Καλώς (;) τους δεχθήκαμε…

Αφού απαντήθηκε το ερώτημα «πότε θα έρθει τελικά η τρόικα;», οι εκπρόσωποι των δανειστών μας καταφθάνουν τελικώς σήμερα (Τρίτη) στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Στο χθεσινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εμφανίστηκε αισιόδοξος και ικανοποιημένος για την πορεία των συζητήσεών τους, σημειώνοντας ότι μόνο «αγκάθι» στη συμφωνία

είναι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Αυτό που προσδοκά η Ελλάδα είναι ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19 Δεκεμβρίου να έχει «κλειδώσει« η συμφωνία για τα προαπαιτούμενα, ώστε να εκταμιευθεί η δόση του ενός δισ. ευρώ.

Μένει να «κλείσει» το θέμα των ΕΑΣ

Το μοναδικό «μέτωπο» στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-τρόικας είναι το μέλλον των ΕΑΣ. Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιθυμεί να αποχωρήσουν περί τους 500 εργαζόμενους και να διατηρηθεί ο εξαγωγικός χαρακτήρας των ΕΑΣ, ενώ προτείνει μετά από ένα χρόνο να εξεταστεί εκ νέου το θέμα της βιωσιμότητάς τους.

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα την διαπραγμάτευση προκειμένου να μην βαρύνεται κατά την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ. Ωστόσο η τρόικα έχει αποκλειστεί μία συνολική συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, ενώ δείχνει «κόκκινη κάρτα» στην Ελλάδα, η οποία θεωρεί ότι δεν έχει προχωρήσει σε μια σειρά δεσμεύσεων.

Γ. Στουρνάρας: «Στόχος να εκταμιευτεί η δόση του Ιουλίου μέχρι τέλος του έτους»

Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σχολίασε ότι «στόχος της επίσκεψης είναι να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα και άρα να εκταμιευθεί η δόση του Ιουλίου, ύψους 1 δισ. ευρώ, έως το τέλος του έτους. Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη και θα διαρκέσουν μια εβδομάδα».

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι «η Τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, με στόχο να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό, ει δυνατόν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου».

Μιλώντας για τα ΕΑΣ αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση περιμένοντας την έγκριση της Τρόικας. «Αυτή προβλέπει τον διαχωρισμό των ΕΑΣ σε εμπορικό και στρατιωτικό κομμάτι με απώτερο στόχο την μετατροπή του δεύτερου σε κερδοφόρο σε διάστημα ενός έτους. Εάν ο στόχος αυτός επιτευχθεί, τότε το στρατιωτικό τμήμα δεν θα πειραχτεί αλλά σε αντίθετη περίπτωση θα έχει την τύχη της ΕΛΒΟ, εξέλιξη που θα σημαίνει ότι θα υπάρξει εκκαθάριση», είπε ο υπουργός οικονομικών για να προσθέσει ότι «ενδεχομένως το στρατιωτικό κομμάτι θα μπορέσει να συνεχίσει την εξαγωγική του δραστηριότητα σε αυτό το διάστημα».

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «η ελληνική πλευρά περιμένει την απάντηση της Τρόικας έως την Τρίτη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι θετική».

Όσο για τους πλειστηριασμούς και την απελευθέρωση των απολύσεων ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «θα τεθούν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο αυτή να ολοκληρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο καθώς στο τέλος του χρόνου αίρεται το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο και σε συνεργασία με την Ένωση Τραπεζών θα κατατεθεί νομοθετική πρόταση στη Βουλή».

Σημειώνεται ότι λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων που έχουν λάβει τα ΕΑΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα