ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Στην Αίγυπτο οι εκλογές έγιναν, πρόεδρος υπάρχει, όμως τα προβλήματα όχι μόνον δεν τελειώνουν αλλά δείχνουν να πολλαπλασιάζονται.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Παρά την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην Αίγυπτο ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι και ο αρχηγός του Στρατιωτικού Συμβουλίου Χουσείν Ταντάουι συναντήθηκαν χθες καθώς συμμετείχαν στην απονομή διπλωμάτων αποφοίτων

της Σχολής Ευελπίδων.

Είναι φανερό ότι η συνύπαρξη στην Αίγυπτο δεν θα είναι εύκολη. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι που έχουν κερδίσει τα πάντα, τόσο τις εκλογές για τη Βουλή όσο και τις προεδρικές θέλουν να επαναλειτουργήσει η Βουλή και σύντομα να διεξαχθούν νέες εκλογές.

Οι στρατιωτικοί ως γνωστόν λίγο πριν από τη διεξαγωγή των κρισίμων προεδρικών εκλογών διέλυσαν τη Βουλή, με πρόσχημα κάποιες εκλογικές αβλεψίες. Ο Μόρσι προσπάθησε μόλις μια εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του να δείξει πυγμή ως πρόεδρος και να επαναλειτουργήσε τη Βουλή. Όμως οι στρατιωτικοί δεν το επέτρεψαν.

Όπως μάλιστα προειδοποίησαν η απόφαση τους δεν αλλάζει. Οι στρατιωτικοί ανακοίνωσαν ότι έχουν εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα τα οποία οφείλουν να σέβονται το σύνταγμα και τους νόμους της χώρας, νόμους που έφτιαξαν οι ίδιοι δίνοντας στους εαυτούς τους υπεραρμοδιότητες.

Η κατάσταση κρίνεται ως ιδιαιτέρως επικίνδυνη καθώς πολύς κόσμος έχει μαζευτεί στην πλατεία Ταχρίρ, καθώς διαφαίνεται ένα μπρα ντε φερ ανάμεσα στον στρατό και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους οι οποίοι δεν θέλουν να τα παρατήσουν τόσο εύκολα. Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την επόμενη ημέρα στην μεγάλη αραβική χώρα.

Η πρόταση του Μόρσι να γίνουν εκλογές σε 60 ημέρες, αφού πρώτα γίνει δημοψήφισμα για το σύνταγμα της χώρας φυσικά και δεν πέρασε καθώς το στρατιωτικό συμβούλιο επιμένει ότι αυτοί θα αποφασίσουν πότε θα λειτουργήσει η Βουλή και πότε θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του συντάγματος ώστε να τεθεί στην κρίση του αιγυπτιακού λαού.

Keywords
Τυχαία Θέματα