Σε αγώνα δρόμου η ελληνική Κυβέρνηση- Έκτακτη ενημέρωση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ

10:13 14/4/2016 - Πηγή: iPop

Επί ποδός είναι η ελληνική Κυβέρνηση με στόχο να κλείσει η συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Έτσι, ο υπουργός Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, χωρίς κείμενα συμφωνίας στα χέρια του, αλλά με την κατάθεση των νομοσχεδίων στο μυαλό του, κάτι το οποίο φέρει ποικίλες αντιδράσεις. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί

από την Τετάρτη ραντεβού στα πλαίσια της πολιτικής διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση.

Την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει γεύμα εργασίας με τον Μάρτιν Σουλτς στο Στρασβούργο. Να τονισθεί πως εκτενή ενημέρωση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα έκαναν Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου, λίγο πριν φτάσει στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών.

Έκτακτη ενημέρωση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες η ενημέρωση είχε 45 λεπτά διάρκεια. Ο Π.Τόμσεν και η Ντ.Βελκουλέσκου επισήμαναν πως τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις είναι το θέμα των «κόκκινων δανείων» και φυσικά το ασφαλιστικό.

Παράλληλα, ο Πολ Τόμσεν επανέλαβε για ακόμα μια φορά πως «για την συμμετοχή του ΔΝΤ σ’ ένα τρίτο πρόγραμμα απαραίτητη προϋπόθεση παραμένει η δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Με ποιους θα συναντηθεί ο Ε. Τσακαλώτος;

Κρίσιμες συναντήσεις θα έχει ο υπουργός Οικονομικών στην Ουάσινγκτον με την Κριστίν Λαγκάρτν, το Μάριο Ντράγκι, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και πιθανώς και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως επίσης και με τον Τζακ Λιου.

Στόχος είναι πλέον η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 22ας Απριλίου ή σε έκτακτο Eurogroup στις 25-26 Απριλίου.

Ο Ε. Τσακαλώτος καλείται να επιρρίψει ευθύνες στους Θεσμούς για τις καθυστερήσεις στη διαδικασία της αξιολόγησης, αλλά και να τους πείσει ότι δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα.

Βασική επιδίωξη είναι ν’ ανοίξει συζήτηση για το χρέος, με το Reuters να μεταδίδει ότι η ελληνική πλευρά θα διεκδικήσει σταθερά επιτόκια σε μια προσπάθεια να καθοριστεί το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους για τα δάνεια, τα οποία έχει λάβει για υποστήριξη.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Πρακτορείο Ειδήσεων, η ελληνική αποστολή στην Ουάσινγκτον θα ζητήσει ανώτατο όριο σχετικά με το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ. Απ’ αυτά το 8% θα πηγαίνει σε αποπληρωμές ομολόγων, τόκων και δόσεων δανείων και το 7% σε αποπληρωμές έντοκων γραμματίων.

Το πρόγραμμα του Α. Τσίπρα

Μετά τη συνάντησή του με τον Φρανσουά Ολάντ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε σε θετικό κλίμα παρά το ότι δεν ακολούθησαν δηλώσεις, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Στρασβούργο, όπου θα έχει γεύμα εργασίας με τον Μάρτιν Σουλτς.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα βρεθεί στις Βρυξέλλες καθώς είναι προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στις Βρυξέλλες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Τσίπρας- Ολάντ φέρεται να συμφωνήσαν ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει εντός της επόμενης εβδομάδας.

photo:Alexandros Michailidis / SOOC

The post Σε αγώνα δρόμου η ελληνική Κυβέρνηση- Έκτακτη ενημέρωση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα