Spiegel: Έντονες ανησυχίες για την αύξηση των προσφυγικών ροών

09:44 13/12/2016 - Πηγή: iPop

Την ανησυχία του για την αύξηση των προσφυγικών ροών εκφράζει σε σχετικό του άρθρο το περιοδικό το οποίο παράλληλα κάνει λόγο για ενίσχυση των ελληνικών συνόρων.

Το περιοδικό απαντά το ενδεχόμενο ακύρωσης της προσφυγικής συμφωνίας με ενίσχυση της παρουσίας της Frontex στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, αλλά επίσης και με την Αλβανία.

Παράλληλα, το σχετικό δημοσίευμα επισημαίνει πως η πολιτική

του Ερντογάν έχει γονατίσει την τουρκική οικονομία και σημειώνει ότι ΕΕ προετοιμάζεται «για μια ενδεχόμενη ακύρωση της προσφυγικής συμφωνίας από την Τουρκία».

Το Der Spiegel μεταδίδει την πληροφορία πως στόχος είναι η ενίσχυση της Frontex με επιπλέον υπαλλήλους στη χώρα μας και υπογραμμίζει συγκεκριμένα:

Η Frontex σχεδιάζει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αποστολή 60 υπαλλήλων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Θα ήταν η πρώτη φορά που δυνάμεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα βρίσκονται στην περιοχή με αυτή την εντολή. Έλληνες ειδικοί εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί την αντίδραση της ΕΕ στην εντεινόμενη ανησυχία για ενδεχόμενη ακύρωση της προσφυγικής συμφωνίας από την Άγκυρα και την εισροή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην λεγόμενη Βαλκανική Οδό

Την ίδια στιγμή το Spiegel Online, διευκρινίζει ότι «έχουν προβλεφθεί δύο αποστολές». Η πρώτη να τονίσουμε, πως φέρει την επωνυμία «Operation Focal Point 2017» και επικεντρώνεται στους ελέγχους διαβατηρίων στα συνοριακά φυλάκια. Την ίδια στιγμή η δεύτερη αποστολή η οποία ονομάζεται «Flexible Operational Activities 2017», προβλέπει πιο εντατικές περιπολίες που θα πραγματοποιούνται στα σύνορα και στόχο θα έχουν την αποφυγή της παράνομης διέλευση μεταναστών και προσφύγων.

Σημειώνεται, ότι υπάλληλοι της ευρωπαϊκής υπηρεσίας αναμένεται να βρίσκονται επιτόπου με δύο συγκεκριμένες ομάδες. Το ένα μάλιστα από τα κέντρα επιχειρήσεων θα βρίσκεται στο Κιλκίς, ενω το άλλο στους Ευζώνους. Βέβαια, μέχρι στιγμής η Frontex δεν έχει ακόμα επισήμως επιβεβαιώσει την αποστολή.

Στο κλείσιμο το άρθρου του το γερμανικό περιοδικό σημειώνει:

Εκτός από το σενάριο της ακύρωσης της προσφυγικής συμφωνίας εξετάζεται και εκείνο του περιορισμού των συνοριακών ελέγχων από την τουρκική πλευρά. Είναι αυτονόητο ότι η είδηση για πιο χαλαρούς ελέγχους θα μεταδίδονταν γρήγορα. Αν κατά συνέπεια αυξάνονταν οι ροές η ΕΕ θα δυσκολεύονταν πολύ να αποδείξει ποιος φέρει την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή

photo: Nick Paleologos / SOOC

The post Spiegel: Έντονες ανησυχίες για την αύξηση των προσφυγικών ροών appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα