ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΙΡΛΑΝΔΕΖΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Η σκηνή είναι από τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Οι Έλληνες υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Στουρνάρας και Βρούτσης, ενημερώνουν τους ευρωπαίους συναδέλφους τους για το ελληνικό πρόβλημα και «ανακρίνονται» από αυτούς.

Κάποια στιγμή παίρνει το λόγο μια ευρωβουλευτής από την Ιρλανδία -μια χώρα που επίσης ταλαιπωρείται, και ανήκει και αυτή, όπως και η Ελλάδα,

στην ομάδα των PIGS- και λέει: «Δύο χρόνια μας έλεγαν να προσέξουμε να μην γίνουμε σαν την Ελλάδα. Κι αυτό κάναμε. Προσπαθούσαμε με κάθε τρόπο να αποφύγουμε την ταύτιση με την Ελλάδα. Σήμερα, είμαι πεπεισμένη ότι για να λυθούν τα προβλήματα στην Ιρλανδία και να βγει η Ευρώπη από την κρίση, πρέπει όλοι μας να στηρίξουμε την Ελλάδα, να φωνάξουμε ότι είμαστε όλοι Έλληνες». Περιττεύει να πω ότι η Ιρλανδέζα ευρωβουλευτής καταχειροκροτήθηκε από όλους τους παριστάμενους συναδέλφους της.

Τη φωνή της Ιρλανδέζας πρέπει να την κάνουμε σημαία και πολιτική. Όπως σημαία και πολιτική πρέπει να κάνουμε και τα συνθήματα των συνδικάτων που θα ακουστούν, σήμερα, σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η αναπτυσσόμενη αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης πρέπει να πιέσουμε να μετατραπεί σε αλληλεγγύη των κρατών και των κυβερνήσεων τους. Όχι μόνον για την Ελλάδα ή την Ιρλανδία, ούτε για την Πορτογαλία και την Ισπανία, αλλά για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εχθές ίσως ήταν νωρίς, τώρα όμως μπορούμε και πρέπει να προσπαθήσουμε να αναπτυχθεί ένα Νέο Φιλελληνικό Κίνημα. Τώρα, που όλοι συνειδητοποιούν ότι το κυρίαρχο πρόβλημα δεν είναι οι «τεμπέληδες Έλληνες», οι οποίοι μάλιστα έκαναν όσα τους επέβαλε η τρόικα, αλλά η γενικότερη κρίση χρέους και οι πολιτικές δημοσιονομικής αποστείρωσης που επιβάλλονται, πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες πίεσης των κυβερνήσεων από τους πολίτες τους. Κινήματα αλληλεγγύης, συμμαχίες των χωρών του Νότου, επικοινωνιακές καμπάνιες, εκδηλώσεις συμπαράστασης, στοχευμένες παρεμβάσεις σε διεθνή φόρα, συγκρότηση δικτύου από σημαντικούς Έλληνες, αλλά και φίλους της Ελλάδας πρέπει να προστεθούν στα διαπραγματευτικά χαρτιά και όπλα των κυβερνητικών ενεργειών.

Η υπερχρέωση, τα ελλείμματα, οι δημοσιονομικές ανισορροπίες δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Οι ατομικές τιμωρίες δεν λύνουν το πρόβλημα, το ανακυκλώνουν και το διευρύνουν. Παράγουν μόνον ανεργία, φτώχεια και ύφεση. Οι 30 μήνες συνεχούς και σκληρής λιτότητας το αποδεικνύουν. Πρέπει να σταματήσουν και να ενταχθούν σε ένα συνολικό σχέδιο αναστοχασμού και επανατοποθέτησης του προβλήματος. Χρειάζεται επειγόντως άλλη συνταγή. Τα μνημόνια δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει αμέσως να συμπληρωθούν με προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης, παραγωγικής ανασυγκρότησης και νομισματική ρευστότητα.

Εάν, με ευθύνη πρωτίστως της Γερμανίας, συνεχιστεί το δημοσιονομικό ολοκαύτωμα των χωρών του Νότου της Ευρώπης, τότε ο λόγος, εχθές, της Ιρλανδέζας στο ευρωκοινοβούλιο και τα συνθήματα, σήμερα, των διαδηλωτών στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα γίνουν κραυγές και οδοφ

Keywords
Τυχαία Θέματα