Η…κρατικοποίησης βυθίζει τις μετοχές

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης και ο κ. Στουρνάρας διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί απάντησε με όχι στα περισσότερα αιτήματα των τραπεζών. «Αν το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση δεν περιοριστούν δεν υπάρχει καμία ελπίδα για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών» επισημαίνει στέλεχος τράπεζας.

Αυτό οδηγεί στην πλήρη απαξίωση της συμμετοχής των σημερινών μετόχων των τραπεζών εξού και οι μαζικές ρευστοποιήσεις που οδήγησαν το δείκτη των τραπεζών σε βουτιά της τάξης του 15,8%. Αν το ύψος των κεφαλαίων δεν μειωθεί θα είναι αδύνατο να συμμετάσχουν ιδιώτες επενδυτές που σημαίνει ότι το σύνολο των κεφαλαίων θα καλυφθεί από το δημόσιο τομέα με τελικό αποτέλεσμα την καθολική κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Όσο ελκυστικοί και αν είναι οι όροι, όσα κίνητρα και να δοθούν είναι πολύ δύσκολο να βάλουν ιδιώτες κεφάλαια στις τράπεζες δεδομένου του δυσθεώρητου ύψους της κρατικής συμμετοχής σημειώνουν.

Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται η Alpha Bank καθώς μετά την απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας περιορίζονται δραστικά οι κεφαλαιακές ανάγκες του ομίλου.

Πέραν των άσχημων, για τις τράπεζες, νέων στο κρίσιμο μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης το κλίμα βάρυνε ακόμα περισσότερο τόσο από την αβεβαιότητα στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό και τις κυβερνητικές αναταράξεις όσο και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εξαιρετικά αντιφατικά είναι και τα μηνύματα από την ΕΕ που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το κλίμα: από την μια πλευρά ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β. Σόιπλε δηλώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους και από την άλλη πληροφορίες για την αξιολόγηση της τρόικας αναφέρουν ότι η τρόικα χαρακτηρίζει μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο ανταλλαγής των ομολόγων των τραπεζών ενώ δεν συζητήθηκε το θέμα της παροχής εγγυήσεων μέσω του EFSF. Συζητήθηκε το θέμα της αναβαλλόμενης φορολογίας ωστόσο σύμφωνα με τραπεζικές πηγές θα αναγνωριστεί μόνο εν μέρη. Χωρίς την ανταλλαγή των ομολόγων, ώστε να μπορέσουν να τα αποτιμήσουν σε τιμή κοντά στην ονομαστική τους αξία, οι τράπεζες θα λογιστικοποιήσουν πρόσθετες ζημιές ύψους 10 δισ. ευρώ. Στη χθεσινή συνάντηση ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των τραπεζών ότι θα δοθεί ένας μήνας παράταση για την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου (η σχετική προθεσμία έληγε στις 31 Οκτωβρίου) προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 31 δισ. και να προχωρήσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα