Το μαστέλο αγαπά το Μοσxοφίλερο

Οι ιδανικοί οινικοί συνδυασµοί για το εκλεκτό χιώτικο τυράκι και επίσης για τη φορµαέλα και το ταλαγάνι, που γίνονται ακόµη νοστιµότερα όταν µπαίνουν στο φούρνο, στη σχάρα ή στο τηγάνι.

Μια εύκολη πίτσα με μαστέλο μπορεί να συνδυαστεί με ένα λευκό ξηρό κρασί.

Μαστέλο χιώτικο

Το μαλακό τυρί από αγελαδινό γάλα με την εμπορική ονομασία «μαστέλο» έχει μαστιχωτή υφή και διακριτική γεύση. Εκτός από το ότι γίνεται εξαιρετικό σαγανάκι, μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει τη μοτσαρέλα, όπου εκείνη συμμετέχει,

προσδίδοντας στα φαγητά την ιδιαίτερη νοστιμιά του. Μια εύκολη σαλάτα με μαστέλο, ντομάτα (στην εποχή της) και βασιλικό, συνοδευόμενη από χωριάτικο σταρένιο ψωμί, είναι ένα ελαφρύ πιάτο και συντροφεύεται εξαιρετικά από ένα λευκό ξηρό κρασί με αρώματα εσπεριδοειδών και λουλουδιών, όπως ένα Μοσχοφίλερο ή ένα χαρμάνι με βάση το Ροδίτη.

Η πίτσα με μαστέλο και σάλτσα ντομάτας είναι άλλη μια ιδιαίτερα γευστική πρόταση που συνδυάζεται με παρόμοια λευκά ξηρά κρασιά. Αν πάλι θελήσουμε να κάνουμε το πιάτο μας λίγο πιο πικάντικο, προσθέτοντας σαλάμι ή καυτερή πιπεριά, τότε ένα ημίξηρο ροζέ θα σβήσει την αίσθηση του καψίματος. Αν μάλιστα ετοιμάσουμε μαζί με τις πίτσες μια πλούσια πράσινη, δροσερή σαλάτα, έχουμε ένα πλήρες, νόστιμο γεύμα.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»

Μοσχοφίλερο ΜπουτάρηΝότιος Λευκός, Γαία ΟινοποιητικήΟρεινό Λευκό, Κτήμα ΣπυρόπουλουΑδολη Γης Ροζέ, Αμπελώνες Αντωνόπουλου

Ενα λευκό αρωματικό κρασί δίπλα σε μια πράσινη σαλάτα με ταλαγάνι.

Ταλαγάνι εκ Μεσσηνίας

Είναι χειροποίητο παραδοσιακό τυρί που παράγεται από πρόβειο γάλα. Λόγω της σύστασής του έχει έντονη γεύση και διατηρεί τα αρώματά του μετά το ψήσιμο στη σχάρα. Ιδανικό για να γίνεται σαγανάκι, ταιριάζει πολύ με λευκά ξηρά κρασιά με ζωηρό αρωματικό χαρακτήρα (όπως χαρμάνια με βάση το Sauvignon Blanc). Ενα κομμάτι ψητό ταλαγάνι μπορεί να μετατρέψει μια πράσινη σαλάτα με πολλά μυρωδικά σε κύριο πιάτο. Στην περίπτωση αυτή, μπορούμε να γεμίσουμε τα ποτήρια μας με ένα λευκό αρωματικό κρασί με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (όπως ένα Βιδιανό) ή να προτιμήσουμε μια πιο κλασική επιλογή με βάση το Ροδίτη, που θα βρεθεί σε αρμονία με τη δροσερή σαλάτα μας.

Αν, πάλι, θέλουμε να απολαύσουμε κόκκινο κρασί με το τυρί μας, δεν έχουμε παρά να το ψήσουμε και να το συνοδεύσουμε με μια γλυκιά σάλτσα αποξηραμένων φρούτων με λίγο μαυροκούκι. Η σάλτσα θα «μαλακώσει» τις αιχμές του κόκκινου κρασιού. Πολύσπορα κριτσίνια και μια σαλάτα συμπληρώνουν το μενού. Ζουμερά Αγιωργίτικα και βελούδινα χαρμάνια με Merlot είναι μια καλή επιλογή σ’ αυτή την περίπτωση.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»

Sauvignon Blanc, Κτήμα ΑλφαΒιδιανό ΔιαμαντάκηΟρεινός Ηλιος Λευκός, Σεμέλη ΟινοποιητικήΑνεμος, Αμπελώνες Παλυβού

Ενα χαρμάνι με βάση το Cabernet Sauvignon είναι ιδανικό για να συνοδεύσει την ψητή φορμαέλα με λαχανικά.

Φορμαέλα από τον Παρνασσό

Είναι ημίσκληρο τυρί ΠΟΠ Παρνασσού, παράγεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα και, λόγω της καταγωγής της, συχνά μας δημιουργεί χειμωνιάτικους συνειρμούς. Η γεύση της, ελαφρώς αλμυρή, πικάντικη και πληθωρική, απαιτεί ψήσιμο για να αναδειχθεί. Μπορούμε να απολαύσουμε τη φορμαέλα ψητή στη σχάρα και τηγανητή, με κουρκούτι ή χωρίς, γεμίζοντας τα ποτήρια μας με ένα λευκό κρασί με ελαφριά οξύτητα. Μια ωραία ανάμεικτη πράσινη δροσερή σαλάτα μαζί με το κρασί θα ισορροπήσουν τη λιπαρότητα του τυριού.

Μια άλλη επιλογή είναι να ψήσουμε τη φορμαέλα με λαχανικά (π.χ. μανιτάρια) στη σχάρα και να συνθέσουμε ένα πιάτο, το οποίο θα απολαύσουμε με φρέσκο πολύσπορο ψωμί. Ο τρόπος μαγειρέματος των λαχανικών δείχνει το δρόμο για την επιλογή ενός κόκκινου κρασιού - και η φορμαέλα συνηγορεί υπέρ αυτού. Ενα χαρμάνι με βάση το Cabernet Sauvignon, με μέτριο σώμα και ευχάριστο αρωματικό χαρακτήρα, θα δέσει αρμονικά με τα αρώματα της σαλάτας και θα διατηρήσει τη γευστική ισορροπία.

Εναλλακτικά, μπορούμε να κόψουμε το τυρί σε κομμάτια, να τα αλείψουμε με μέλι, να τα πασπαλίσουμε με σουσάμι και να τα ψήσουμε στο φούρνο. Το αποτέλεσμα συνδυάζει τη γλύκα του μελιού με την υφάλμυρη γεύση της φορμαέλας και τα ιδιαίτερα αρώματα του σουσαμιού, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό ορεκτικό. Αν το απολαύσουμε μόνο του, είναι προτιμότερο να το συνοδεύσουμε με ένα μαλακό και δροσερό κόκκινο κρασί, ενώ, αν το βάλουμε πλάι σε μια πράσινη σαλάτα, θα αναζητήσουμε τον ιδανικό οινικό σύντροφό του σε μια πληθωρική Μαλαγουζιά.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»

Μικρός Βοριάς, Chardonnay & Sauvignon Blanc, ΟινοφόροςΜαλαγουζιά, Κτήμα ΓεροβασιλείουΡήγας Κούπα, Nico LazaridisΚαλοκαιρινό Χαρλαύτη
Keywords
Τυχαία Θέματα