Πρεμιέρα διαπραγματεύσεων με «αγκάθια» το δημοσιονομικό και τα εργασιακά

08:51 13/12/2016 - Πηγή: iPop

Σήμερα, Τρίτη, το μεσημέρι (15:00) ξεκινούν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής Κυβέρνησης με τους επικεφαλής των Θεσμών με στόχο να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018, αλλά και να επιτευχθεί συμφωνία για τα εργασιακά.

Κοινοτική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι είναι λογικό οι Θεσμοί να θέσουν στο τραπέζι τις παροχές του Πρωθυπουργού, ωστόσο, το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να μπει στο γενικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και να μην

συζητηθεί ξεχωριστά.

Προς το παρόν στόχος παραμένει η επίτευξη μιας συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement) για την δεύτερη αξιολόγηση. Ευρωπαίος αξιωματούχος μάλιστα εκτιμά ότι η εν λόγω συμφωνία δεν θα περιέχει τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018.

Αυτό αποτελεί και θέση της Κομισιόν, η οποία εκτιμάται ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να γίνει αποσύνδεση της αξιολόγησης απ’ την συζήτηση για πρωτογενή πλεονάσματα.

Θετική έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι το ΔΝΤ αποφάσισε να δώσει το παρών στις διαπραγματεύσεις, ήδη απ’ την πρώτη μέρα. «Μένει να φανεί αν έρχεται με εποικοδομητική διάθεση» ανέφερε κοινοτική πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως ακόμα κι «αν δεν κλείσουν όλα τα σημεία της συμφωνίας μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να σημειωθεί σημαντική πρόοδος, καθώς οι αποστάσεις ακόμα και στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων έχουν μειωθεί».

Ακόμα, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, στόχος είναι μέσα στην εβδομάδα να οριστεί το χρονοδιάγραμμα της νομοθέτησης και των τελευταίων προαπαιτούμενων «και αυτό θα είναι αρκετό, έτσι ώστε ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμφωνία, να μη χρειαστεί μετά τις γιορτές να επιστρέψουν οι Θεσμοί εκ νέου στην Αθήνα, για να ολοκληρώσουν την έκθεση συμμόρφωση».

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός χθες το απόγευμα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

The post Πρεμιέρα διαπραγματεύσεων με «αγκάθια» το δημοσιονομικό και τα εργασιακά appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα