ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ

Το matrix24.gr σας παρουσιάζει την ανθρωπογεωγραφία του νέου εκλογικού σώματος. Ποιοι, πού και πώς εκλέγονται σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες και νομούς της Ελλάδας και ποιοι μένουν εκτός κοινοβουλίου.

Γαλάζιος και ροζ είναι πλέον ο εκλογικός χάρτης της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κατάφερε να μη σημειώσει μεγάλη πτώση σε σχέση με τις εκλογές

της 6ης Μαΐου, ωστόσο δε μπόρεσε να διατηρήσει την πρωτιά σε καμία εκλογική περιφέρεια. Μάλιστα έχασε ακόμα και ιστορικές περιφέρειες όπως της Κρήτης. Ο εκλογικός νόμος αποκαλύπτει και αυτή τη φορά ότι με το μπόνους των 50 εδρών δημιουργούνται αποκλίσεις μεταξύ του εκλογικού αποτελέσματος και των εδρών που λαμβάνουν τα κόμματα. Ενδεικτικό παράδειγμα η Β’ Αθήνας όπου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε υψηλότερο ποσοστό, αλλά έλαβε λιγότερες έδρες από τη ΝΔ που ήρθε δεύτερη.

Εκπλήξεις επιφύλαξε η 17η Ιουνίου και σε άλλα κόμματα. Τις μεγαλύτερες απώλειες τις μετράει το ΚΚΕ το οποίο έχασε το 50% της εκλογικής του δύναμης σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Στις απώλειες που μετράει καταγράφονται στελέχη όπως ο Βαγγέλλης Μπούτας στη Καρδίτσα και η Ελπίδα Παντελάκη στο Πειραιά. Σημαντική απώλεια και η έδρα στη Σάμο η οποία μετακινείται από το ΚΚΕ στο ΣΥΡΙΖΑ. Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε και τον Χρήστο, Ζώη βασικό στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η κατανομή των ποσοστών έδωσε έδρα στο ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα και αφαίρεσε τη μία έδρα των Ανεξάρτητων με συνέπεια να μείνει εκτός κοινοβουλίου. Στη Φθιώτιδα η ΝΔ εκτόπισε ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή και Ανεξάρτητους ‘Ελληνες κερδίζοντας επιπλέον 3 έδρες. Στη Κέρκυρα η έκπληξη ήρθε από το ΠΑΣΟΚ καθώς η Άντζελα Γκερέκου μπαίνει και πάλι στη Βουλή. Την ίδια τύχη έχει και η Φεβρωνία Πατριανάκου της ΝΔ η οποία εκλέγεται στη Λακωνία. Στη Ζάκυνθο η μονοεδρική μετακινήθηκε από τη ΝΔ στο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Λέσβο το ΠΑΣΟΚ εκτόπισε το ΚΚΕ με συνέπεια να κερδίσει την έδρα και να εκλέξει το Νίκο Σιφουνάκη. Στην Κορινθία ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τη μία έδρα την οποία κερδίζει η ΝΔ, με συνέπεια η συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια να έχει εκπροσώπους μόνο από τη ΝΔ και τη Χρυσή Αυγή. Παρακάτω παρουσιάζεται η νέα ανθρωπογεωγραφία της Βουλής. Με αστερίσκο σημειώνονται βουλευτές που εκλέγονται τώρα και δεν είχαν εκλεγεί στις 6 Μαΐου. Σε παρένθεση αναγράφονται οι βουλευτές και τα κόμματα που χάνουν έδρες.

Α’ Αθηνών 

ΣΥΡΙΖΑ: Aλέξης Τσίπρας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νίκος Βούτσης. Μαρία Μπόλαρη*
ΝΔ: Ολγα Κεφαλογιάννη, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Νικήτας Κακλαμάνης, Φωτεινή Πιπιλή, Βασίλης Κικίλιας, Παναγιώτης Μηταράκης, Προκόπης Παυλόπουλος, Ανδρέας Ψυχάρης. (Πρώτος επιλαχών Αθανάσιος Πλεύρης).
ΠΑΣΟΚ: Κώστας Σκανδαλίδης.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Έλενα Κουντουρά.
Χρυσή Αυγή: Νίκος Μιχαλολιάκος.
ΚΚΕ: Λιάνα Κανέλλη.
Δημοκρατική Αριστερά: Γιάννης Πανούσης.

Έχασαν την έδρα: (Γιάννης Βουλδής – Χρυσή Αυγή)

Β’ Αθηνών

ΣΥΡΙΖΑ: (+4) Σοφία Σακοράφα, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιάννης Δραγασάκης, Ρένα Δούρου, Δημήτρης Στρατούλης, Νάντια Βαλαβάνη, Πέτρος Τατσόπουλος, Ευκ

Keywords
Τυχαία Θέματα