Αύριο στη βουλή τα μέτρα του νέου Μνημονίου

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σε κάθε περίπτωση,  μόνο για το 2013 οι πρόσθετες παρεμβάσεις ανέρχονται σε 9,2 δισ. ευρώ και οι οποίες θα περιγράφονται αναλυτικά στο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή.
Εξ’ αυτών, τα 6 δισ. ευρώ αφορούν μέτρα τα οποία θα προέλθουν από εξοικονομήσεις δαπανών σε μισθούς και συντάξεις, ενώ τα υπόλοιπα 3,2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον τομέα της φορολογίας.
Στο νέο Μεσοπρόθεσμο θα περιγράφονται αναλυτικά και 150 προτεραιότητες (prior actions) για τις οποίες έχει δεσμευθεί

η κυβέρνηση στην τρόικα.
Για κάθε μια από αυτές υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ενώ έμφαση δίνεται στο νέο μνημόνιο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, της αγοράς ενέργειας και των προϊόντων.

Μερικά από τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο μέτρα:

-  Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων από το νέο μισθολόγιο του δημοσίου τομέα. Νέο μισθολόγιο για εργαζόμενους με ειδικό καθεστώς όπως δικαστικοί, διπλωμάτες, γιατροί, πανεπιστημιακοί, αστυνομικοί, προσωπικό αεροδρομίων, γενικές γραμματείες και υπάλληλοι της Βουλής.

- Κατάργηση των δώρων εορτών Πάσχα στο δημόσιο τομέα και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Αναστολή έως το 2016, των επιδομάτων, αλλά και αναστολή του κινήτρου επίτευξης στόχων των δημοσίων υπαλλήλων. Μείωση των επιδομάτων για υπαλλήλους που υπηρετούν στο εξωτερικό και συμβούλους. Κατάργηση της πλήρους σύνταξης σε δημοσίους υπαλλήλους με 20 χρόνια υπηρεσίας.

- Εναρμόνιση της μισθολογικής κλίμακας σε κρατικές επιχειρήσεις (ΔΕΚΟ) με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Μείωση του μέσου όρου των μισθών σε 1900 ανά μήνα το πολύ (συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, των επιδομάτων, υπερωριών και μη μισθολογικών παροχών) από 1 Ιανουαρίου του 2013.

- Επέκταση του κανόνα 1:5 για προσλήψεις στο ευρύτερο δημόσιο έως το 2016. «Πάγωμα» προσλήψεων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.  Υποχρεωτικές  μεταθέσεις προσωπικού (οριζόντιες και κάθετες) μέσα στη γενική κυβέρνηση και από μια περιοχή στην άλλη. Μετά από αξιολόγηση στα υπουργεία, 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα μετακινηθούν ή θα αποχωρήσουν άμεσα από την υπηρεσία τους (το προσχέδιο όμως άλλαξε και η Τρόικα συμφώνησε για 2000 αποχωρήσεις). Προβλέπονται 25.000 μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2013, οι μισοί εκ των οποίων πριν τα μέσα του έτους.

- Υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών από μία περιοχή σε άλλη, κλείσιμο και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, μετατάξεις διοικητικού προσωπικού από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα προς το Υπουργείο Παιδείας και μείωση του αριθμού των αναπληρωτών σε ετήσια βάση από 15.226 σε 2.000 εκπαιδευτικούς. Μείωση κατά 90% των μη μόνιμων καθηγητών σε πανεπιστήμια και τεχνικές σχολές (στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου «Αθηνά»).

- Προβλέπεται ακόμη  η δημιουργία ενός κεντρικού μητρώου τραπεζικών λογαριασμών [Δεκέμβριος 2012]. Από τον Ιούνιο του 2013, όλες οι συναλλαγές πολιτών και σε

Keywords
Τυχαία Θέματα