Βλαστοκύτταρα σε ασθενείς με εγκεφαλικό

16:42 7/6/2016 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΒλαστοκύτταρα σε ασθενείς με εγκεφαλικό Τρίτη, Ιούνιος 7, 2016 - 16:41

Πειραματική μέθοδος με βλαστοκύτταρα επιτρέπει σε ασθενείς να επανακάμψουν

Κλινική θεραπεία-μελέτη με χρήση βλαστοκυττάρων σε ασθενείς που υπέστησαν βλάβες έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο αντέστρεψε σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειές του, επιτρέποντας στους ασθενείς να περπατήσουν, να μιλήσουν και να ξεκινήσουν να ζουν ξανά μια φυσιολογική ζωή. Ακόμη πιο σημαντικό ίσως στην ελπιδοφόρα ιατρική ανακάλυψη είναι το γεγονός ότι οι γιατροί μπόρεσαν να αναστρέψουν τις συνέπειες του εγκεφαλικού ακόμη και τρία

χρόνια μετά το επεισόδιο.

Η πειραματική θεραπεία, που διενεργήθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου Stanford Gary Steinberg (Καλιφόρνια), αναιρεί μια παγιωμένη αντίληψη ότι ο τραυματισμένος εγκέφαλος δεν ανακάμπτει και πως τα κυκλώματα των εγκεφαλικών κυττάρων είναι νεκρά ύστερα από ένα εγκεφαλικό.

Από τον μυελό

Η νέα επαναστατική θεραπεία χρησιμοποιεί τα βλαστοκύτταρα SB623 που εξάγονται από τον μυελό των οστών ενός ενήλικου, συμβατού δότη, που στη συνέχεια τροποποιούνται ώστε να καταστούν κατάλληλα για «εισαγωγή» στον εγκέφαλο.

Τα «λευκά» βλαστικά κύτταρα όταν εισαχθούν στον εγκέφαλο μπορούν να ενεργήσουν επισκευαστικά, αντικαθιστώντας τους κατεστραμμένους ιστούς, διευκολύνοντας την ταχεία αναγέννηση των κυκλωμάτων του εγκεφάλου που καταστράφηκαν στο επεισόδιο, αλλά και των κυττάρων του αίματος και των αιμοφόρων αγγείων. Η διαδικασία «εισαγωγής» τους πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία μέσω μιας μικρής οπής στο κρανίο, ώστε να εγχυθούν τα βλαστικά κύτταρα στην κατεστραμμένη περιοχή του εγκεφάλου.

Η όλη διαδικασία απαιτεί παραμονή μόλις μιας νύχτας στο νοσοκομείο.
Στο κλινικό πείραμα συμμετείχαν 18 ασθενείς, 11 γυναίκες και επτά άνδρες, ηλικίας από 33 έως 75 ετών, που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο από έξι μήνες έως τρία χρόνια πριν, με επιπτώσεις που κυμαίνονταν από μερική ανικανότητα και δυσλειτουργία έως την ολική παράλυση. Και οι 18 χρησιμοποίησαν βλαστοκύτταρα από δύο δότες και η βελτίωση που γνώρισαν όλοι χαρακτηρίστηκε από τους γιατρούς στη σχετική δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Stroke» ορατή, στατιστικά σημαντική και κλινικά ουσιαστική.
Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ομάδας καθηγητής Gary Steinberg, η ομάδα θα δοκιμάσει πλέον τη θεραπεία σε ευρύτερη κλίμακα, ώστε να αποδειχθεί ότι είναι απόλυτα αποτελεσματική και σε μερικά χρόνια κατάλληλη για όλους τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα