ΤΑΜΕΙΑ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΡΙΣΚΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ απαιτείται μόνο για το ΙΚΑ. Άλλα 800 εκατ. ευρώ χρειάζονται ΟΓΑ και ΟΑΕΕ. Η ανεργία στο 28% βαθαίνει την τρύπα των ελλειμμάτων στα ταμεία.

Ένα πρόβλημα άμεσο και άκρως ανησυχητικό θα κληθεί να αντιμετωπίσει από την πρώτη κιόλας ημέρα διακυβέρνησης η νέα ηγεσία στο υπουργείο Εργασίας. Τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στο

κόκκινο. Για την ακρίβεια, έχουν βρεθεί χωρίς ρευστότητα και κάθε μήνα, με δραματικές προσπάθειες καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να πληρώσουν τις συντάξεις.

Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον και της επιπρόσθετης χρηματοδότησης θέλει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 μόνο το ΙΚΑ για να καταβάλλει συντάξεις. Αντίστοιχα, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ χρειάζονται επιπλέον, τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, με βάση τον προϋπολογισμό, μόνο σε αυτά τα τρία ταμεία, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, που χορηγούν συντάξεις σε πάνω από 2.200.000 δικαιούχους, έχει προγραμματιστεί να δοθούν 8.5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Μάλιστα, σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνεται η πρόσθετη επιχορήγηση ύψους 2,3 δισ. ευρώ, που δόθηκε  τον περασμένο Απρίλιο για να καλυφθούν ταμειακές δυσκολίες που ανέκυψαν από το πρώτο κιόλας τετράμηνο του έτους.

Η υστέρηση εσόδων υπολογίζεται σε περίπου 150 με 200 εκατ. ευρώ κάθε μήνα και είναι κοινό μυστικό: οφείλεται κατά κύριο λόγο στην συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, στη σημαντική μείωση των μισθών αλλά και στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Οι οφειλές του ΙΚΑ  προς τρίτους (ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, Εργ. Εστία, ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΠΟΚΑ) στις 30/4/2012 ξεπερνούσαν τα 7.5 δισ.  ευρώ.

Τα ταμεία παραμένουν πρωταθλητής σε οφειλές προς τρίτους, με 2,82 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 1,16 δισ. ευρώ προέρχεται από τα Ταμείο Πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων) στο τέλος Απριλίου του 2012.

Πάνω από 250.000 συνταξιούχοι βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας αναμένοντας έως και 4 χρόνια τις συντάξεις τους.

Το έλλειμμα του κλάδου ασθένειας σε είδος, του ΙΚΑ, ήταν στο τέλος του 2011, 13 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροαπαλλαγή και η εισφοροαποφυγή στο ΙΚΑ αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Κάθε αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκαλεί απώλειες 450 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ. Οι εκτιμήσεις θέλουν την ανεργία, στo τέλος του 2012 στο 28%!!!

Εκτιμάται ότι οι οφειλές προς τον  ΟΑΕΕ ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται άλλωστε και οι πρόσφατες δηλώσεις του Αντώνη Ρουπακιώτη, ο οποίος ως υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας δεν μπόρεσε να δεσμευτεί ρητά και κατηγορηματικά για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων τους επόμενους μήνες. Αρκέστηκε να δηλώσει, πως δεν βλέπει πρόβλημα, στην καταβολή των συντάξεων Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα