Η ουσία που καταπολεμά την άνοια

ΥΓΕΙΑΗ ουσία που καταπολεμά την άνοιαΠαρασκευή, Δεκέμβριος 11, 2015 - 16:54

Ελπίδες για φάρμακο έπειτα από επιτυχημένο πείραμα

Ελπίδες ότι στο μέλλον ίσως υπάρξει τελικά ένα αποτελεσματικό «όπλο» για την καταπολέμηση των τοξικών πλακών της άνοιας και από τον ανθρώπινο εγκέφαλο δίνουν τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποίησαν ειδικοί από τη Νότια Κορέα. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα μικρό χημικό μόριο, το EPPS, το οποίο, όταν προστέθηκε στο νερό που έπιναν ποντίκια, εξαφάνισε τις χαρακτηριστικές πλάκες από

πρωτεΐνη βήτα αμυλοειδές που δημιουργούνται στον εγκέφαλο των πασχόντων από Αλτσχάιμερ!

Τα πειραματόζωα, στα οποία έγιναν οι σχετικές έρευνες, είχαν βέβαια τροποποιηθεί γενετικά, έτσι ώστε να εμφανίζουν τέτοιες πλάκες στον εγκέφαλό τους. Μετά τη χορήγηση, λοιπόν, του εν λόγω μορίου -το οποίο μοιάζει με την ουσία ταυρίνη, ένα αμινοξύ που περιέχεται στα ενεργειακά ροφήματα- οι ικανότητες μνήμης και μάθησής τους εμφάνισαν αισθητή βελτίωση, χωρίς να είναι σαφές μέσω ποιου ακριβώς βιολογικού μηχανισμού αυτό κατέστη εφικτό. Η ουσία ERRS δεν φάνηκε να επιφέρει τοξικές παρενέργειες στα ζώα, ακόμη και όταν χορηγήθηκε σε υψηλές δόσεις. Οι Νοτιοκορεάτες επιστήμονες σκοπεύουν τώρα να κάνουν νέες μελέτες, καταρχάς σε μεγαλύτερα ζώα, για να δουν κατά πόσο το εν λόγω μόριο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια.

Μέσ του αίματος

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιανγκσού Κιμ του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κορέας στη Σεούλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», ανακάλυψαν ότι το μόριο ERRS προσκολλάται στις πλάκες του βήτα αμυλοειδούς και τις διασπά σε απλούστερα μόρια. Ακόμη κι όταν προστεθεί στο νερό, μπορεί να κυκλοφορήσει μέσω του αίματος και να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, φθάνοντας στον εγκέφαλο. Ο Κιμ δήλωσε μάλιστα ότι εφόσον βελτιώθηκαν η μνήμη και η μάθηση των πειραματόζωων, αφότου το μόριο ERRS είχε εξαφανίσει τις πλάκες από τον εγκέφαλό τους, αυτό ενισχύει την πεποίθηση πως ο σχηματισμός των πλακών αποτελεί την αιτία για συμπτώματα όπως η απώλεια της μνήμης στους ασθενείς.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συχνότερη μορφή άνοιας και τα περιστατικά της αυξάνονται διεθνώς κάθε χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα