Οι κινηματογραφικοί αστέρες σε κρίση. Μια δοκιμαστική περίοδος ή το τέλος μιας εποχής;

20:17 17/9/2022 - Πηγή: iPop

Η καινούργια ταινία του Brad Pitt ξεφουσκώνει. Η Meryl Streep κάνει τηλεόραση. Μόνο ο Tom Cruise καταφέρνει πλέον να γεμίσει τις αίθουσες του σινεμά. Και στην εποχή των superheroes και του streaming, οι μέρες των επιτυχιών του στη βιομηχανία του θεάματος είναι μάλλον μετρημένες. Άραγε, τι να επιφυλάσσει το μέλλον για τα μεγαθήρια του Hollywood; Το τέλος για τους

σταρ του σινεμά είναι κοντά;

Είναι μια δύσκολη εποχή για τους αυτούς που αποκαλούμε κινηματογραφικούς αστέρες. Το Bullet Train, η καινούργια ταινία του Brad Pitt, αν και κατάφερε να αποσπάσει $30,1 εκατομμύρια το πρώτο σαββατοκύριακο προβολής στις Ηνωμένες Πολιτείες -και να εκτιναχθεί στην κορυφή του box office chart- δεν έπιασε τις προσδοκίες. Τόσο το budget των $90 εκατομμυρίων όσο και η δυναμική του πρωταγωνιστή, ενός ηθοποιού μεγάλου βεληνεκές, είχαν θέσει τον πήχη της θεαματικότητας ψηλά. Σαν ένας από τους λίγους ηθοποιούς που μπορούν ακόμα να δώσουν ώθηση σε μια ταινία, ο Pitt αντιπροσωπεύει αυτή την κατηγορία που κινδυνεύει περισσότερο: Των σταρ του κινηματογράφου που αρνείται να κάνει τηλεόραση.

Από την άλλη πλευρά ένα ακόμα αστέρι του σινεμά, ο Tom Cruise, κατόρθωσε με το sequel του Top Gun: Maverick να ξεπεράσει τον Τιτανικό στο αμερικανικό box office. Για τους περισσότερους, ωστόσο, αυτή η επιτυχία προαναγγέλλει το τέλος μιας εποχής με τον Cruise να χαρακτηρίζεται ως «ο τελευταίος σταρ του σινεμά».

Αν και στην πραγματικότητα τα κινηματογραφικά αστέρια δεν έχουν χάσει τελείως την λάμψη τους, το τέλος για τους σταρ του σινεμά μοιάζει πιο κοντά από ποτέ

Η Α-list των ηθοποιών του σινεμά είναι γεμάτη με ονόματα μιας άλλης γενιάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι και στις 5 από τις 100 καλύτερες ταινίες της χρονιάς, οι πρωταγωνιστές ανήκουν στην δεκαετία των 90s, με το μέσο όρο ηλικίας τα 56 χρόνια. Tom Cruise με το Top Gun: Maverick, ο Pitt στο Bullet Train, η Sandra Bullock στο The Lost city αλλά και η Lopez με το Marry me.

Η δεκαετία του 2010 φαίνεται να έχει βγάλει λιγότερους κινηματογραφικούς αστέρες από κάθε άλλη δεκαετία. Ο Chris Pratt, ο Benedict Cumberbatch, ο Adam Driver και η Jennifer Lawrence αν και αποτελούν παραδείγματα που έκαναν επιτυχία πέρα από την σφαίρα των ταινιών superheroes, δεν συναντούν την δυναμική και το momentum των σταρ μιας άλλης εποχής.

Με το Hollywood Reporter να αναρωτιέται: Αν δεν μπορεί η Lawrence να γεμίσει τα σινεμά, τότε ποιος μπορεί;

View this post on Instagram

A post shared by Tom Cruise (@tomcruise)

Τι έχει αλλάξει στον κόσμο του θεάματος;

Οι αιτίες γι’ αυτόν τον αργό θάνατο των αστέρων είναι πολυδιάστατες και δεν οφείλονται σίγουρα στους ίδιους τους σταρ και το ταλέντο τους. Αυτές τις μέρες, τα στούντιο βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην παραγωγή ταινιών με υπερήρωες κι άλλων επώνυμων franchises για να προσελκύσουν τον κόσμο. Σε τέτοιες παραγωγές η εμφάνιση νεοφερμένων σταρ είναι γεγονός.

Η Amazon,για παράδειγμα, πλήρωσε $465 εκατομμύρια για την δημιουργία του καινούργιου The Lord of the Rings, ένα spin-off χωρίς αστέρια. Από την άλλη πλευρά, οι συνδρομητικές υπηρεσίες έχουν αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούσαν τα πράγματα στο Hollywood. Πλέον, η συνεχής ροή ταινιών και σειρών, καθώς και το αστείρευτο περιεχόμενο που προσφέρεται από τα συνδρομητικά κανάλια, έχει διαμορφώσει ένα διαφορετικό είδος διασκέδασης. Γιατί να πάω στο σινεμά για να δω μια ταινία ή για να απολαύσω τον αγαπημένο μου ηθοποιό, αφού αυτό μπορώ να το κάνω από την άνεση του σπιτιού μου;

Η πραγματικότητα είναι ότι το streaming έχει θολώσει τα νερά. Λίγα μόλις χρόνια πριν, όλα στο Hollywood καθορίζονταν από το box office chart που καθόριζε τους νικητές και τους χαμένους κάθε εβδομάδας. Τώρα, ο ρόλος αυτός έχει ανατεθεί στους streamers, τα δεδομένα της τηλεθέασης, καθώς και το ποσοστό των συνδρομών. Όλα αυτά καθώς και μη συμβατικές μετρήσεις, όπως αναφορές στα social media, είναι εκείνα τα στοιχεία που προσδιορίζουν την ποιότητα που αξίζει ένα αστέρι.

Οι θεοί έχουν γίνει πια θνητοί. Ο κινηματογράφος έχει χάσει την παλιά αίγλη του. Το τέλος της εποχής των κινηματογραφικών αστέρων ίσως πλησιάζει, αλλά αυτό δεν μένει παρά να το ανακαλύψουμε.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Οι κινηματογραφικοί αστέρες σε κρίση. Μια δοκιμαστική περίοδος ή το τέλος μιας εποχής; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα