Βενιζέλος: Ευκαιρία για την Κεντροαριστερά οι εκλογές του Μαΐου

Την στήριξή του στο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή εκδήλωση στο «Ακροπόλ» ως πολύ πετυχημένη με πάρα πολύ κόσμο. «Στηρίζουμε ευθύς εξ αρχής την κίνηση αυτή», είπε λίγο αργότερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega, θυμίζοντας ότι ήταν εκείνος που είχε παρουσιάσει πρώτος την ιδέα ενός σχήματος τύπου Ελιάς, από τον Ιούνιο του 2012 ακόμα, μετά τις εκλογές.

«Ο χώρος υπάρχει ανάμεσα στη Δεξιά και την Κομουνιστική Αριστερά», είπε, κάνοντας λόγο για «Κεντροαριστερά της ευθύνης με στρατηγική και χωρίς λαϊκισμούς».

Περιγράφοντας τα οργανωτικά στάδια στη συνέχεια, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για μία διαδικασία χωρίς εκβιασμούς, αποκλεισμούς και μιζέριες, με γενναιοδωρία και σεβασμό προς όλους. Παρέπεμψε στην συνδιάσκεψη που προσδιόρισε χρονικά στο τέλος του Ιανουαρίου, από το οποίο και θα προκύψει με δημοκρατικό τρόπο και απόλυτη διαφάνεια το ευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο, η πρόταση-πλατφόρμα του χώρου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η διαδικασία ανάδειξης των ανθρώπων που θα βγουν μπροστά στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου, που χαρακτήρισε «ευκαιρίες» για το εγχείρημα. Ειδικά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, υποστήριξε πως δεν θα υπάρξουν χρίσματα, χαρακτηρίζοντας πάντως εξαιρετικά παραδείγματα τους δημάρχους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη και μιλώντας για «εντυπωσιακό αριθμό δημάρχων» που είναι κοντά στο εγχείρημα, αποδεικνύοντας και τη δυναμική του χώρου, όπως διεφάνη και σε επιμέρους εκλογές σε συνδικάτα και σωματεία.

Για τις ευρωεκλογές, υποστήριξε ότι ακολουθείται η πρόταση του ευρωσοσιαλιστικού κόμματος, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως «δεν ζητάει κανείς να εξαφανιστεί το ΠΑΣΟΚ», αφού χωρίς αυτό δεν υπάρχει κυβέρνηση. Ειδικά για την συνδιάσκεψη του Ιανουαρίου, υποστήριξε πως «η πρόσκληση ισχύει για όλους», εντάσσοντας σε αυτούς και τη ΔΗΜΑΡ αλλά και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Φλωρίδης. «Όλοι είναι καλοδεχούμενοι αλλά από κανέναν δεν εξαρτάται το εγχείρημα», ξεκαθάρισε, επιτιθέμενος στη ΔΗΜΑΡ για την «επαμφοτερίζουσα» στάση της να δηλώσει «παρών» στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε παράλληλα σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για κόμμα – «όχημα διαμαρτυρίας ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ». Παραδέχθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε απλώς τις εκλογές, αλλά «το έδαφος κάτω από τα πόδια του», με τον κόσμο να του χρεώνει την χρεοκοπία, πιστεύοντας ότι η κρίση αρχίζει όταν παίρνει κανείς μέτρα, αλλά παρατήρησε και για τον ΣΥΡΙΖΑ πως έχει φτάσει σε «πλαφόν».

Ερωτηθείς για την διαγραφή της Θεοδώρας Τζάκρη, έκανε λόγο για «ακραίο φαινόμενο προσωπικής πολιτικής ευθύνης», σημειώνοντας μάλιστα πως «αν υπήρχε εδώ, η εντιμότητα που έδειξαν άλλοι, όπως ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Έκτωρ Νασιώκας που παραιτήθηκαν, θα έπρεπε να υπάρχουν παραιτήσεις και αντικαταστάσεις». Παρατήρησε πάντως πως «ουδέν κακόν αμιγές καλού», σημειώνοντας ότι «αν αυτό είναι το υλικό που θέλει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ας το πάρει»…

Ο κ.Βενιζέλος μίλησε για «παιχνίδι ανατροπής της κυβέρνησης», σημειώνοντας για τον ΣΥΡΙΖΑ πως «όταν αποκομίζεις την κ.Τζάκρη από μία πρόταση μομφής και λες να ρίξουν την κυβέρνηση οι βουλευτές και θα τους καλύψουμε, πρόκειται για κήρυγμα πολιτικής ανηθικότητας. Ή είσαι απελπισμένος ή δεν σέβεσαι τις δημοκρατικές και κοινοβουλευτικές αρχές»…

Υποστηρίζοντας πως δεν έχει αναπτύξει καθόλου προσωπική βεντέτα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντέστρεψε το σχετικό ερώτημα. «Μηπως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναπτύξει μαζί μου;», είπε, κάνοντας λόγο για μίσος κατά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ζητώντας από τον παρουσιαστή τα δημοσιεύματα της Αυγής που του παρέθεσε και τα οποία τον εμφάνιζαν να εμπλέκεται σε σκάνδαλα, τονίζοντας με νόημα πως «και τα οικονομικά μας είναι χάλια, μήπως κάνω αγωγές στην Αυγή για να ενισχύσω λίγο το ΠΑΣΟΚ». Μιλώντας για «συμβόλαιο πολιτικού τραυματισμού και θανάτου» του ΠΑΣΟΚ, παρατήρησε ότι «τα συμβόλαια τα παραγγέλνουν συμφέροντα», λέξη που έχει χρησιμοποιήσει και για την υπόθεση των υποβρυχίων, για τα οποία πάντως επιφυλάχθηκε να μιλήσει στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της «μονομαχίας» που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση επί της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων, που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά για αυτή την υπόθεση πάντως, υποστήριξε ότι ενώ διαρκεί 18 χρόνια, η δική του θητεία 18 μηνών, χαρακτηρίστηκε από απόλυτη διαφάνεια και υπαγωγή στη Βουλή.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τις χαρακτήρισε άψογες, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι παραμένουν αρχηγοί διαφορετικών κομμάτων και αντικρούοντας τα περί συνιστώσας της ΝΔ που ακούγονται για το ΠΑΣΟΚ. Όσο για τον χαρακτηρισμό «αναντικατάστατος» που απέδωσε ο ίδιος στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, υποστήριξε ότι ειπώθηκε στο πλαίσιο «πλάκας με δημοσιογράφους»…

Τέλος, προέβλεψε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, επισημαίνοντας πάντως το «θεσμικό σημείο» εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στο ενδιάμεσο, η οποία απαιτεί 180 ψήφους στη Βουλή και άρα συναίνεση. Όσο για τις εκλογές του Μαΐου, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν θα πάει παθητικά σε αυτές. Αντίθετα έκανε λόγο για μεγάλες πρωτοβουλίες κάθε εβδομάδα, αφού μεσολαβούν έξι μήνες που «μας επιτρέπουν να μοιράσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα που προέκυψε με θυσίες των πολιτών», όπως είπε, χαρακτηρίζοντας το μεσοδιάστημα ως «μήνες επενδύσεων»…

Keywords
Τυχαία Θέματα