Γιατί αισιοδοξεί ο Σαμαράς

«Αντώνη, η δόση θα δοθεί το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου». Αυτό το μήνυμα, που έλαβε χθες κατά τις συναντήσεις του με τους Εμ. Μπαρόζο και Χ.Β.Ρομπάι ο Αντώνης Σαμαράς, ήταν αρκετό για να κάνει τον Έλληνα πρωθυπουργό να αισιοδοξεί. «Αν πάρουμε τα χρήματα που περιμένουμε, αν μπορέσουν αυτά τα χρήματα να δώσουν ανάσες στην ελληνική οικονομία, να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, όλα αυτά μαζί με τις δυνατότητες μόχλευσης από την ΕΤΕπ, και όλες τις δράσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης θα

αλλάξουν την εικόνα, θα δώσουν βεβαιότητα, θα αντιστραφεί η ελληνική εικόνα» εκτιμά σε συνομιλητές του ο κ. Σαμαράς.

Όχι ότι, αίφνης, λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Αντιθέτως. Η διαμάχη ΔΝΤ – Βερολίνου παραμένει σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά η ελληνική πλευρά κρατάει αποστάσεις ασφαλείας. Ο κ. Σαμαράς αναμένει να μάθει την κατάληξη των διαπραγματεύσεων αλλά και την τύχη που θα έχουν οι προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά. «Δεν έχουμε λόγο, ούτε πραγματικό συμφέρον να εμπλακούμε είτε υπέρ του ενός είτε υπέρ του άλλου» σημειώνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Αντιθέτως μοιάζει να ξεπεράστηκε το ζήτημα με τον «εξωτερικό λογαριασμό» στον οποίο ζητούσαν να κατατεθούν, προκειμένου να ελέγχονται πλήρως από τους πιστωτές, τα δάνεια προς τη χώρα. «Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα» φαίνεται ότι διεμήνυσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος κατέστησε σαφές προς όλους ότι η επιβολή τέτοιας μορφής ελέγχου θα προκαλούσε ανεξέλεγκτες αντιδράσεις και ένα ισχυρότατο πλήγμα για την κυβέρνηση. Το Μαξίμου επιχειρεί να κατευνάσει και τις αντιδράσεις για τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης, διαβεβαιώνοντας ότι δεν αποτελεί παρά ένα «ξυπνητήρι» προκειμένου να μην εφησυχάζει η ελληνική πλευρά ενώ σε κάθε περίπτωση δεν θα οδηγεί σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα