργική κυβέρνηση».

Δημοψήφισμα

Παρόλα αυτά, σαν βόμβα έπεσε χθες το βράδυ η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τσιόδρα, με την οποία γινόταν γνωστό ότι η κ. Μέρκελ είχε επίσης προτείνει, εμμέσως πλην σαφώς, στον Κάρολο Παπούλια τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ταυτόχρονα με τις εκλογές, με ερώτημα την παραμονή ή μη της χώρας στο ευρώ. Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναφέρονταν τα εξής: «Η κ. Μέρκελ μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη. Είναι πρόδηλο ωστόσο ότι το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης».

Αμέσως, ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων και όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί αρχηγοί άρχισαν να βάλλουν με πυρ ομαδόν κατά της γερμανίδας καγκελαρίου.

Αντιδράσεις

Τον χορό των αντιδράσεων έσυρε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, που χαρακτήρισε ως «τουλάχιστον ατυχή» τη δήλωση Μέρκελ. «Ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από δημοψήφισμα για να αποδείξει την επιλογή του στο ευρώ, δικαιούται, όμως, ο ελληνικός λαός τον σεβασμό των εταίρων του. Η αποψινή πρόταση της κυρίας Μέρκελ περί δημοψηφίσματος – και μάλιστα σε χρόνο προεκλογικό – είναι, τουλάχιστον, ατυχής και δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Γιατί απευθύνεται στον ελληνικό λαό σε λάθος ώρα και με λάθος μήνυμα», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Οξύτατη ήταν και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, δια του Αλέξη Τσίπρα, που κατηγόρησε την κ. Μέρκελ ότι «έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σαν να πρόκειται για χώρα-προτεκτοράτο και αυτό το δικαίωμα της το έχουν δώσει ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς με τη στάση τους και τις επιστολές τους» «Την δική του απάντηση ο ελληνικός λαός θα την δώσει στις 17 Ιουνίου», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας. .
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι «η διενέργεια δημοψηφίσματος ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων και όχι στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κυβερνήσεων άλλων κρατών-μελών. Ζήτημα δημοψηφίσματος συνεπώς δεν τίθεται. Ο σεβασμός στη συνταγματική τάξη και τους λαούς όλων

Keywords
Τυχαία Θέματα