Η Ελιά «ήρθε για να μείνει»

Παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, υπουργών, πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, εκπροσώπων της ΔΗΜΑΡ και των κινήσεων που τοποθετούνται στον χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά και πλήθους κόσμου, ο κεντρικός ομιλητής Γιάννης Βούλγαρης ακούστηκε να λέει ότι «δεν φτιάχνουμε κόμμα,

δεν πάμε να γίνουμε αρχηγοί, δεν κάνουμε την νέα κεντροαριστερά μια και υπάρχουν πολλές τώρα τελευταία, δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ και συνεργαζόμενοι, δεν είμαστε ΔΗΜΑΡ και συνεργαζόμενοι, δεν είμαστε βενιζελικοί, δεν είμαστε σημιτικοί, δεν είμαστε κουβελικοί, δεν είμαστε λυκουδικοί, οι περισσότεροι από εμάς δεν θέλουμε να κάνουμε πολιτική καριέρα, είμαστε όμως ενεργοί πολίτες».

Μιλώντας συνεχώς για τη «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη», εκτίμησε πως στην κοινωνία υπάρχει η παράταξη που αντιπαρατίθεται στην συντηρητική δεξιά και στον αριστερό λαϊκισμό, ενώ αντιτάχθηκε στον ʽνέο μικρό δικομματισμόʼ που καλλιεργείται μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αναπαράγει όλα τα κόλπα του παλιού δικομματισμού, ξαναπαίζει την Μεταπολίτευση ως φάρσα και «η οσμή της νέας διαπλοκής προμηνύει τη συστημική άνθηση της νέας διαφθοράς», όπως είπε. Ο κ.Βούλγαρης χαρακτήρισε «εθνική ντροπή» να υπάρχουν οικογένειες με παιδιά που να μην έχουν έναν εργαζόμενο, ή βιβλιάριο υγείας, ενώ καταχειροκροτήθηκε όταν αναφέρθηκε στον Γιώργο Καμίνη, που όπως είπε «με σύστημα και υπομονή ξαναστήνει την Αθήνα στα πόδια της» και τον Γιάννη Μπουτάρη που «επαναφέρει την πολιτισμική φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης».

Τόνισε την ανάγκη πολιτικής τομής με το παρελθόν, ώστε το νέο να μη γεννηθεί γερασμένο όπως είπε, και υποστήριξε ότι η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη μπορεί να ανταποκριθεί στο καινούριο γιατί αισθάνεται ταπεινωμένη και αδικημένη, δεν έχει να χάσει παρά τις αλυσίδες της και έχει ως κουλτούρα να συνενώνει και να συνθέτει. Κάλεσε λοιπόν σε συστράτευση όλων των φορέων του χώρου, ώστε συναινετικά να βρουν ένα σχήμα καθόδου στις ευρωεκλογές. «Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», είπε. Προανήγγειλε ένα Εθνικό Δίκτυο Επιτροπών Πρωτοβουλίας της Δημοκρατική Προοδευτικής Παράταξης και κατέληξε λέγοντας «ήρθαμε για να μείνουμε».
Νωρίτερα, είχαν στην έναρξη της εκδήλωσης μεταδοθεί μηνύματα στήριξης του Μάρτιν Σουλτς και του Χάνες Σβόμποντα, με την Αθηνά Δρέττα να μεταφράζει από το βήμα στα ελληνικά. «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει», υποστήριξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζοντας την ανάγκη ανατροπής της σημερινής πλειοψηφίας των συντηρητικών και δηλώνοντας πως «στον αγώνα αυτό θέλουμε την ελληνική Κεντροαριστερά να είναι στην πρώτη γραμμή, ενώνοντας τις δυνάμεις μας». Από την πλευρά του ο Χάνες Σβόμποντα τόνισε την ανάγκη να υπάρξει στην Ελλάδα «μία εναλλακτική επιλογή απέναντι στον δεξιό εξτρεμισμό και τον αριστερό λαϊκισμό».
Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο Παρασκευάς Αυγερινός απάντησε σε όσους υποστηρίζουν ότι η «Κίνηση των 58» ήρθε είτε για να τορπιλίσει το ΠΑΣΟΚ είτε για να το σώσει εκλογικά. «Δεν είναι ούτε τορπίλη ούτε σωσίβιο, αλλά πρόταση ενότητας», είπε, κάνοντας λόγο για την «μόνη σοβαρή συλλογική προσπάθεια του κεντροαριστερού, μεταρρυθμιστικού χώρου» που αν δεν καρποφορήσει, η χώρα θα μπει σε περιπέτειες, δεδομένου του αριστερού λαϊκισμού που καραδοκεί. Χαιρέτισε το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκε εξ αρχής στο κάλεσμα των 58 και υποστήριξε ότι «η πιο γόνιμη προσφορά στο κόμμα μας είναι να μεταγγίσουμε το πάθος μας, στην ελληνική Ελιά που σήμερα φυτεύουμε».

Την ανάγκη εν μέσω κρίσης να λειτουργήσουμε ως Έθνος και όχι ως άτομα τόνισε εκπροσωπώντας τη Νεολαία της «Κίνησης των 58» η Χαριτίνη Καρακωστάκη, ενώ να κάνουν όλοι τον απολογισμό τους ζήτησε μετά από τέσσερα χρόνια περιήγησης και με τον ίδιο να αναζητά το «αποτύπωμα» που άφησε σε αυτόν, ο Γιάννης Μπέζος. «Στις Δημοκρατίες υπάρχουν διαφωνίες και πρέπει να υπάρχουν διαφωνίες», είπε, αφού «μόνο οι δούλοι συμφωνούν σε όλα» και ζήτησε «να πάψουμε να θεωρούμε αντιπάλους και εχθρούς όλους τους άλλους και να σκοτώσουμε μέσα μας ότι απέμεινε από τον εμφύλιο». Διαπίστωσε έλλειμμα Παιδείας στην χώρα και υποστήριξε ότι «χρειάζεται να πούμε την αλήθεια στα παιδιά μας, ότι χρειάζεται μόχθος να έχουν επιτυχημένη ζωή».

«Δεν μας χρειάζονται τρίτοι και τέταρτοι πόλοι, όλοι μαζί μπορούμε να βρεθούμε, να ξεπεράσουμε τις αντιφάσεις μας, σεβόμενοι τις επιλογές των άλλων», είπε από την πλευρά του ο Γιάννης Τούντας, απαντώντας σε όσους θέλουν τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πως δεν είναι τώρα η ώρα, αφού προέχει η σταθερότητα της χώρας, που εξασφαλίζεται με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. «Να αναδείξουμε το κενό εκπροσώπησης» ,ζήτησε ο Πασχάλης Αγανίδης, παρατηρώντας ότι η κοινωνία γυρνά με αγωνία, αλλά και δυσπιστία το βλέμμα στο νέο εγχείρημα. Εξού και ζήτησε επιμονή, τονίζοντας πάντως ότι «η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς δεν είναι χόμπι ή μυστικά δείπνα για παραπολιτικά μονόστηλα», αλλά είναι ιδέα.

Παίρνοντας τον λόγο ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρης Ψαριανός, υποστήριξε ότι «η σύγχρονη ευρωπαϊκή, δημοκρατική Ελλάδα θέλει συμμαχίες, ιδέες, μεταρρυθμίσεις, καθώς και μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές παντού, αν δεν θέλει να είναι ευρωπαϊκή Σομαλία». Ζήτησε συνεργασία και συνεννόηση, σημειώνοντας ότι «το πρώτο που θα κάνουμε είναι να απευθυνόμαστε σε πολίτες και όχι σε πελάτες», τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία των 58 δεν αφορά μόνο τις φυλές του ΠΑΣΟΚ ή της ΔΗΜΑΡ, αλλά την πλειοψηφία του λαού. «Δεν πρόκειται για γάμο. Δεν πρόκειται για σύμφωνο συμβίωσης. Πρόκειται για την καινούρια, σύγχρονη, ευρωπαϊκή Ελλάδα», είπε.

«Κάτι καρπίζει, κάτι φαίνεται ότι ξεκινάει», είπε εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Ρήγας. «Πολιτικά πρωτόπλαστοι δεν υπάρχουν. Όλοι έχουμε δαγκώσει το μήλο», είπε, ζητώντας αυτοσυνειδησία και μη επανάληψη των λαθών που έχουν κάνει όλοι στο παρελθόν. «Η πρόκληση είναι μπροστά μας», είπε, παραπέμποντας στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα