Η … ΚΑΜΜΕΝΗ ΓΗ ΦΕΡΝΕΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Και τώρα τι; Τι θα παραλάβει η νέα Κυβέρνηση; Ποιες είναι οι υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών; Ήδη οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου τους Κράτους ετοίμασαν το προσχέδιο ενός νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Σε εκκρεμότητα και τα μέτρα του Ιουνίου.

του Βαγγέλη Δουράκη

Πάνω σε αυτό το προσχέδιο – που αποτυπώνει εν ολίγοις άδεια ταμεία και βαθύτερη

ύφεση – θα κληθεί η Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της… Το Eurogroup πάντως δηλώνει έτοιμο για διαπραγματεύσεις με βάση τα νέα δεδομένα, ενώ πάντα είναι σε εκκρεμότητα τα περιβόητα μέτρα του Ιουνίου.

Στα θετικά του νέου Μεσοπρόθεσμου σχεδίου, συγκαταλέγεται η μεγάλη ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και των φορολογουμένων για δαπάνες για τόκους, που μετά το PSI μειώνονται δραστικά κατά σχεδόν 5 δισ. ευρώ, αφού εκτιμάται πως έως τα τέλη του 2012 δεν θα ξεπεράσουν  12,2 δισ. ευρώ αντί για 16,9 δισ. που προβλεπόταν τον Φεβρουάριο.

Το «δώρο» αυτό των 4,7 δισ. όμως, που θα μπορούσε σε άλλες ανάγκες και σκοπούς χάριν της τόνωσης της εσωτερικής οικονομίας και της ενίσχυσης των ασθενεστέρων, πιθανότατα δεν θα το ωφεληθεί η χώρα. Ο λόγος είναι η διόγκωση του ελλείμματος λόγω της ακυβερνησίας, αφού η είσπραξη φορολογικών εσόδων έχει «παγώσει» μέχρι τουλάχιστον τον σχηματισμό νέας και κυβέρνησης, απειλώντας να εκτινάξει το έλλειμμα πάνω από το  6,4% του ΑΕΠ που προβλέπει  για φέτος το Μνημόνιο και «στρώνοντας χαλί» για νέα μέτρα λιτότητας μέσα στη χρονιά.

Οι νέες εκτιμήσεις φαίνεται να δικαιώνουν τις προβλέψεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, που πριν δύο μήνες έλεγαν πως το δημοσιονομικό  έλλειμμα της Ελλάδας θα φτάσει στο 7,3% ως 7,4% του ΑΕΠ, δηλαδή μία μονάδα πάνω από τον στόχο.

Με τα τελευταία στοιχεία για την πορεία των εσόδων, η φετινή υστέρηση εσόδων ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Και αν παραταθεί το σκηνικό ακυβερνησίας, τότε δύσκολα θα επιτευχθούν και τα 49,3 δισ. ευρώ που προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο, έναντι ετήσιου στόχου 51,4 δισ. ευρώ που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό.

Η παράλυση στην Οικονομία αντανακλάται και στην επιδείνωση της ύφεσης. Το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠ∆Σ) που έχουν  καταρτίσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προβλέπει  ακόμα μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ για φέτος, που θα ξεπεράσει και το 5,2 ή 5,3%, εφόσον δεν υπάρξουν νέα αναπτυξιακά μέτρα και δώσει κατεύθυνση η νέα κυβέρνηση στην αγορά. Υπάρχει μάλιστα και η εκτίμηση ότι μπορεί να φτάσει και το 6%!!

Μετά τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα, το Eurogroup είχε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, διαμηνύοντας αμέσως μετά το πέρας του ότι είναι ανοιχτό να συζητήσει με τη νέα Κυβέρνηση καθώς έχει δεσμευτεί να βοηθήσει την Ελλάδα στην προσπάθεια προσαρμογής προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία. Προσβλέπει όμως στον άμεσο σχηματισμός Κυβέρνησης που θα αποδεχθεί το πρόγραμμα προσαρμογής.

Στην σχετική ανακοίνωση ανέφερε ακόμη ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό όταν η νέα κυβέρνηση έχει

Keywords
Τυχαία Θέματα