Το καρναβάλι της... κρίσης

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο καρναβάλι της... κρίσηςΠαρασκευή, Ιανουάριος 30, 2015 - 16:18

Η κρίση «χτύπησε» και το ποδηλατικό καρναβάλι της Θεσσαλονίκης, αλλά δεν τίναξε στον αέρα τη φετινή έκτη διοργάνωση! Απλώς αποτέλεσε την έμπνευση για το κεντρικό θέμα της παρέλασης των

καρναβαλιστών, που θα είναι «οι θεσμοί της κρίσης». Υγεία, Εκκλησία, παιδεία και Αστυνομία, που -σύμφωνα με τους διοργανωτές του ποδηλατικού καρναβαλιού- αποτελούν Λερναία Υδρα, θα είναι οι κύριες θεματικές ομάδες που θα θελήσουν να καυτηριάσουν με τις αποκριάτικες στολές οι μασκαράδες-ποδηλάτες. Από το στόχαστρό τους δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν οι μόνιμοι «αντίπαλοί» τους στους δρόμους των πόλεων, που δεν είναι άλλοι από τους οδηγούς αυτοκινήτων.

«Φακελάκια»

«Αυτή τη χρονιά καρναβαλιζόμαστε και κονταροχτυπιόμαστε με τη Λερναία Υδρα των θεσμών της κρίσης. Γινόμαστε νοσοκόμοι και γιατρίνες ("Πόσο Πάει το Φακελάκι;"), παπάδες ("Κρίση Ελέησον"), μαθητές και μαθήτριες "σε απόγνωση" και αστυνομικοί "με μακριά κλομπ". Ο βασιλιάς Καρνάβαλος, μια Λερναία Υδρα με πέντε κεφάλια, σύμβολο της τερατογένεσης και της δυσλειτουργίας των θεσμών της κρίσης, θα συνοδεύεται από τα ποδηλατικά άρματα των θεσμών: της υγείας με τα νοσοκομεία και τα "φακελάκια", της παιδείας που βάζει "χ" στη δημιουργικότητα και τη φαντασία, οδηγώντας τους μαθητές σε απόγνωση, της Eκκλησίας και τα "κύριε ελέησον" για να βγούμε από την οικονομική κρίση, της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας. Η Λερναία Υδρα των θεσμών συμπληρώνεται από το αγύριστο κεφάλι του αθεράπευτου αυτοκινητιστή, που πιστεύει στην παντοκρατορία του αυτοκινήτου και τρομοκρατεί ποδηλάτες και πεζούς προκαλώντας τροχαία ατυχήματα με το αυτοκινο-φετίχ του» λένε με νόημα οι διοργανωτές, που θέλουν να περάσουν μια σειρά από μηνύματα εμπνευσμένα από την πολιτική και την κοινωνική ζωή του τόπου.

Η ομάδα ενεργών πολιτών, που υποστηρίζεται από διάφορες συλλογικότητες (αποτελούν τους διοργανωτές), θέτει το ερώτημα «αν θα μπορέσει ο Ηρακλής να σώσει τους θεσμούς από την κακοδιαχείριση και τη διαφθορά και να στρέψει τις πόλεις προς τη βιώσιμη κινητικότητα», καλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν στο 6o Ποδηλατικό Καρναβάλι, το οποίο διοργανώνεται παραδοσιακά την Τσικνοπέμπτη. Φέτος η Τσικνοπέμπτη είναι στις 12 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα οι ετοιμασίες για το καρναβάλι να έχουν ήδη αρχίσει. Ο χώρος θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, ενώ όσοι επιθυμούν μπορούν να παραγγείλουν τη στολή τους μέσα από την ιστοσελίδα των διοργανωτών (www.bikecarnival.gr).

Το ποδηλατικό καρναβάλι διοργανώνεται με στόχο το πάντρεμα της παράδοσης του καρναβαλιού με την αναβίωση της παράδοσης του ποδηλάτου στην Ελλάδα. Στη διάρκειά του πραγματοποιείται μια μεγάλη παρέλαση μεταμφιεσμένων ποδηλατιστών, με θεματικές ομάδες και αποκριάτικα άρματα συμβολικού και σατιρικού χαρακτήρα συνοδευόμενα από τον βασιλιά Καρνάβαλο.

Νίκος Πιτσιακίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα