Η λίστα Λαγκάρντ υπό το πρίσμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Όλοι είναι υπέρμαχοι ενός πιο σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου. Στις δικές τους φωνές έρχονται να προστεθούν και απόψεις έγκριτων συνταγματολόγων διατυπώνοντας ενστάσεις για την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας και της σύλληψης του δημοσιογράφου, όταν μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών ταυτίζονται με την άποψη του κατηγορούμενου δημοσιογράφου ότι η ενδεχόμενη παραβίαση προσωπικών δεδομένων κάμπτεται έναντι της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι πλούσια σε αποφάσεις που προστατεύουν και κατοχυρώνουν το δικαίωμα

στην έκφραση , απλώνοντας ουσιαστικά δίχτυ προστασίας και για τους δημοσιογράφους που φτάνουν να λογοδοτήσουν στα ελληνικά δικαστήρια.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου έχει δεχθεί ότι αν η δημοσιοποίηση οποιουδήποτε εγγράφου στηρίζεται σε πραγματικό γεγονός ο δημοσιογράφος δεν έχει απλώς δικαίωμα ,αλλά και υποχρέωση να το δημοσιεύσει.

Βέβαια, η νομολογία των εθνικών δικαστηρίων απέχει από αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς οι Ελληνες δικαστές δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις δικές του αποφάσεις.

Ωστόσο, και στην προκειμένη υπόθεση που προέκυψε από τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ νομικοί κάνουν λόγο για πλήγμα στην ελευθεροτυπία με την άσκηση της ποινικής δίωξης εναντίον του εν λόγω δημοσιογράφου.

Ο επίλογος της ιστορίας -εκτός απροόπτου- θα γραφτεί την Πέμπτη τη μεσημέρι στην αίθουσα του Αυτοφώρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας όπου έχει οριστεί το νέο ραντεβού του Κ. Βαξεβάνη με τη δικαιοσύνη . Και τότε ο δικαστικός λειτουργός που θα κρίνει την υπόθεση σταθμίζοντας έννομα αγαθά και πραγματικά περιστατικά θα απαντήσει στο ερώτημα που σταματούν τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης και πότε παραβιάζονται τα τα προσωπικά δεδομένα;

Keywords
Τυχαία Θέματα