«Ο... Αυστραλός θα σώσει την Ελλάδα;»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ«Ο... Αυστραλός θα σώσει την Ελλάδα;»Παρασκευή, Ιανουάριος 30, 2015 - 16:24

Πρόσωπο των ημερών αναμφισβήτητα μπορεί να ανακηρυχθεί ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, λόγω της «ηλεκτρικής καρέκλας» που έχει αναλάβει. Ενδιαφέρον όμως για τη ζωή του νέου «τσάρου της Οικονομίας» δεν δείχνουν μόνο τα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά και πολλά ξένα.


Εδώ και μέρες τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ξεχωριστό ενδιαφέρον

για τον κ. Βαρουφάκη, για δύο λόγους: για το ιδιαίτερα δύσκολο έργο που έχει αναλάβει, αλλά και γιατί είναι κάτοχος αυστραλιανού διαβατηρίου, αφού από το 1988 έως το 2000 δίδασκε Οικονομική Θεωρία και Πολιτική Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ενώ το ίδιο διάστημα είχε και εκπομπή στο ελληνόφωνο πρόγραμμα της δημόσιας αυστραλιανής ραδιοφωνίας της SBS.

Χθες, για παράδειγμα, η οικονομική εφημερίδα «The Australian Financial Review» παρουσίασε το πορτρέτο του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, με τίτλο «Μπορεί αυτός ο Αυστραλός να σώσει την Ελλάδα;». Αλλωστε και ο ίδιος λέει πως με την Αυστραλία τον συνδέει κάτι ακόμα πιο σημαντικό: η κόρη του Ξένια, που ζει μόνιμα πλέον στο Σίδνεϊ.

Οπως έχει ο ίδιος δηλώσει σε συνεντεύξεις του: «Τρεις κομβικές στιγμές ξεχωρίζω στη ζωή μου. Η πρώτη ήταν η απόφασή που πήρα μετά τις βασικές σπουδές μου να ακολουθήσω πανεπιστημιακή καριέρα. Η δεύτερη είναι ότι έχασα ουσιαστικά την κόρη μου, την Ξένια.
Το 2004 γεννήθηκε η κόρη μου, η Ξένια. Ενα χρόνο μετά η μητέρα της αποφάσισε να επιστρέψει στην Αυστραλία, απ' όπου κατάγεται. Δεν χρειάζεται να σας πω τι σήμαινε αυτό. Λόγια δεν υπάρχουν».


Εχει πει πως η πιο καθοριστική στιγμή για εκείνον ήταν η τελευταία στιγμή στο αεροδρόμιο, όταν έχασε το παιδί του. Μιλάει καθημερινά μαζί της -αν και αρνείται προς το παρόν να μάθει ελληνικά- και όπως χαρακτηριστικά λέει: «Κάποια στιγμή με είχε πάρει τηλέφωνο, θυμωμένη με τους Πέρσες που ήταν αρκετά ανόητοι για να αφήσουν τον Αλέξανδρο να τους νικήσει. Γιατί; Επειδή τώρα είναι υποχρεωμένη να κάνει μαθήματα ελληνικών κάθε Δευτέρα και Παρασκευή...»


Μεγάλος σταθμός στη ζωή του, η σύζυγός του. «Η επόμενη κομβική στιγμή στη ζωή μου είναι η γνωριμία μου με τη σύζυγό μου Δανάη Στράτου, περίπου τρεις μήνες μετά την αποχώρηση της Ξένιας. Δεν γνώριζα τη Δανάη, όμως θαύμαζα τη δουλειά της. Θυμάμαι ότι είχα δει το 2000 το έργο της "Breathe" και είχα ξετρελαθεί, χωρίς να έχω ιδέα ποια είναι η Δανάη Στράτου».

Το ένα «νι» στο όνομαά του

Απάντηση στην -εύλογη, όπως είναι φυσικό- απορία πολλών για τους λόγους που ο Γιάνης Βαρουφάκης γράφει το όνομά του με ένα «ν» είχε δώσει κατά το παρελθόν ο νέος υπουργός Οικονομικών. «Είχα αισθητικό πρόβλημα με τα δύο "ν", δεν μ' άρεσαν από το Δημοτικό» είχε δηλώσει παλαιότερα.


Ο νέος ΥΠΟΙΚ εξήγησε την προέλευση της συγκεκριμένης γραφής του ονόματός του λέγοντας χαρακτηριστικά στο iefimerida.gr: «Και κάποια στιγμή το έγραψα, το δοκίμασα να το γράψω με ένα "ν", και είχα μια δασκάλα, Δ' δημοτικού, η οποία μου το έσβησε και μου έβγαλε δύο μονάδες, που τότε το να αφαιρέσεις δύο μονάδες στο δημοτικό ήταν τεράστιο.

Το "10" το έκανε "8". Το "8" τότε σήμαινε ότι είσαι στούρνος! Και θυμώνω, και αρχίζω να το γράφω συνεχώς με ένα "ν". Και κάποια στιγμή, όταν ήμουν 13, σε ένα βιβλιοπωλείο έπεσα πάνω σε ένα βιβλίο του Γιάνη Κορδάτου, ο οποίος το γράφει με ένα "ν", και λέω "να το". Τελείωσε, αυτό ήταν. Εξιλέωσις».

Ελενα Σολωμού

Keywords
Τυχαία Θέματα