ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ …ΦΑΣΗΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ

«Ζήτημα δημοψηφίσματος δεν τίθεται», ήταν η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη σχετική πρόταση – παρέμβαση στα εσωτερικά πράγματα της χώρας από την Άνγκελα Μέρκελ. Και αυτή πάντως, «αξιοποιήθηκε» στην προεκλογική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με …χρονοκαθυστέρηση

πολλών ωρών ήρθε η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ χθες στην πρόταση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το θέμα χρησιμοποιήθηκε ως αφετηρία για νέα αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μία οργίλη ανακοίνωσή του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος που έχει από την εποχή της πρότασης Παπανδρέου ακόμα αποκηρύξει τη λογική του δημοψηφίσματος -και τότε με «χρονοκαθυστέρηση» πάντως- υποστήριξε πως «ζήτημα δημοψηφίσματος δεν τίθεται», καλώντας την ΕΕ να επιδείξει σεβασμό στο Σύνταγμα, που προβλέπει ότι «η διενέργεια δημοψηφίσματος ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κυβέρνησης και της Βουλής». Ο κ.Βενιζέλος επανέλαβε την πάγια θέση του ότι το ζήτημα στην Ελλάδα είναι η οριστική έξοδος από την κρίση και η αποκατάσταση της ουσιαστικής ισοτιμίας της χώρας μέσα στην Ευρώπη, και όχι η παραμονή της στο ευρώ ή όχι. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2011 σε σχέση με την ανάγκη συγκρότησης και εφαρμογής ολοκληρωμένων πολιτικών στήριξης της ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας και δη εκείνης των νέων, ζητώντας την άμεση υλοποίησή τους, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Το θέμα όμως δεν σταμάτησε εκεί. Ωσάν το ζήτημα να ενδείκνυτο για πολιτική αντιπαράθεση, εξεδόθη από τον ΣΥΡΙΖΑ μία ανακοίνωση που έκανε λόγο για «συνήθεια» της καγκελαρίου της Γερμανίας να απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδος σαν να πρόκειται για χώρα-προτεκτοράτο, εξαιτίας του σχετικού «δικαιώματος» που της έδωσαν με τη στάση και τις επιστολές τους οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς. Σηκώνοντας το γάντι, το ΠΑΣΟΚ επανήλθε, επιτιθέμενο ευθέως κατά του ΣΥΡΙΖΑ. «Στις έξωθεν παρεμβάσεις, το ΠΑΣΟΚ έδωσε καθαρή και άμεση απάντηση. Από τη δική μας όμως εθνική σκοπιά, το μεγάλο θέμα είναι ότι η χώρα, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει κυβέρνηση και στέλνει διεθνώς την εικόνα της αστάθειας και της αβεβαιότητας», σχολίασε, κατηγορώντας προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα ότι «παίζει εκλογικά ζάρια στην πλατη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού». Συνέχισε δε, σημειώνοντας ότι «δεν αντιλαμβάνεται τι και πώς διακυβεύεται στην Ευρώπη», προσθέτοντας πως αντίστοιχοι με εκείνον πολιτικοί στην Ευρώπη, μπορούν από λάθος ή τοπικές πολιτικές σκοπιμότητες να οδηγήσουν τα πράγματα στα άκρα «με τον λογαριασμό να τον πληρώνει πρώτη η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός».

Η μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί και επιλογή προεκλογικής τακτικής για το ΠΑΣΟΚ, είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα χθες, όταν με δήλωση της η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Φώφη Γεννηματά, του καταλόγιζε «αντιλαϊκές και επικίνδυνες προτάσεις», ξεκι

Keywords
Τυχαία Θέματα