ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Με θετική διάθεση θα προσέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr ο Φώτης Κουβέλης στις διεργασίες για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Τι θα ζητήσει και ποιες οι «κόκκινες γραμμές» της ΔΗΜΑΡ.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

«Θα εργαστούμε για να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση» ανέφερε  χθες, στη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ,

αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος να «υπακούσει» στο μήνυμα των πολιτών. Άλλωστε, απευθυνόμενος προς τους ψηφοφόρους, ο Φώτης Κουβέλης είπε: «Ζητήσατε κυβέρνηση συνεργασίας για αυτό και δεν δώσατε σε κανένα κόμμα αυτοδυναμία. Δεν δώσατε εντολή για μονομερείς ενέργειες».

Παρότι στη ΔΗΜΑΡ υπάρχουν πολλά στελέχη που φοβούνται το πολιτικό κόστος που θα εισπράξει το κόμμα τους αν συμμετάσχει σε κυβέρνηση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ Ο(κάτι που θα «ζυγίσει» πολύ σοβαρά και ο Φώτης Κουβέλης, με δεδομένο ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ φτάνουν και περισσεύουν για τη δεδηλωμένη πλειοψηφία της Βουλής), όλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα προσέλθει με διάθεση συμμετοχής στις ζυμώσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κατά πληροφορίες του matrix24.gr,  αναμένεται να ζητήσει από τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο να είναι γραπτή η προγραμματική συμφωνία των τριών –εφόσον αυτή καταστεί εφικτή και συμφωνηθεί-  ενώ θα θέσει ως «κόκκινες γραμμές» την σταδιακή αποδέσμευση της χώρας από το Μνημόνιο και την παραμονή της στο ευρώ. Ο κ. Κουβέλης, επίσης, θα ζητήσει να συγκροτηθεί ένα κοινό μέτωπο διαπραγμάτευσης (τουλάχιστον μεταξύ των κομμάτων που μετέχουν στην αναμέτρηση) και θα διαπραγματευθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς ποια σημεία του Μνημονίου και των δεσμεύσεων της χώρας θα πρέπει να αλλάξουν μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης με τους θεσμικούς εταίρους της χώρας.

Πάντως, ο Φώτης Κουβέλης δεν είναι διατεθειμένος να θέσει όρο σε ό,τι αφορά στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, καθώς στη ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς, ως αρχηγός του πρώτου κόμματος, είναι πιθανόν να αναλάβει την πρωθυπουργία. Άλλωστε, κορυφαία στελέχη του κόμματος, ερωτηθέντα σχετικά από το matrix24.gr, επισημαίνουν ότι «το πρόσωπο του πρωθυπουργού δεν έχει καμία σημασία» και προσθέτουν πως «όταν αρχίσει να καίγεται το σπίτι σου, δεν σε νοιάζει με ποια μάρκα εμφιαλωμένου νερού θα σβήσεις τη φωτιά».

Keywords
Τυχαία Θέματα