Η Ιταλία ανησυχεί το Μαξίμου

Η Αθήνα δεν ήταν προετοιμασμένη, όπως άλλωστε και η υπόλοιπη Ευρωζώνη, για το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών. Παρά το γεγονός ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με τη Νέα Δημοκρατία, στο Μαξίμου ουδείς, πραγματικά, επιθυμούσε την… ολική επαναφορά του 76χρονου Ιταλού πρώην Πρωθυπουργού.

Η πιθανή νίκη του Μπερσάνι και μία συνεργασία με τον Μόντι έμοιαζαν το πιο επιθυμητό

σενάριο καθώς, σύμφωνα με κάποιες αναλύσεις, θα επαναβεβαίωνε την ηρεμία στην ευρωζώνη, θα επέτρεπε κάποιες ανάσες στην Ελλάδα και, κυρίως, μία ανέμελη προεκλογική εκστρατεία για την Άγκελα Μέρκελ ώστε, μετά το Σεπτέμβριο, να έμπαινε σε τροχιά το σχέδιο για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους και για αποφυγή λήψης νέων μέτρων.

Η εικόνα πολιτικού αδιεξόδου, ωστόσο, προκαλεί πλέον πονοκέφαλο για την ελληνική κυβέρνηση καθώς αναιρεί τις όποιες βεβαιότητες, έστω κι αν δεν λείπουν όσοι υποστηρίζουν ότι η ιταλική ψήφος θα πυροδοτήσει τις εξελίξεις προς ταχύτερη αναζήτηση πολιτικής λύσης για το πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει το σύνολο της ευρωζώνης.

Ο πονοκέφαλος, ωστόσο, δεν είναι μόνον οικονομικός – στρατηγικός. Αλλά και εξόχως πολιτικός και, μάλιστα, στο εσωτερικό μέτωπο. Και τούτο διότι τόσο το συνολικό αποτέλεσμα όσο, κυρίως, η καταβαράθρωση του Μάριο Μόντι αναμένεται να ανοίξουν τη συζήτηση για την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση Σαμαρά στην Ελλάδα. Ήδη κάποιοι εκ των «καραμανλικών» δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους ενώ ο Ευάγγελος Αντώναρος ξεσπάθωσε κατά των «τεχνοκρατών» φέροντας στο μυαλό πολλών ότι στοχοποιεί τον Γιάννη Στουρνάρα. «Στον κοινοβουλευτισμό, πολιτική χωρίς πολιτικούς δεν γίνεται, οι οικονομέτρες και οι τεχνοκράτες το πολύ πολύ κάνουν για σύμβουλοι, αν κάνουν» σχολίασε ο κ. Αντώναρος.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η λαϊκή δεξιά μοιάζει να ενισχύει τις θέσεις της από την εκλογική επίδοση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τόσο στο εσωτερικό της Ν.Δ, όπου και αναμένεται ενόψει Συνεδρίου να ενταθούν οι φωνές για χαλάρωση της εισοδηματικής πολιτικής, όσο και στις εκτός Ν.Δ. συνιστώσες (Ανεξ. Έλληνες, Ελλήνων Πρωτοβουλία κ.α.) που θεωρούν δικαίωση το ποσοστό Μπερλουσκόνι. Αν και είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει Μπερλουσκόνι (με τις καλές και τις κακές πτυχές του), πολλοί πλέον θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Το πρώτο σχόλιο εκ μέρους της κυβέρνησης το έκανε χθες βράδυ ο Γιάννης Στουρνάρας. Όπως είπε στο Μέγκα, τα αίτια της χθεσινής εξέλιξης βρίσκονται κυρίως στην ύφεση. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι το φαινόμενο της Ιταλίας, και κυρίως η άνοδος του αντιθεσμικού Πέπε Γκρίλο, δεν θα συμβεί και στην Ελλάδα καθώς, όπως εξήγησε, «πήραμε όλα τα μέτρα μπροστά ώστε στη συνέχεια να έχουμε χρόνο για βελτιώσεις…».

Keywords
Τυχαία Θέματα