Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» η δόση του 1 δισ. ευρώ

Του Βαγγέλη Δουράκη

Βολφγκανγκ Σοιμπλε και Γερούν Ντάιζελμπλουμ έδειξαν από νωρίς – πριν ακόμη ξεκινήσει το Eurogroup- ότι θα «έβαζαν πλάτη» στον Γιάννη Στουρνάρα: Μετά την συνεδρίαση αποτυπώθηκε η πρόθεση να κλείσει με διαδικασίες «εξπρές» το εύκολο «μέτωπο» της εκταμίευσης του 1 δισ. Τον Ιανουάριο όμως οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν και πάλι και θα έχουν να κάνουν και με το περιβόητο δημοσιονομικό κενό.

Ο υπουργός Οικονομικών θέτει ως στόχο η διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε συμφωνία (staff level

agreement) για το επόμενο πρόγραμμα να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Επί του παρόντος οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν στην Αθήνα σήμερα και αύριο έχουν ραντεβού με τον Γιάννη Στουρνάρα βαζοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πολύ συγκεκριμένα ζητήματα: Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ θα συζητήσουν με την ελληνική πλευρά αποκλειστικά τα θέματα που αφορούν στην εκταμίευση της δόσης του 1 δισ., με το μοναδικό «αγκάθι» που «φράζει» τον δρόμο για τις σχετικές αποφάσεις να είναι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει σήμερα την απάντηση των δανειστών για το θέμα των ΕΑΣ. Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει ότι η εταιρεία θα λειτουργήσει για 12 μήνες (αντί για 18 μήνες) με εξαγωγικό χαρακτήρα. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι θα είναι βιώσιμο. Αν αυτό δεν αποδειχθεί τότε η εταιρεία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο Χοακίμ Αλμούνια και συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το συγκεκριμένο θέμα. Επαφές είχε και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και όπως φάνηκε το κλίμα ήταν θετικό.

Πάντως, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν επισήμανε πως όλο το προηγούμενο διάστημα οι συζητήσεις συνεχίστηκαν μέσω τηλεδιασκέψεων και η αποστολή θα επιστρέψει για περίπου μια εβδομάδα με στόχο να εξεταστούν τα θέματα που σχετίζονται με τα νομοθετήματα που θα οδεύσουν φέτος στη Βουλή και να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς η ελληνική πλευρά αναμένεται να θελήσει να συμφωνήσει με την τρόικα και στο «καυτό» μέτωπο των πλειστηριασμών.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα επανέλθουν στην Αθήνα και τότε αναμένεται να ξεκινήσει η μεγάλη συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και τα νέα μέτρα που πιθανόν χρειαστούν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γερούν Ντάιζελμπλουμ και για την δύσκολη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται κυρίως στα κοινωνικά προβλήματα και την μεγάλη ανεργία. Επεσήμανε μάλιστα πως «είναι δύσκολο αλλά θα πρέπει να γίνει πρόοδος για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα