Ένας Ροδίτης για την κοτόπιτα

Φιλικό προς γαστρονομικούς πειραµατισμούς, το κοτόπουλο προσφέρεται και για απολαυστικούς οινικούς συνδυασμούς.

Ψητό με πατάτες

Κλασικό φαγητό που ταιριάζει με λευκά ξηρά κρασιά με πλούσιο σώμα, μονοποικιλιακά ή σε χαρμάνια - που αναδεικνύουν τη χαρακτηριστική γεύση του.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»

Δέκα ΟινογένεσιςChardonnay Montes ClassicΜαύρο Πρόβατο Ν. Λαζαρίδη

Γεμιστό

Καλοψημένο και ροδοκόκκινο, γίνεται πιο απολαυστικό όταν έχει για παρέα ένα πλούσιο, ελαφρώς παλαιωμένο

λευκό κρασί, όπως ένα Chardonnay. Τα αρώματα του κρασιού, ώριμα και πληθωρικά, βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με τα αρώματα του συγκεκριμένου φαγητού.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»

Pouilly-Fuisse Bouchard Pere & FilsChardonnay ΠαυλίδηChardonnay Κτήμα ΓεροβασιλείουΑρμύρα ΣκούραΕορτή Τριανταφυλλοπούλου

Λεμονάτο

Το κατάλληλο κρασί για ένα τέτοιο πιάτο είναι ένα λευκό ξηρό, με καλή δομή και έντονη οξύτητα, για να αντέξει στις «πιέσεις» του λεμονιού. Υπάρχουν πολλά χαρμάνια με Μαλαγουζιά και Ασύρτικο, που συνδυάζουν τον πλούτο της Μαλαγουζιάς και την οξύτητα του Ασύρτικου.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»

Μαλαγουζιά Κτήμα ΑλφαΚτήμα Εύχαρις ΛευκόςΠέτρινες Πλαγιές Παλυβού

Με σάλτσες ντομάτας

Οταν το κοτόπουλο μαγειρεύεται με ντομάτα, οδηγούμαστε στην επιλογή ενός ροζέ ή ενός κόκκινου κρασιού. Ενα ροζέ από χαρμάνι ποικιλιών, όπως το Αγιωργίτικο και το Μοσχοφίλερο, θα ταιριάξει με τη γεύση του κοτόπουλου με μπάμιες. Ενα ελαφρύ Ξινόμαυρο είναι κατάλληλο για ένα κοτόπουλο μαγειρεμένο με σάλτσα ντομάτας και μαύρες ελιές. Μπορούμε να συνοδεύσουμε την παστιτσάδα μας ή το κοτόπουλο με χυλοπίτες με ένα ελαφρύ κόκκινο κρασί που βασίζεται στο Αγιωργίτικο και να επιλέξουμε έναν δυνατό συνδυασμό με βάση το Cabernet Sauvignon για το κοτόπουλο στιφάδο.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»

Σεμέλη ΡοζέΝάουσα ΜπουτάρηΜικρή Κιβωτός ΛαντίδηΚτήμα Δρυόπη Ροζέ

Κρασάτο

Tο μυστικό της επιτυχίας κρύβεται και πάλι στο κρασί που θα χρησιμοποιήσουμε. Ενα παλαιωμένο Ξινόμαυρο θα συμβάλει με επιτυχία στην παρασκευή του και στη συνέχεια θα συνοδεύσει πολύ ευχάριστα το μυρωδάτο πιάτο.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»

Κτήμα ΦουντήΓουμένισσα ΤάτσηΠαράγκα Κυρ-Γιάννη

Με πιλάφι

Το κοτόπουλο μιλανέζα έχει όλες τις προδιαγραφές να ταιριάξει με ένα καλοδομημένο λευκό κρασί με ήπια οξύτητα, όπως ένα Chardonnay. Για το ανατολίτικης προέλευσης κοτόπουλο με ατζέμ πιλάφι, επιλέγουμε επίσης Chardonnay, αλλά με έντονα τα «αποτυπώματα» του βαρελιού. Αν η συνταγή είναι πικάντικη, μπορούμε να στραφούμε σ’ ένα ημίξηρο Riesling.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»

Μαρμαριάς ΤσέλεπουRiesling Leon Beyer

Στη σχάρα

Ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο, το Merlot, το Μαυρούδι, ακόμα και το Cabernet Sauvignon, οινοποιημένα με τρόπο ώστε να διατηρούν τη φινέτσα τους, δίνουν κρασιά με μαλακές τανίνες και μέτριο σώμα, ικανά να συνοδεύσουν με λεπτότητα το ψητό κοτόπουλο χωρίς να ισοπεδώσουν τη γεύση του. Το κοτόπουλο στη σούβλα ταιριάζει με κάποιο από τα παραπάνω κρασιά, αλλά και με ένα πληθωρικό Chardonnay.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»

Κανένας ΤσάνταληMerlot N. LazaridiChardonnay Αρβανιτίδη

Τηγανητό

Ξηρά λευκά κρασιά με καλή οξύτητα -από Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο, Ρομπόλα- είναι έξοχη παρέα για ένα κοτόπουλο πανέ ή για κεφτεδάκια κοτόπουλου. Δεν μπορούμε όμως στην περίπτωση αυτή να παραβλέψουμε και τις αρετές μιας ξανθιάς μπίρας, που δεν κρύβει την αδυναμία της για τους καλοτηγανισμένους μεζέδες.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»

Μαντινεία Νασιάκου

Κατώγι Αβέρωφ Λευκό

Sauvignon blanc & Ασύρτικο Κτήμα Χατζηβαρύτη

Κοτόπιτα

Ενα κομμάτι κοτόπιτα συνοδεύεται θαυμάσια με ένα ποτήρι λευκό κρασί με μέτριο σώμα και ήπιο αρωματικό χαρακτήρα, όπως ένα χαρμάνι με βάση το Ροδίτη.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»

Ασπρολίθι ΟινοφόροςVelvet Passion Μιχαλάκη Μαλαγουζιά Δρυός ΑβαντίςΜαλαγουζιά ΣυμεωνίδηSauvignon blanc Χαρλαύτη

Επιμένοντας... βιολογικά

Τα βιολογικά κοτόπουλα δεν είναι μόνο πιο ασφαλή, αλλά και πιο νόστιμα. Μεγαλώνουν αποκλειστικά και υποχρεωτικά σε υπαίθριο χώρο, συνήθως σε μεγάλα κτήματα, όπως οπωρώνες και ελαιώνες, και τρέφονται με ό,τι βρουν στο έδαφος, συμπληρωματικά με τους βιολογικής καλλιέργειας σπόρους δημητριακών που περιλαμβάνει το σιτηρέσιό τους. Υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στη χορήγηση αντιβιοτικών και άλλων χημικών φαρμάκων, ορμονών και συμπληρωμάτων διατροφής για ταχύτερη πάχυνση, τακτικές που συνηθίζονται στη συμβατική εκτροφή.

Παράλληλα, είναι υποχρεωτικά η μεγαλύτερη ατομική έκταση διαβίωσης από κάθε άλλη εκτροφή (4 τ.μ. υπαίθριου χώρου για κάθε πουλερικό), καθώς και το λιγότερο «στρίμωγμα» στους κλειστούς χώρους νυχτερινού ύπνου. Ο τρόπος ζωής τους πλησιάζει τον απόλυτα φυσικό, η σφαγή τους αργεί περισσότερο από τις άλλες εκτροφές, ενώ οι τακτικοί και ιδιαίτερα αυστηροί έλεγχοι σε κάθε στάδιο της εκτροφής αποτρέπουν πιθανές παρανομίες, αν και αυξάνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής και, ως εκ τούτου, την τιμή του τελικού προϊόντος.

tip Συνταγή για σπιτικό ζωμό κοτόπουλου

Keywords
Τυχαία Θέματα