Γκέτο η Εκάλη και μαγκάλι όλοι οι άλλοι

Καιρός ήταν να πληροφορηθεί σύμπασα η χώρα ότι στην Εκάλη δεν αστειεύονται. Οι κατατρεγμένοι κάτοικοι αυτού του υποβαθμισμένου προαστίου ξιφουλκούν κατά του υπουργού Οικονομικών δια μέσου των εκλεγμένων συμβούλων του στο δήμο Κηφισιάς. Δικαίως διαμαρτύρονται οι άνθρωποι για την δευτεροκλασάτη αυτή περιοχή με τα λιγοστά ιδιόκτητα γήπεδα τένις, ελικοδρόμια και πυρηνικά καταφύγια.

Στην οποία, απαξιωμένη αυτή γειτονιά δεν λειτουργεί δίκτυο φυσικού αερίου. Με αποτέλεσμα να υποθέτει κανείς ότι οι εξουθενωμένοι κάτοικοι καίνε στα τζάκια τους αχανείς βιβλιοθήκες με πολύτιμα συγγράμματα,

ανεκτίμητους πίνακες ζωγραφικής και ενίοτε καλοκουρδισμένα πιάνα για να ζεσταθούν. Κειμήλια ωστόσο που σπανίζουν σε μια γειτονιά αφόρητων στερήσεων, όπως αυτή.

Ορθώς, όμως, οι Εκαλιώτες αγανακτούν καθώς υποχρεούνται να υπερκαταναλώνουν τόνους αποσμητικών και αρωμάτων λόγω της δύσοσμης κυκλοφοριακής συμφόρησης των αχόρταγων βυτιοφόρων που αποφράζουν κάθε τόσο τους βόθρους των ταπεινών επαύλεων, επειδή το δίκτυο αποχέτευσης τώρα κατασκευάζεται. Ορθότατα, ακόμα, βαρυγκομούν για τα παράλογα τέλη στο νερό ποτίσματος των μαραμένων κήπων, του γεμίσματος των ξεχαρβαλωμένων πισινών και για το πλύσιμο σε κάτι παλιοσακαράκες Φεράρι.

Πρόκειται, ασφαλώς, για σχέδιο πολιτικής εξόντωσης των χαμηλότατων εισοδηματικών τάξεων που βρήκαν καταφύγιο στις φαβέλες αυτής της έρημης περιοχής, η οποία στις αρχές του περασμένου αιώνα αναφερόταν με την αρβανίτικη ονομασία «Θέκα Λέκα Ρέκα». Και, βέβαια, η διατύπωση του Στουρνάρα «ήρθε η ώρα να πληρώσει και η Εκάλη», αποτελεί βαρύτατη διάκριση με λανθάνοντα ρατσιστικά υπονοούμενα κατά των απένταρων κατοίκων της περιοχής.

Αυτών των άμοιρων που καλούνται να καταβάλουν σφαγιαστικά τέλη μεταβιβάσεων και γονικών παροχών. Προφανώς, προς όφελος των υποδειγματικών υπόγειων της Κυψέλης και των πλυσταριών του Αγ. Παντελεήμονα όπου μεγαλοοειοσοδηματίες Σομαλοί και μεγιστάνες Πακιστανοί ζουν ζωή χαρισάμενη φωτιζόμενοι από χόμπι με σπερματσέτα και θερμαινόμενοι με μαγκάλια.
Δυστυχώς, τα φορολογικά βάρη συνεχίζουν να πέφτουν δυσανάλογα στους ώμους των «συνήθων υπόπτων» της Εκάλης, της Βουλιαγμένης, του Ψυχικού και της Φιλοθέης διαιωνίζοντας την κοινωνική αδικία. Γι αυτό και σιωπούν ύποπτα τα πρότυπα, εύπορα και προνομιακώς αραιοκατοικημένα προάστια της Αχαρνών, της Λιοσίων, του Ρουφ, του Μεταξουργείου.

Οι ευνοημένοι κάτοικοι των οποίων δεν ζορίζονται με την ισοπεδωτική φορολόγηση των άλλων. Ε, όχι τώρα να χολοσκάνε με τους αστέγους του Παπάγου και του Κολωνακίου. Έχουν τα δικά τους βάσανά με τις γκουβερνάντες, τους μπάτλερ, τους σοφέρ και τους κηπουρούς τους που ψιλολουφάρουν στους εξωτικούς κήπους της Πλατείας Βάθη!

Αν νομίζεται ότι όλα τα παραπάνω ανήκουν στη σφαίρα του γκροτέσκο, μάλλον αγνοείται την ευρύτητα, την πολυσημία και τη δυναμική του διφορούμενου που πλεονάζει σε μια παραλίγο ορθολογική χώρα όπως η Ελλάδα. Ωστόσο, το παράδοξο δεν είναι ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της Εκάλης ανοίγουν διαύλους διαλόγου, δημόσιας διαμαρτυρίας και ζύμωσης. Ούτε, βέβαια, ότι καταλήγουν επιγραμματικά στην ιστορική καταδίκη του Στουρνάρα και την απειλή της εκλογικής συντριβής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο σουρεαλισμός σε όλο του το μεγαλείο συμπυκνώνεται στη σύγκλιση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της φορολογίας. Είναι ενδεικτική η θετική αντίδραση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στον προϋπολογισμό Ευκλείδη Τσακαλώτου στις δηλώσεις του συμφοιτητή στην Οξφόρδη Γιάννη Στουρνάρα για το ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση των Ελλήνων,

Δεν ξέρω αν παρά τις ιδεολογικές και πολιτικές τους διαφωνίες ο πρώτος απλά συμφωνεί τεχνικά με το δεύτερο ή αν ο υπουργός οικονομίας στρώνει το χαλί στο πρόγραμμα του οικονομικού επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν και αν αυτή γίνει κυβέρνηση. Γιατί η επιμονή στην υπερφορολόγηση σύμφωνα με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια καταρρέουσα αγορά δεν απειλεί να κάνει αξιοθρήνητο γκέτο την Εκάλη αλλά να επιβάλει το μαγκάλι σε όλους τους άλλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα