Την πεποίθηση ότι η απομόνωση της Τουρκίας θα βλάψει το Κυπριακό εκφράζει ο Σταϊνμάγερ

10:08 13/12/2016 - Πηγή: iPop

Την εκτίμηση του πως η απομόνωση της Τουρκίας θα έχει άμεσες επιπτώσεις στο Κυπριακό εκφράζει ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες έχουν θέσει επί τάπητος την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και επισημαίνουν πως το εν λόγω

ζήτημα έχει διχάσει την Ε.Ε.. Την ίδια βέβαια στιγμή η Αυστρία έχει ζητήσει το πάγωμα της διαδικασίας.

Μόλις λίγο μέρες πριν το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε., οι Υπουργοί εκφράζουν τη διαφωνία που έχει ξέσπασε στους κόλπους για τη στάση που θα τηρηθεί απέναντι στην Τουρκία.

Τι στάση κρατά η Αυστρία;

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτς, την Δευτέρα σημείωσε κατά τη διάρκεια δηλώσεων του πως «χρειάζεται τουλάχιστον πάγωμα αυτής της διαδικασίας» και παράλληλα απείλησε ότι θα μπλοκάρει την κοινή δήλωση των 28 για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αντίθετος ο Σταϊνμάγερ:

Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ έσπευσε να απορρίψει την αυστριακή στάση και είπε χαρακτηριστικά:

«Ακόμη και στη Γερμανία γίνεται κάποιος δέκτης χειροκροτημάτων με απόψεις του τύπου ‘επιτέλους θα πρέπει κάποιος να πει τα πράγματα με το όνομά τους’, αλλά δεν είναι υπεύθυνη εξωτερική πολιτική, όταν δεν λέει ποιες είναι οι συνέπειες ενός τέτοιου βήματος».

Παράλληλα, ο Σταϊνμάγερ μίλησε για τους λόγους αυτής της διαφοροποίησης και ανέφερε πως η τουρκική αντιπολίτευση τον παρακάλεσε να μην παγώσει η ενταξιακή διαδικασία.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε:

Βρισκόμαστε λίγο πριν από μια συμφωνία για το Κυπριακό έπειτα από διαπραγματεύσεις χρόνων με το βόρειο κατεχόμενο τμήμα. Ενδεχόμενος τερματισμός της διαδικασίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες. Το πάγωμα θα πρέπει να αποφασιστεί μόνο όταν η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή. Αυτό αποτελεί την απόλυτη κόκκινη γραμμή

Τον Σταϊνμάγερ φαίνονται να υπερασπίζονται ο Σλοβάκος και ο Λουξεμβουργιανός ομόλογός του.

The post Την πεποίθηση ότι η απομόνωση της Τουρκίας θα βλάψει το Κυπριακό εκφράζει ο Σταϊνμάγερ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα