Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ… ΗΔΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ

«Δυσαρμονία» των μέτρων λιτότητας με τη λαϊκή βούληση διαπίστωσε ήδη από χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας, διαμηνύοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ήδη να ασκεί αντιπολίτευση.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Με δεδομένο ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πιο νωπό από ποτέ, πολλοί ξαφνιάστηκαν από το γεγονός ότι στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

έκανε λόγο για «δυσαρμονία». Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «τα μέτρα της λιτότητας της εκποίησης του δημοσίου πλούτου δεν μπορούν να προχωρήσουν γιατί στερούνται λαϊκής νομιμοποίησης» και πρόσθεσε: «Ο λαός μας, καταδίκασε δυο φορές σε ενάμιση μήνα το μνημόνιο. Εξανάγκασε όλα τα κόμματα να παραδεχθούν ότι το μνημόνιο είναι ένα μη βιώσιμο οικονομικό σχέδιο. Η απόρριψή του είναι πια ξεκάθαρη και επαναλαμβανόμενη λαϊκή εντολή. Και η κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ που θα σχηματιστεί, θα πρέπει να έχει σοβαρά υπόψη της ότι στα μεγάλα θέματα δε μπορεί πια να προχωρά όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ερήμην του λαού. Δε μπορεί να προχωρά με επιμονή σε μια πολίτική που βρίσκεται αποδεδειγμένα πια σε πλήρη δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση».

Σκληρή αντιπολίτευση

Κι όμως, ο κ. Τσίπρας διάλεξε τα συγκεκριμένα λόγια για να δείξει όχι μόνο ότι δεν συζητεί καν το ενδεχόμενο να συζητήσει με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά και για να προϊδεάσει για τις προθέσεις του να ασκήσει μια σκληρή, μαχητική και κινηματική αντιπολίτευση, όπως την όρισε χθες το βράδυ ο ίδιος.

Πρόβα εξουσίας

Εξάλλου, στην Κουμουνδούρου δεν επικρατεί τόσο η απογοήτευση για τη δεύτερη θέση, όσο η χαρά για τα μεγάλα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και οι προσδοκίες για την επόμενη μέρα. Η εντύπωση που επικρατεί στα επιτελικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης θα συναινέσει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ήδη γίνονται σχέδια για την επόμενη μέρα. Μάλιστα, αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι «τώρα άνοιξε ο δρόμος για την αυτοδυναμία», επισημαίνοντας ότι με τα μέτρα που θα αναγκαστεί να πάρει η υπό σχηματισμόν κυβέρνηση συνεργασίας, θα έχει βραχύ πολιτικό βίο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα θριαμβεύσει στις επόμενες εκλογές. Παρόλα αυτά, στον αντίποδα, στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι «τέτοιες ευκαιρίες δεν δίνονται κάθε μέρα» και εκφράζουν τους φόβους τους, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι μπορεί το «momentum» της 17ης Ιουνίου να μην επαναληφθεί στο μέλλον.

Αναδιάταξη

Παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ κινούνται ήδη με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα και, συγκεκριμένα, στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Πολλοί προβλέπουν ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας θα επιχειρήσει να ανασυνταχθεί, με πρωταγωνιστές το ΠΑΣΟΚ –ή ό,τι απέμεινε απ’ αυτό- και τη ΔΗΜΑΡ, του Φώτη Κουβέλη. «Το καλό για εμάς είναι ότι όπως δείχνουν τα πράγματα, μάλλον θα συγκυβερνήσουν με τον Σαμαρά, οπότε θα υποστούν βαρύτατο πολιτικό κόστος», εκτιμούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που πάντως ανησυχ

Keywords
Τυχαία Θέματα