Οι 5 «ύποπτοι» για «όχι» στις αποκρατικοποιήσεις

Οι αποφάσεις πάντως, θα ληφθούν με ψηφοφορία και τα αποτελέσματα θα κρίνουν πολλά τόσο για την κυβέρνηση όσο και για το κόμμα.

«Βγαίνει μπροστά» ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συγκαλώντας σήμερα την ΚΟ του κόμματός του λίγο πριν από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του Γιάννη Στουρνάρα

επί των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και την κατάθεση του προϋπολογισμού και την οριστικοποίηση του νέου πακέτου μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα εισηγηθεί κατά πληροφορίες την ψήφισή τους «ανμπλοκ» από τους βουλευτές του κόμματος, δίνοντας επιτέλους την επίσημη γραμμή του κόμματος, σε μία προσπάθεια να βάλει τέλος στις επιμέρους δηλώσεις και διαρροές βουλευτών, αλλά και να δείξει ποιος είναι ο αρχηγός. Προβλέπονται μάλιστα και ψηφοφορίες, προκειμένου η τελική απόφαση να επισημοποιείται ενδυόμενη τον μανδύα της νομιμοποίησης από την ΚΟ.

Ειδικά στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο κ.Βενιζέλος επιμένει στην ανάγκη κύρωσής τους εκ των υστέρων από τη Βουλή –κάτι στο οποίο φέρεται να συμφωνεί και ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Τάκης Αθανασόπουλος- με στενούς συνεργάτες του πάντως, να ξεκαθαρίζουν ότι «θα το ψηφίσουμε, δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην κυβέρνηση», δίνοντας έτσι το στίγμα της εισήγησης του προέδρου. Αντίθετα, τουλάχιστον πέντε «πράσινοι» βουλευτές, οι κ.κ. Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Δριβελέγκας, Θεοδώρα Τζάκρη, Χρήστος Αηδόνης και Θάνος Μωραΐτης, έχουν προειδοποιήσει από την προηγούμενη εβδομάδα ακόμα ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν τη ρύθμιση στον βαθμό που δεν προβλεφθεί κάποια μορφή ελέγχου της διαφάνειας των συμβάσεων.

Και ενώ στην ψήφιση του προϋπολογισμού, που φέρει τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση δεν αναμένονται «διαρροές» βουλευτών, τις τελευταίες θα επιχειρήσει με την εισήγησή του να ανακόψει και στην ψηφοφορία επί του νέου πακέτου μέτρων ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Υπό το επιχείρημα ότι οι προσπάθειες του κόμματος για τη μέγιστη δυνατή βελτίωσή τους συνεχίζονται ως το τελευταίο λεπτό και το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου –ήδη, αργά χθες το βράδυ, υπήρξε νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου του κόμματος με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση- αλλά και με εκείνο της αναγκαιότητας της εκταμίευσης της έκτης δόσης υπέρ της σωτηρίας της χώρας, ο κ.Βενιζέλος αναμένεται να ζητήσει να ψηφιστούν όλα τα μέτρα. Η ‘αναγκαιότητα’ για αυτό προβάλλει πλέον ακόμα μεγαλύτερη, στον βαθμό που δεν θα τα ψηφίσει τελικά η ΔΗΜΑΡ και το βάρος θα πέσει στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και δεδομένου ότι μία τέτοια ενδεχόμενη κίνηση από το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, είναι πιθανό να συμπαρασύρει και ‘πράσινους’ βουλευτές στην καταψήφισή τους. Ενδιαφέρον πάντως έχει το γεγονός ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ καλείται να λάβει την τελική της απόφαση επί του θέματος με ψηφοφορία σήμερα, πριν ακόμα δει δηλαδή …τα μέτρα. Η ΚΟ μάλιστα καλείται να αποφασίσει και την ύπαρξη κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κάτι που ως αυτή την ώρα θεωρείται ιδιαιτέ

Keywords
Τυχαία Θέματα