Νέες περικοπές, αν δεν γεμίζει ο «κουμπαράς»…

Του Βαγγέλη Δουράκη

Επί τάπητος παραμένει το θέμα της ενισχυμένης εποπτείας εφαρμογής του Μνημονίου και οι αιτιάσεις Σόιμπλε για μηχανισμό ελέγχου δεν είναι τυχαίες: Άλλωστε, στο προσχέδιο του νέου Μνημονίου (MoU) έχουν ήδη περιληφθεί σαφείς ρήτρες βάσει των οποίων η Ελλάδα θα αναλαμβάνει δράση

περιορίζοντας τις δαπάνες της, όταν υπάρχουν αποκλίσεις έναντι των στόχων.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών θα αναλαμβάνει την οικονομική διαχείριση φορέων που συστηματικά δεν επιτυγχάνουν τους στόχους των προϋπολογισμών τους, ενώ θα έχει και δικαίωμα «βέτο» για τις δαπάνες άλλων υπουργείων.

Στο θέμα του ειδικού λογαριασμού, αυτός θα παραμείνει στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), παρά τις περί του αντιθέτου γερμανικές προτάσεις, αλλά για να διασφαλίσουν οι δανειστές της χώρας ότι η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιεί τα κεφάλαιά του για σκοπούς που δεν έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση του χρέους, θα διαθέτουν τα δάνεια λίγο πριν έρθει η ώρα να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις του κράτους.

Στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο MoU για την προώθηση αυστηρότερης εποπτείας του ελληνικού προγράμματος περιλαμβάνονται:

- Καταβολή των δόσεων στον ειδικό λογαριασμό, λίγο πριν την αποπληρωμή υποχρεώσεων.

- Θέσπιση αυτόματων περικοπών δαπανών (εκτός μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων), σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις στους στόχους του προϋπολογισμού.

- Εφαρμογή μηχανισμού περικοπής δαπανών σε φορείς της γενικής κυβέρνησης ανάλογου ύψους με τυχόν αποκλίσεις στα έσοδα αποκρατικοποιήσεων. Δηλαδή, εάν υπάρχει στόχος για έσοδα της τάξης των 2 δισ. ευρώ και τελικά εισρέουν 1,5 δισ. ευρώ, τα 500 εκατ. ευρώ που δεν προέκυψαν από τις ιδιωτικοποιήσεις, θα αναζητηθούν από τις δαπάνες του κράτους.

- Εφαρμογή «κανόνα εσόδων». Τα επιπλέον των στόχων έσοδα θα πηγαίνουν κατά 30% στην εξυπηρέτηση του χρέους και κατά 70% σε αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές.

- Θέσπιση πλαφόν στις δαπάνες που θα μπορούν να κάνουν τα επόμενα τρία χρόνια οι φορείς του Δημοσίου και κυρίως της κεντρικής κυβέρνησης (υπουργεία) και τα νοσοκομεία.

- Υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και των άλλων υπουργείων για έλεγχο δαπανών

- Η ανάθεση στο υπουργείο Οικονομικών και τους μηχανισμούς του περισσότερων αρμοδιοτήτων (ακόμα και ”βέτο”) για τις δαπάνες άλλων υπουργείων ή φορέων που δεν ανταποκρίνονται στους στόχους τους.

- Η ταχύτερη εφαρμογή των κανόνων του δημοσιονομικού συμφώνου της ΕΕ.

- Δημιουργία θέσπιση πλαισίου για την διόρθωση των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την κεντρική κυβέρνηση στους άλλους φορείς.

- Υιοθέτηση συγκεκριμένων στόχων για τις δεσμεύσεις των ΔΕΚΟ

Keywords
Τυχαία Θέματα