Βραβείο (!) στην ανθελληνική ταινία του Κρόου

ΡΕΠΟΡΤΑΖΒραβείο (!) στην ανθελληνική ταινία του ΚρόουΠαρασκευή, Ιανουάριος 30, 2015 - 16:45

Σε μαύρο πρόβατο έχει εξελιχθεί ο Ράσελ Κρόου για τους Ελληνες της ομογένειας στην Αυστραλία, εξαιτίας του σκηνοθετικού ντεμπούτου του με ένα άκρως ανθελληνικό φιλμ. Λάδι στη φωτιά έριξε μάλιστα η βράβευση της ταινίας «The Water Diviner» στα Αυστραλιανά Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου

και Τηλεόρασης ως Καλύτερη Ταινία της Χρονιάς, διάκριση που μοιράστηκε με την αυστραλιανή παραγωγή «The Babadook».


Το σενάριο, που φέρει την υπογραφή του «Μονομάχου» Ράσελ Κρόου, παρουσιάζει τους Ελληνες ως αιμοβόρους κατακτητές. Αναφέρεται στην εκστρατεία των ANZAK (ακρωνύμιο των Αυστραλών και των Νεοζηλανδών) οι οποίοι τον Απρίλιο του 1914 έκαναν μια μεγάλη επιχείρηση για την κατάληψη της Καλλίπολης (βόρεια των Δαρδανελλίων) από τους Τούρκους.

Στην ταινία ο Κρόου κρατάει τον πρωταγωνιστικό ρόλο -ήταν και υποψήφιος για βραβείο ερμηνείας-, υποδυόμενος έναν αγρότη που αναζητεί τα ίχνη των τριών παιδιών του στην Τουρκία. Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται οι Ελληνες σε αυτήν, δηλαδή ως σφαγιαστές των Τούρκων, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. «Ο κύριος Κρόου θα πρέπει να ξεκινά την ταινία ζητώντας συγγνώμη από όλους τους Ελληνες» αναφέρει ο καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ Παναγιώτης Διαμαντής.

Keywords
Τυχαία Θέματα