Με τις κόκκινες κάρτες στο τσεπάκι επέστρεψε η Τρόικα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ήδη το «πρώτο κύμα» των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών μας βρίσκεται στην Ελλάδα και οργώνει τα παραγωγικά υπουργεία για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση την κατάσταση στο έλλειμμα, στους φόρους, στις αποκρατικοποιήσεις, στις τράπεζες, αλλά και στο ζήτημα της διαθεσιμότητας – αναδόμησης του δημοσίου.

Τα πέντε γκρουπ των εκπροσώπων των πιστωτών μας θα πατήσουν …Αθήνα μέχρι την Παρασκευή, αλλά όπως εκτιμούν

κοινοτικές πηγές το κλίμα που διαμορφώνεται είναι ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για το επόμενο «πακέτο» δόσεων, δηλαδή τα 2,8 δισ. του Μαρτίου, τα 2,7 δισ. των Κεντρικών Τραπεζών (θα επιστρέψουν κέρδη από ελληνικά ομόλογα), και τα 6 δισ. ευρώ του α΄τριμήνου του 2013.
«Τον Ιούνιο στην επόμενη αξιολόγηση θα αρχίσουν ξανά τα δύσκολα» αναφέρει αρμόδιο στέλεχος. Εξηγεί ότι καταγραφή και μάλιστα πολύ αυστηρή και ενδελεχής, θα γίνει, αλλά μια σειρά από δεδομένα συντείνουν στο ότι «αν δεν συμβεί κάποια μεγάλη ανατροπή, θα έχουμε νηνεμία». Και αυτό γιατί:

- υπάρχει πλέον μια «κατανόηση» σε σχέση με το «λάθος» των πολλαπλασιαστών και των οικονομικών και κοινωνικών του παρενεργειών,

- διαμορφώνεται ένα σκηνικό πολιτικής έντασης στην Ευρώπη, που απαιτεί να μην ανοίξουν νέες «εστίες» και

- οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012 θα φανούν το τελευταίο 10ήμερο Απριλίου, από τις σχετικές ανακοινώσεις της Eurostat. Άρα ουσιαστικά ο απολογισμός της απόδοσης των μέτρων και ο επαναϋπολογισμός του «κενού» για φέτος και τα επόμενα χρόνια είναι προγραμματισμένος για την επόμενη αξιολόγηση, αυτή του Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση η έλευση των επικεφαλής των ελεγκτών της τρόικα, Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, την Κυριακή οπότε και θα συναντήσουν τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, θα «σηματοδοτήσει» τις εξελίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα