Η ακυβερνησία τρομοκρατεί Eυρώπη και αγορές

Σε πολιτικό αδιέξοδο βρίσκεται η Ιταλία, έπειτα από τα αποτελέσματα των εκλογών που ανακοινώθηκαν χθες Τρίτη, με το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του κωμικού ηθοποιού, Μπέπε Γκρίλο, να επιτυγχάνει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, παρά το γεγονός ότι καμία πλευρά δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Η κεντροαριστερά, υπό την ηγεσία του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, κέρδισε την πλειοψηφία της κάτω Βουλής και διεκδίκησε τις περισσότερες έδρες στη Γερουσία, δεν κατάφερε όμως να κερδίσει την πλειοψηφία στην άνω Βουλή,

που χρειάζεται προκειμένου να αναδειχτεί κυβερνών κόμμα.

Ο Μπερσάνι ανακοίνωσε τη νίκη του αλλά δήλωσε ότι είναι προφανές πως η Ιταλία βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Στελέχη του κόμματος δήλωσαν ότι η κεντροαριστερά θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά δεν έχει γίνει ακόμα σαφές ποιες θα είναι οι επιλογές του. Ούτε ο Γκρίλο, αλλά ούτε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έδειξαν να είναι πρόθυμοι για οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις. Οι υποσχέσεις του Μπερλουσκόνι για επιστροφή του φόρου ακίνητης περιουσίας, αλλά και τα τηλεοπτικά του «κόλπα» επηρέασαν το εκλογικό σώμα.

«Εκλογές σοκ που μας δίνουν ένα ακινητοποιημένο κοινοβούλιο», είναι ο τίτλος της Corriere della Sera. «Μία χώρα που δεν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, με περιορισμένες διεξόδους βασισμένες σε συμμαχίες σχεδόν ανέφικτες πρακτικά και ανεπαρκείς αριθμητικά», σχολιάζει ο Μάσιμο Ράτζι στην La Repubblica.

Νευρικότητα στην ευρωζώνη και στις αγορές

Ο προβληματισμός και η νευρικότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές στην προοπτική ενός πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομίας της ευρωζώνης. Τα ιταλικά ομόλογα και οι μετοχές αναμένεται να σημειώσουν πτώση την Τρίτη καθώς το ακαθόριστο εκλογικό αποτέλεσμα τροφοδότησε φόβους για ακυβερνησία στη χώρα. Όπως μεταδίδει το Reuters, ένα «κλειδωμένο» κοινοβούλιο θα προκαλέσει νευρικότητα στους επενδυτές, οι οποίοι ελπίζουν για μια ισχυρή ηγεσία που θα οδηγήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης στο μονοπάτι της σωτηρίας από τη βαθιά ύφεση, το μεγάλο ποσοστό ανεργίας και το τεράστιο δημόσιο χρέος. Οι Financial Times έγραψαν ότι «οι αγορές είναι τρομοκρατημένες από την ασάφεια της ιταλικής ψηφοφορίας». Πτωτικά κινήθηκαν χθες Δευτέρα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, ενώ σημαντική πτώση καταγράφηκε και στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Πτωτικές τάσεις αναμένονται στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και στο ιταλικό χρηματιστήριο.

«Από την πλευρά των αγορών, αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο και δεν βλέπω πως οι τιμές των ιταλικών ομολόγων δεν θα χάσουν έδαφος», δήλωσε ο Αλεσάντρο Τεντόρι, επικεφαλής των παγκόσμιων τιμών στην Citi. «Φαίνεται αναπόφευκτο να μην υπάρξει νέα εκλογική αναμέτρηση. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η επιτυχία του Μπέπε Γκρίλο και το υψηλό ποσοστό αποχής των πολιτών από τις εκλογές. Βασικά το ήμισυ της χώρας έχει κουραστεί από το παλαιό πολιτικό σύστημα και η αλλαγή θα έρθει οδυνηρά».

Αποτελέσματα για την ιταλική γερουσία και τη Βουλή

Η κεντροαριστερά στην Ιταλία κέρδισε το 31,6 τοις εκατό των ψήφων στις εκλογές για τη Γερουσία, έναντι του 30,7 τοις εκατό που απέσπασαν οι συντηρητικοί, καμία πλευρά όμως δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στην άνω Βουλή σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών. Με ποσοστό 29,5 τοις εκατό, η κεντροαριστερά υπερίσχυσε στη Βουλή έναντι του 29,2 τοις εκατό, διασφαλίζοντας την πλειοψηφία των εδρών στην κάτω Βουλή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας.

Η ψήφος διαμαρτυρίας δεν φέρνει αυτοδύναμη κυβέρνηση

Η ψήφος διαμαρτυρίας από εκατομμύρια Ιταλούς, οι οποίοι είναι εξοργισμένοι από την οικονομική δυσπραγία και την πολιτική διαφθορά που ώθησε τη χώρα προς το αδιέξοδο, ενδέχεται να αποτρέψει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Κανένα κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων δεν είναι σε θέση να κερδίσει την πλειοψηφία στην Άνω Βουλή ή τη Γερουσία. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δήλωσε ότι όλα τα κόμματα έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν το σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης.

«Θα διαχειριστούμε τις ευθύνες που απορρέουν από τις εκλογές αυτές», υπογραμμίζει, σε γραπτή του δήλωση, ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι. «Η κεντροαριστερά κέρδισε στην βουλή, και, σε ότι αφορά τον αριθμό ψήφων υπερίσχυσε και στην Γερουσία. Είναι σαφέστατο σε όλους, ότι ξεκινά μια φάση πολύ ευαίσθητη για την χώρα», προσθέτει ο επικεφαλής του προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος.

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνουμε υπόγειες συμφωνίες. Θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια μεγάλη κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται να τα καταφέρουν», δήλωσε ο Μπέπε Γκρίλο, μιλώντας στο διαδικτυακό κανάλι του κινήματος «Πέντε Αστέρων». Ο Γκρίλο δεν θέλησε να θέσει υποψηφιότητα στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι «σε όσους τον ρωτούν ποία θέση θα λάβει ακριβώς, η πολιτική του δύναμη, απαντά: πίσω από τον αυχένα του καθένα, για να δίνουμε και καμιά καρπαζιά». «Έχουν ξοφλήσει, τόσο στην αριστερά, όσο και στη δεξιά. Μπορεί να κρατήσουν επτά-οκτώ μήνες, αλλά θα σταθούμε πραγματικό εμπόδιο γι΄ αυτούς… είναι μία είδηση παγκόσμιας σημασίας», έγραψε στο blog του ο Γκρίλο.

Ο γραμματέας του μπερλουσκονικού «Λαού της Ελευθερίας» Ανζτελίνο Αλφάνο θα ζητήσει από την υπηρεσιακή υπουργό εσωτερικών, Άννα Μαρία Καντσελιέρι «να αναβάλει την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της βουλής, διότι η διαφορά, υπέρ της κεντροαριστεράς, είναι μικρότερη από το 0,4% και μπορεί να έχει επηρεασθεί από ανακριβή καταμέτρηση». «Όσοι νόμιζαν ότι ο Μπερλουσκόνι ήταν τελειωμένος, πρέπει να το ξανασκεφτούν», δήλωσε ο Αλφάνο. Οι σχολιαστές, αναφέρουν, ότι, η τελική διαφορά υπέρ της κεντροαριστερής συμμαχίας, στην βουλή, αγγίζει τις 130.000 ψήφους.

Η τελική εικόνα των εκλογών για την ιταλική Βουλή:

Κεντροαριστερά του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι: 29,55%

Συνασπισμός της δεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι: 29,13%

Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γρίλο: 25,54%

Επιλογή πολιτών του Μάριο Μόντι 10,56%

Τι γίνεται στη Γερουσία:

Η συμμαχία Μπερσάνι: 31,61% (120 έδρες)

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός Μπερλουσκόνι: 30,65% (115 έδρες)

Το Κίνημα 5 Αστέρων του Γκρίλο: 23,79% (58 έδρες)

Κεντρώα Συμμαχία του Μόντι: 9,13% (19 έδρες)

Η αναγκαία πλειοψηφία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, στην γερουσία, είναι 150 έδρες. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αναμένεται να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Keywords
Τυχαία Θέματα