Ολάντ: Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της, ήρθε η σειρά της Ευρώπης

08:23 13/12/2016 - Πηγή: iPop

Συνάντηση είχαν το βράδυ της Δευτέρας στο Παρίσι ο Φρανσουά Ολάντ με τον Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την οποία συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, την προσφυγική κρίση αλλά και τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Κατά τις δηλώσεις του μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι στα πλαίσια της επίσκεψής του κ. Παυλόπουλου στη Γαλλία

«μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε τη βάση για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, μια εξαιρετική συνεργασία».

Ο Φρ. Ολάντ εξέφρασε την άποψη ότι ο ίδιος έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Με πολύ σκληρές δεσμεύσεις που η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υποχρεώθηκε να αναλάβει. Και σήμερα, οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο αφορά, όπως προβλέπεται, τη συνεισφορά της Ευρώπης, σε όρους αλληλεγγύης».

Ιδιαίτερη νύξη έκανε, όμως, και στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος σημείωσε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα όλες τις αποφάσεις που ανταποκρίνονται στο συγκεκριμένο στόχο. «Θέλω τις επόμενες ημέρες να εργαστώ για να μπορέσει να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα η αξιολόγηση, η δεύτερη αξιολόγηση, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη».

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η Κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της που προβλέπονταν στη συμφωνία και πλέον η Ελλάδα μπορεί να ξαναβρεί μια προοπτική ανάπτυξης. «Και η Γαλλία δεσμεύτηκε και θα συνεχίσει να δεσμεύεται στο πλευρό της Ελλάδας προκειμένου να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα».

Το κομμάτι του προσφυγικού

Και στο ζήτημα του προσφυγικού ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα και συνεισφέρει με «την αλληλεγγύη, με τα σημεία εκείνα που θα επιτρέψουν την ταυτοποίηση, την καταγραφή. Αλλά, κι εκεί πρέπει να εργαστούμε μαζί προκειμένου ο μηχανισμός που έχει προβλεφτεί, στο πλαίσιο των συμφωνιών μας, να μπορέσει να βελτιωθεί. Κι αυτό να συμβεί με πλήρη σεβασμό στο δίκαιο και την αξιοπρέπεια των ατόμων που θα υποδεχτούμε».

Αλλά την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ο Φ. Ολάντ, να μπορέσει να υπάρξει και δυνατότητα επιστροφής για όσους δεν έχουν πρόθεση να παραμείνουν στην Ευρώπη. «Κι εκεί η Γαλλία διαδραματίζει το ρόλο της μέσω της μετεγκατάστασης. Έχουμε λάβει τη δέσμευση να φιλοξενήσουμε 2.000 πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος της μετεγκατάστασης και τηρήσαμε την υπόσχεσή μας».

Οι δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου

Για την οικονομική κρίση, ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «πρέπει να αγωνιστούμε για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση προστατεύοντας τον Άνθρωπο και τα δικαιώματά του, καταπολεμώντας τις ανισότητες και στηρίζοντας το Κοινωνικό Κράτος», ενώ σημείωσε πως η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική, αλλά γενικευμένο.

Για το προσφυγικό ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως προϋπόθεση για την επίλυσή του είναι να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία και εκεί χρειάζεται η συνεργασία της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ρωσίας. «Πρέπει να τελειώσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να λύσουμε το Προσφυγικό με όρους που ταιριάζουν στον Ευρωπαϊκό ανθρωπισμό και στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Και να πούμε σε εκείνους τους εταίρους μας οι οποίοι έχουν φοβικά σύνδρομα, ότι τέτοια φοβικά σύνδρομα δεν ταιριάζουν, δεν έχουν σχέση με την Ευρώπη, και ότι δεν είναι δυνατόν να ενεργούν με τρόπο που πλήττει την αλληλεγγύη η οποία πρέπει να υπάρχει τις ώρες που αγωνιζόμαστε για να λύσουμε το Προσφυγικό».

Για τις αμφισβητήσεις της Συνθήκης της Λωζάνης, ο ΠτΔ τόνισε πως «όποιος αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης που είναι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου πλήττει τη διεθνή νομιμότητα και θέτει σε κίνδυνο την ίδια του την υπόσταση ως μέλους, δημοκρατικού μέλους, της διεθνούς κοινότητας».

Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε πως η εν λόγω απειλή δεν είναι μόνο απειλή των ελληνικών συνόρων, αλλά των συνόρων της Ευρώπης και εξήγησε: Γιατί η Συνθήκη της Λωζάννης καθορίζει και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αισθανόμαστε λοιπόν, υπερασπιζόμενοι τη Συνθήκη της Λωζάννης ότι υπερασπιζόμαστε τη διεθνή νομιμότητα αλλά και την Ευρώπη. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε γιατί αισθανόμαστε Ευρωπαίοι, γιατί για μας δεν έχουν σημασία οι θυσίες, όσο το όραμα το οποίο οφείλουμε να υπηρετήσουμε».

The post Ολάντ: Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της, ήρθε η σειρά της Ευρώπης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα