Τελευταίο «αντίο» στα δύο παλικάρια

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤελευταίο «αντίο» στα δύο παλικάριαΠαρασκευή, Ιανουάριος 30, 2015 - 16:48

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης η μεγάλη οικογένεια των Ενοπλων Δυνάμεων της χώρας, συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν χθες τους δύο αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας Παναγιώτη Λάσκαρη και Αθανάσιο Ζάγκα που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια νατοϊκής άσκησης στην αεροπορική βάση Λος Γιάνος, στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, το απόγευμα της Δευτέρας. Η κηδεία του 35χρονου

σμηναγού Παναγιώτη Λάσκαρη έγινε στις 12.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου στη Ριζούπολη, ενώ στις 15.00 τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στην Αργυρούπολη η νεκρώσιμος ακολουθία για τον 31χρονο Αθανάσιο Ζάγκα.

Στη Ριζούπολη το «παρών» έδωσαν από νωρίς το πρωί για να συμπαρασταθούν στην οικογένεια του Παναγιώτη Λάσκαρη δεκάδες συγγενείς, φίλοι από τα παιδικά του χρόνια, συνάδελφοι, συμφοιτητές από τη Σχολή Ικάρων αλλά και από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όπου παρακολουθούσε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών.

Εκεί όμως βρέθηκαν και πολίτες που ποτέ δεν γνώρισαν τον άτυχο 35χρονο, αλλά έσπευσαν στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου προκειμένου να απευθύνουν το ύστατο χαίρε στον σύγχρονο ήρωα.

Βουβό κλάμα

Ο «βαρύς» αττικός ουρανός τον οποίο τόσες φορές «έσκισε» με τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας ο έμπειρος πιλότος, η σιωπή, τα δεκάδες ψιθυριστά «γιατί;» και το βουβό κλάμα της μητέρας, της αδελφής και της συζύγου του Δώρας (μητέρα ενός αγοριού επτά μηνών) λύγισαν ακόμη και τους -συνήθως- τυπικούς και άκαμπτους συναδέλφους του. Απών από την κηδεία ο ηλικιωμένος πατέρας του Πάνου, όπως τον αποκαλούσαν οι δικοί του άνθρωποι, Γιάννης Λάσκαρης, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και ακόμη δεν έχει ενημερωθεί για τον χαμό του μονάκριβου γιου του.

Βαρύ ήταν το πένθος και στην Αργυρούπολη όπου τραγική φιγούρα καθ' όλη τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας ήταν η σύζυγος του σμηναγού Αθανάσιου Ζάγκα, η οποία πριν από ενάμιση μήνα έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους. Δίπλα της στέκονταν τα μέλη της οικογένειάς της, οι γονείς του άτυχου αξιωματικού, η αδελφή του και ο μεγαλύτερος αδελφός του που υπηρετεί στην 117 Πτέρυγα Μάχης. Στις κηδείες έδωσαν το «παρών» σύσσωμη η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και πολλά στελέχη από τον Στρατό Ξηράς, την Αεροπορία και το Ναυτικό. Τιμές απέδωσαν η μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και άγημα συναδέλφων των δύο πιλότων, ενώ οι τελετές ταφής ολοκληρώθηκαν με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Τεχνική βλάβη και όχι ανθρώπινο λάθος

Σε τεχνική βλάβη στο μοιραίο F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και όχι σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται η τραγωδία στην ισπανική βάση Λος Γιάνος το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Αμυνας. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το πλήρωμα του F-16 αρκετά γρήγορα προσπάθησε να εκτιναχθεί, κατά συνέπεια το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτής της βλάβης» δήλωσε ο αρχηγός της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχος Ντενί Μερσιέ, χωρίς να διευκρινίσει το είδος της βλάβης. Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος επισήμανε ότι «οι έρευνες πάνε πολύ καλά, υπάρχει υλικό από κάμερες και η Πολεμική Αεροπορία προχωράει στη διερεύνηση του δυστυχήματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα