Εξάμηνη παράταση και νέο μνημόνιο!

ΠΟΛΙΤΙΚΗΕξάμηνη παράταση και νέο μνημόνιο!Δευτέρα, Ιανουάριος 19, 2015 - 17:30

Το ενδεχόμενο τρίτου δανείου προς την Ελλάδα, «σερβιρισμένο» με ένα νέο μνημόνιο σκληρών μέτρων, εξετάζουν -για λογαριασμό της χώρας μας- οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, που θεωρούν ότι και το υφιστάμενο πρόγραμμα

πρέπει να παραταθεί για έξι μήνες!
Σε «μυστική» συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας και των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν το ελληνικό ζήτημα και έκριναν σκόπιμη την περαιτέρω παράταση του ισχύοντος προγράμματος κατά τουλάχιστον έξι μήνες!


Στην ίδια σύσκεψη εξετάστηκε και το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με αξιωματούχους που μετείχαν στη συνάντηση, η προληπτική πιστωτική γραμμή από μόνη της ενδεχομένως να μην μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, αφού η πρόσβαση στις αγορές δεν είναι ακόμα δυνατή. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να απαιτηθεί να δεσμευτούν περισσότερα κεφάλαια στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το 1 δισ. ευρώ που πρόβλεπε το αρχικό σενάριο.


Το τρέχον μνημόνιο, το οποίο έχει ήδη παραταθεί κατά δύο μήνες, τυπικά ολοκληρώνεται στα τέλη του Φεβρουαρίου. Η σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας ήλπιζε να αντικατασταθεί με μια γραμμή πιστώσεων με ενισχυμένους όρους (ECCL) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που πιθανόν δεν θα χρειαζόταν ποτέ να χρησιμοποιηθεί.


«Θα χρειαστεί να υπάρξει παράταση πέραν του Φεβρουαρίου. Θα είναι αναπόφευκτο» δήλωσε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος είναι ενήμερος για τις συζητήσεις που διαμείβονται. «Μπορεί να πρόκειται για έξι επιπλέον μήνες» πρόσθεσε ο ίδιος.
Την παράταση θα πρέπει να ζητήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Το Eurogroup, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, συνεδριάζει την 26η Ιανουαρίου.
Ομως με τα κόστη δανεισμού της Ελλάδας να έχουν αυξηθεί ξανά ραγδαία και τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την πολιτική που θα ασκήσει η επόμενη κυβέρνηση, η Αθήνα εκτιμάται πως θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια από την Ε.Ε. και η ECCL ίσως να μην είναι αρκετή, σημειώνουν στελέχη της ευρωζώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα