Ραντεβού στην Τοσκάνη

Οι αμπελώνες, τα οινοποιεία, οι ιδιαίτερες γεύσεις: οδοιπορικό σε έναν μαγικό τόπο για τους φίλους του κρασιού και της γαστρονομίας.

Με τοπία που μοιάζουν να βγήκαν από καρτ-ποστάλ και με αμέτρητες διαδρομές και σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, η Τοσκάνη είναι ο κορυφαίος οινοτουριστικός προορισμός της Ιταλίας και ένας από τους δημοφιλέστερους στον κόσμο. Τα στοιχεία του τυπικού τοσκανικού τοπίου είναι κάθε άλλο παρά άγνωστα σε εμάς: αμπέλια, ελιές και κυπαρίσσια. Η απαράμιλλη αυτή φυσική ομορφιά, όμως, αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο, καθώς πλαισιώνεται από γραφικά

χωριουδάκια, μεσαιωνικές κωμοπόλεις με ατμοσφαιρικά καλντερίμια, καλοσυντηρημένα κάστρα, αλλά και πόλεις που διατηρούν τη μαγευτική αναγεννησιακή αρχιτεκτονική τους.

Αμπελοοινική ιστορία αιώνων

Οι «σκληροπυρηνικοί» οινοτουρίστες πιθανότατα θα ξεκινήσουν την «εξερεύνηση» από τη ζώνη του Chianti Classicο, μια ομάδα μικρών κοινοτήτων ανάμεσα στη Φλωρεντία και τη Σιένα. Εδώ παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση οινοποιείων - και με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες. Τα περισσότερα βρίσκονται υπό τη συντονιστική ασπίδα της ένωσης των οινοποιών της περιοχής (Consorzio del Vino Chianti Classico), με λογότυπο ένα μαύρο κοκοράκι - που κοσμεί και τους λαιμούς των φιαλών που παράγουν τα μέλη του. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς την Castellina, την Greve, το Panzano, την Gaiole, τη Radda, το Tavarnelle και το Castelnuovo Berardenga. Απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από μισή ώρα με το αυτοκίνητο και η διαδρομή είναι πανέμορφη.

Όποιος αγαπάει το καλό κρασί δεν θα παραλείψει να επισκεφτεί το Μονταλτσίνο, μια όμορφη και γραφική πόλη, που παράγει το εκλεκτό Brunello. Τα στενά και οι πλατείες του φιλοξενούν αμέτρητα εστιατόρια και wine bars καθώς και κάβες για δοκιμή ή αγορά. Τα οινοποιεία της ζώνης βρίσκονται στο δρόμο για την πόλη, ενώ τα περισσότερα έχουν θέα τα επιβλητικά τείχη της.

Αντίστοιχα, και όχι σε πολύ μεγάλη απόσταση, το Μοντεπουλτσιάνο είναι η πατρίδα του περίφημου Vino Nobile. Είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό, με μεσαιωνική αρχιτεκτονική, που παραπέμπει σε παλιά μυθιστορήματα και ταινίες με ιππότες. Πρέπει να γνωρίζετε ότι, αν δεν έχετε χρόνο να επισκεφτείτε τα οινοποιεία της ζώνης, τα περισσότερα έχουν πωλητήρια στην πόλη. Και μία ακόμα παρένθεση: στη διαδρομή για το Μοντεπουλτσιάνο, οι φίλοι της γαστρονομίας επιβάλλεται να κάνουν μια στάση στη γειτονική Πιέντσα, τη μητρόπολη του Pecorino. Εκεί θα βρουν αμέτρητα μαγαζιά που πωλούν το δημοφιλές τυρί, ενώ σε κάποια επισκέψιμα τυροκομεία θα μάθουν για την ιστορία του και θα ξεναγηθούν στους χώρους παρασκευής και στις υπόγειες κάβες παλαίωσής του.

Τελευταία -λόγω απόστασης, όχι σημασίας- έρχεται η οινοτουριστική διαδρομή των παραλίων της Τοσκάνης. Βασικός προορισμός της είναι το Μπόλγκερι: την είσοδό του, εκατέρωθεν του δρόμου, κοσμούν δύο σειρές από 2.000 κυπαρίσσια, συνολικά! Εκεί πριν από περίπου 35 χρόνια ξεκίνησε η σημαντικότερη «επανάσταση» στο ιταλικό κρασί, από την οποία προέκυψαν τα Super Tuscans, μια κατηγορία που περιλαμβάνει μερικά από τα πιο μυθικά κρασιά του κόσμου.

Από τη Φλωρεντία στη Λούκα

Στην Τοσκάνη γεννήθηκαν ή/και έζησαν μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ανάμεσά τους ο Δάντης, ο Γαλιλαίος, ο Μακιαβέλι, ο Μιχαήλ Αγγελος, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι και ο Τζάκομο Πουτσίνι. Οπως είναι λογικό, λοιπόν, πολλοί τουρίστες την επισκέπτονται κάθε χρόνο με πιο... έντεχνες διαθέσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πιουν και δεν θα φάνε πολύ καλά. Η πολιτιστική ξενάγηση ξεκινάει από τη Φλωρεντία, για κάθε γωνιά της οποίας θα μπορούσε να γραφτεί κι ένα ολόκληρο βιβλίο αρχιτεκτονικής, τέχνης ή ιστορίας.

Δεύτερη τη τάξει η Σιένα, η οποία, αν και πολύ πιο λιτή, είναι εξίσου εντυπωσιακή. Απαραίτητοι σταθμοί είναι ο καθεδρικός ναός της, η κεντρική πλατεία (Piazza del Campo), καθώς και η πολεμίστρα στα τείχη της (Fortezza). Εκεί στεγάζεται ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία οίνου της χώρας, η Enoteca Italiana.

Ένα ταξίδι στην Τοσκάνη δεν είναι όμως πλήρες χωρίς μια επίσκεψη στο Σαν Τζιμινιάνο, το οποίο θα αναγνωρίσετε από μακριά από τους πανύψηλους πύργους του. Στους κεντρικούς δρόμους οι επισκέπτες κάνουν μια στάση στα ατέλειωτα καταστήματα με σουβενίρ και δώρα, ενώ τα περισσότερα μπαρ και εστιατόρια είναι χτισμένα στο μεσαιωνικό τείχος και προσφέρουν πανοραμική θέα του κάμπου. Πολύς κόσμος, τέλος, επισκέπτεται το Σαν Τζιμινιάνο για το παγωτό του και ειδικά για την Gelateria di Piazza, που έχει κερδίσει πολλά παγκόσμια βραβεία και το παγωτό της θεωρείται το καλύτερο του κόσμου!

Η πόλη της Κορτόνα, από την άλλη, θεωρείται από τις γνωστότερες της Τοσκάνης και διακρίνεται για την κοσμοπολίτικη ομορφιά της. Είναι γνωστή για τις πολλές και αξιόλογες εκκλησίες της αλλά και για τους ετρουσκικούς τάφους που βρέθηκαν εκεί. Στους πάντα πολυσύχναστους δρόμους της θα βρει κανείς πολλά και αξιόλογα εστιατόρια.

Τέλος, ο τουρίστας που θα κατευθυνθεί προς το παραλιακό κομμάτι της Τοσκάνης μπορεί να σταματήσει σε δύο ιδιαίτερα δημοφιλείς πόλεις, την Πίζα και τη Λούκα. Στην πρώτη θα περπατήσει ανάμεσα στα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της Πλατείας των Θαυμάτων (Piazza dei Miracoli), στην Πλατεία των Ιπποτών (Piazza dei Cavalieri) και στις αμέτρητες εκκλησίες και, βέβαια, θα επισκεφτεί τον περίφημο κεκλιμένο πύργο της. Σε μικρή απόσταση, η Λούκα, γενέτειρα πολλών σπουδαίων Ιταλών συνθετών (με γνωστότερο τον Πουτσίνι), είναι ίσως η πιο αρχοντική πόλη της Τοσκάνης. Η κεντρική της πλατεία (Piazza Napoleone) κάθε χρόνο φιλοξενεί ένα μουσικό φεστιβάλ με τραγουδιστές και συγκροτήματα από όλο τον κόσμο, ενώ στα προάστιά της έχουν χτίσει τις βίλες τους διάσημοι ηθοποιοί, τραγουδιστές και επιχειρηματίες καθώς και αστέρες του Χόλιγουντ.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα