Επιχείρηση «απομόνωσης» (των απόψεων) Λαφαζάνη

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η επαναφορά του διλήμματος «ευρώ ή δραχμή» στην πρώτη γραμμή της εσωκομματικής συζήτησης του ΣΥΡΙΖΑ δίνει λαβή σε πολιτικούς αντιπάλους για να επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «νοθεύει» παράλληλα και τη «στροφή προς τον ρεαλισμό» που επιχειρεί κεντρικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην Κουμουνδούρου δεν είναι λίγοι εκείνοι που «βλέπουν» προσπάθεια «αξιοποίησης των διαφορετικών απόψεων» και υπογραμμίζουν με έμφαση τον κίνδυνο

να ζήσει ο ΣΥΡΙΖΑ «σκηνές 2012», όταν έμεινε στη δεύτερη θέση για 2 μόλις ποσοστιαίες μονάδες, εξαιτίας κυρίως των επιθέσεων που δεχόταν ως κόμμα που «θα διώξει την Ελλάδα από το ευρώ».

«Σεβαστές απόψεις, αλλά…»

Τούτων δοθέντων, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει, κατά πληροφορίες, να εγγυάται ότι μία ενδεχόμενη «κυβέρνηση της Αριστεράς» θα κρατήσει τη χώρα εντός ευρώ. «Δεν υπάρχει άλλη λύση, δεν λέμε τίποτα άλλο, τελεία και παύλα», διαμηνύει κορυφαίος κομματικός παράγοντας, προαναγγέλλοντας ότι οι απόψεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δε θα «περάσουν» στην κεντρική γραμμή του κόμματος. Παράλληλα, ήδη κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να «απομονώσουν» τις απόψεις της τάσης που ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ως «μειοψηφικές» και απόψεις που δεν επηρεάζουν τους σκοπούς και τα σχέδια της Κουμουνδούρου. «Όσα λέει ο Αλέξης Τσίπρας παντού εκφράζουν τις συλλογικές συνεδριακές μας θέσεις. Η άλλη άποψη που εκφράζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι σεβαστή, αλλά είναι μειοψηφική» τόνισε στον Real FM ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Παπαδημούλης, που έστειλε και μήνυμα σεβασμού των συλλογικών αποφάσεων στην «Αριστερή Πλατφόρμα»: «Αυτή την ώρα, όμως, και με τη συνδρομή του Παναγιώτη Λαφαζάνη, πρέπει να εργαστούμε για να υλοποιήσουμε με ταχύτητα και συνέπεια όσα έχουμε συλλογικά αποφασίσει», τόνισε με νόημα. Συνεχίζοντας, μάλιστα, στην ίδια γραμμή, ουσιαστικά συνέστησε στους «διαφωνούντες» να μην δημοσιοποιούν τόσο «εύκολα» τις διαφορετικές απόψεις τους υπέρ της ρήξης με την Ευρωζώνη, προκειμένου να μην υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ γενικότερη πολιτική βλάβη. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωρήσει με σοβαρότητα, με ενότητα και εξωστρέφεια, τότε δεν θα πετύχουμε τους στόχους μας. Θα βυθιστούμε σε μια εσωστρέφεια που θα οδηγήσει σε μια απόσπαση από τις ανάγκες των καιρών», προέβλεψε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε, με δηλώσεις του στο Mega και ο υπεύθυνος του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής, Γιάννης Μηλιός, ο οποίος επιχείρησε να «απομονώσει» ακόμη εμφανέστερα τις απόψεις της μειοψηφίας. «Οι θέσεις Λαφαζάνη είναι μια μειοψηφία που δεν επηρεάζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε, διαβεβαιώνοντας ότι ο διάλογος που εξελίσσεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ «δεν φτάνει στο σημείο να αλλάξει τη θέση του κόμματος για παραμονή στο ευρώ».

Keywords
Τυχαία Θέματα