Ανθρώπινα «ίχνη» στον τάφο

ΡΕΠΟΡΤΑΖΑνθρώπινα «ίχνη» στον τάφοΔευτέρα, Νοέμβριος 24, 2014 - 16:52

Με χρώματα και ανθρώπινες μορφές ήταν διακοσμημένα τα επιστύλια του τάφου της Αμφίπολης, όπως αποκάλυψε στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, προσθέτοντας νέα στοιχεία όσον αφορά τον γρίφο του τύμβου Καστά.
«Με τις εργασίες συντήρησης αποκαλύφτηκαν οι πρώτες υποψίες ανθρώπινων αναπαραστάσεων στα επιστύλια που βρέθηκαν στον χώρο του ψηφιδωτού. Αυτή τη στιγμή έχει γίνει ο πρώτος καθαρισμός τους και

θα ακολουθήσει και επεξεργασία τους με λέιζερ, καθώς κι άλλες διαδικασίες» τόνισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως η ίδια η συντήρηση θα συνεχίσει να αποκαλύπτει νέα δεδομένα.


Παρούσες κατά την προχθεσινή παρουσίαση στο μουσείο της Αμφίπολης ήταν η υπεύθυνη της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη αλλά και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Η τελευταία μάλιστα ξεκαθάρισε πως ο σκελετός ο οποίος εντοπίστηκε στον τάφο δεν ήταν ταριχευμένος, βάζοντας έτσι «φρένο» στις φήμες που ήθελαν ως «ένοικο» του τάφου τον Μέγα Αλέξανδρο, αφού -ως γνωστόν- η σορός του μεγάλου Ελληνα στρατηλάτη είχε ταριχευτεί. Επανέλαβε επίσης πως είναι άγνωστο αν μπορεί να γίνει εξέταση DNA.


Υπογραμμίζοντας μία ακόμη φορά πως η πρώτη φάση των ερευνών έχει ολοκληρωθεί, ο κ. Τσούλας εναπόθεσε τις ελπίδες του για τυχόν νέα ταφικά μνημεία στη γεωφυσική έρευνα που πραγματοποιεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ενώ δήλωσε πως τις μελέτες για τον σκελετό που βρέθηκε θα αναλάβουν Ελληνες επιστήμονες.
Οσο για το πότε θα ανοίξει το μνημείο στο κοινό, ο υπουργός υποστήριξε πως αυτό θα γίνει «σε κάποια χρόνια» από τώρα. Ομως για τους δημοσιογράφους αλλά και τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας ο χώρος θα είναι επισκέψιμος τους προσεχείς μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα