Κλοπές τροχοφόρων κατά… παραγγελία

Έκλεβαν αυτοκίνητα σ’ όλη την Αττική κατά… παραγγελία και «είδαν» τη σύλληψη στον ύπνο τους! Από την ανάκριση στο… ξύπνιο τους προέκυψε ότι η σπείρα των δεινών «διαρρηκτών με τα τάμπλετ» είχε σηκώσει και φορτώσει σε φορτηγά πλήθος μικρών αυτοκινήτων πόλης, μεγάλου κυβισμού τζιπ και μοτοσυκλετών «πίστας», η αξία των οποίων αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τη σύλληψή τους από

την Ασφάλεια Βορειοανατολικής Αττικής, όπως αποκαλύπτεται από τις υποκλαπείσες συνομιλίες των ηγετικών μελών του κυκλώματος, ένας από αυτούς εξομολογήθηκε σε συνεργό του το… κακό όνειρο, που είδε την προηγούμενη νύχτα:

-Μέλος κυκλώματος Α΄: Άσε, ρε φίλε. Έβλεπα εφιάλτες απόψε, είδα ότι με πιάσανε οι μπάτσοι. Και κάνανε κι έρευνα στο σπίτι και με μπουζουριάσανε μαζί με τη γκ….α.

-Μέλος κυκλώματος Β΄: Που τα είδες ρε όλα αυτά; Στον ύπνο σου;

-Μέλος κυκλώματος Α’: Ναι.

-Μέλος κυκλώματος Β΄: Άι στο διάβολο, ρε βλάκα, μου έκοψες τη χολή.

Το όνειρο, πάντως, του ενός από τα μέλη της συμμορίας, που εξαφάνιζαν με άνεση μικρά smart, θηριώδη Range Rover και μοτοσυκλέτες «πίστας», που… παράγγελναν πελάτες του κυκλώματος, βγήκε αληθινό. Αστυνομικοί, που δεν προλάβαιναν να καταγράφουν καταγγελίες κλοπών αυτοκινήτων απ’ όλες τις περιοχές της Αττικής, κατάφεραν μετά από παρακολούθηση να τους εντοπίσουν, να τους… ακούσουν και εν τέλει να τους συλλάβουν -τρεις Έλληνες και έναν Αλβανό- και να φθάσουν στην αυτοσχέδια μάντρα-χειρουργείο!

Ψάχνουν άλλους 15 συνεργούς

Ενώ αναζητούνται και περίπου δέκα πέντε ακόμη συνεργοί με ειδίκευση στις κλοπές, απεδείχθη ότι η συμμορία αποτελείτο από κλέφτες κατά παραγγελία, με… δειγματολόγιο κλεμμένων οχημάτων, που «δούλευαν» με τη χρήση laptop ή τάμπλετ για την απενεργοποίηση των συστημάτων ασφαλείας. Η αστυνομία κάνει λόγο για την πιο οργανωμένη, ίσως, σπείρα κλοπών οχημάτων στη χώρα και αναζητά παντού τους 15 συνεργούς, οι οποίοι φαίνεται να ήταν αυτοί, που έπαιρναν τις παραγγελίες και πήγαιναν να εντοπίσουν τα συγκεκριμένα τροχοφόρα. Από την «επιτυχία» της αποστολής προέκυπτε και η αμοιβή τους.

Πώς δρούσε η σπείρα

Όπως αναφέρεται αναλυτικά στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας, τα μέλη του κυκλώματος, προκειμένου να επιτύχουν το σκοπό τους, εντόπιζαν σταθμευμένα οχήματα που τους ενδιέφεραν και στη συνέχεια ενεργούσαν με δύο τρόπους: Είτε τα αφαιρούσαν επί τόπου, αν οι συνθήκες γύρω το επέτρεπαν, είτε σημείωναν κάπου τη διεύθυνση και επανέρχονταν σε χρόνο, που θεωρούσαν πιο κατάλληλο!

Ακόμη, με δικό τους αυτοκίνητο έβγαιναν στους δρόμους και παρατηρούσαν οδηγούς εν κινήσει! Αν το όχημα που οδηγούσαν τα ανύποπτα θύματα τους ενδιέφερε, ακολουθούσαν τον οδηγό μέχρι τον τελικό προορισμό του. Έβλεπαν σε ποιον δρόμο στάθμευε το αυτοκίνητο και είτε το έπαιρναν αμέσως, είτε επέστρεφαν άλλη ώρα και το φόρτωναν σε φορτηγό-γερανό, που διέθετε η σπείρα.

Μέσω διαδικτύου μάθαιναν τι διέθετε κάθε έκθεση ή μάντρα

Προχωρούσαν ακόμη πιο πέρα: Όταν δεν έβρισκαν πρόσφορα τα αυτοκίνητα, που ζητούσε η «πελατεία» του κυκλώματος, αναζητούσαν μέσω διαδικτύου, από ιστοσελίδες με αγγελίες πώλησης οχημάτων, τις συγκεκριμένες μάρκες. Έτσι, γνώριζαν κάθε μία επιχείρηση τι οχήματα διαθέτει και προχωρούσαν στις κλοπές! Το μεγάλο δίκτυο «πελατών», λέει η Αστυνομία, που ερχόταν σε επικοινωνία με τον εγκέφαλο της σπείρας, ζητούσε και κλοπές οχημάτων συγκεκριμένου μοντέλου και προδιαγραφών, γιατί είχαν σκοπό να αντικαταστήσουν ίδια οχήματα, παλαιότερης κυκλοφορίας. Τα έπαιρναν από τη σπείρα, βέβαια, με παραποιημένους αριθμούς πλαισίου.

Πώς έκαναν τις κλοπές

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο, που χρησιμοποιούσαν για τις κλοπές, η Αστυνομία αναφέρει ότι χρησιμοποιούσαν εξελιγμένο ηλεκτρονικό σύστημα ακινητοποίησης των οχημάτων. Δηλαδή με laptop και τάμπλετ. Εκεί είχαν «φορτώσει» το λογισμικό, που είχαν υποκλέψει από την κατασκευάστρια εταιρεία και παρακάμπτοντας το immobilazer, έπαιρναν το αυτοκίνητο. Όλα αυτά συνέβαιναν νυχτερινές ώρες, ενώ το δεύτερο στάδιο ήταν να τα απομακρύνουν από το σημείο όπου τα εντόπιζαν και για δυο τρεις ημέρες να τα σταθμεύσουν σε κοντινές αποστάσεις.

Το κόλπο για να διασφαλιστούν από την ύπαρξη GPS

Γιατί αυτό; Για να εξακριβώσουν ότι δεν διαθέτουν σύστημα GPS, μέσω του οποίου ο ιδιοκτήτης και η Αστυνομία θα μπορούσαν να γνωρίζουν πού κατευθύνθηκε το αυτοκίνητο από την πρώτη στιγμή! Όταν βεβαιώνονταν ότι δεν αναζητούνται μέσω συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού, αποφάσιζαν να τα μεταφέρουν σε υπόγεια γκαράζ ή νοικιασμένες αποθήκες. Το ίδιο και με τις μοτοσυκλέτες. Αφού τις εντόπιζαν, έσπαγαν την κλειδαριά, τις απομάκρυναν και τις στάθμευαν πρόχειρα καλυμμένες, έως ότου βεβαιωθούν ότι δεν αναζητούνται μέσω του GPS.

Φόρτωναν με υδραυλικές μπάρες τις μοτοσυκλέτες στα φορτηγά

Στη συνέχεια τις φόρτωναν σε κλειστό φορτηγό με υδραυλική ράμπα και τις μετέφεραν απευθείας σε συνεργεία και καταστήματα ανταλλακτικών, είτε για να πουληθούν αυτούσιες με παραποιημένο αριθμό πλαισίου, είτε για να αποσυναρμολογηθούν και να πωληθούν ως ανταλλακτικά. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις τις πουλούσαν με παραποιημένα στοιχεία, μέσω ιστοσελίδων αγγελιών του διαδικτύου.

Εκβίαζαν και για «λύτρα»

Όμως, η οργανωμένη συμμορία, όταν δεν μπορούσε να πουλήσει κλεμμένο όχημα μεγάλου κυβισμού, προχωρούσε στον εκβιασμό του ιδιοκτήτη για «λύτρα». Του τηλεφωνούσαν και απαιτούσαν σε τσάντα συγκεκριμένο ποσό, ανάλογα με τον κυβισμό και την αξία του αυτοκινήτου, που είχαν κλέψει.

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Αττική freepress»

«Προφητικό», μετά την τελευταία εξέλιξη της εξάρθρωσης της άκρως οργανωμένης σπείρας, αποδεικνύεται το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Αττική freepress», τον Οκτώβριο του 2014. Τότε, έγινε για πρώτη φορά λόγος για high tec κλέφτες αυτοκινήτων, που η δράση τους φέρνει σε απελπισία τους κατόχους των τροχοφόρων. Έγραφε, η «Αττική freepress»:

«Ακόμη και τους ταξιτζήδες παριστάνουν για να “σαρώνουν” τις γειτονιές και να εντοπίζουν αυτά που ήθελαν να κλέψουν»

«Κηφισιά, Πεύκη, Νέα Ερυθραία και Μενίδι ήταν οι τέσσερις περιοχές της Αττικής, όπου είχε αναπτύξει πρωτοποριακή δραστηριότητα μια συμμορία κλεφτών αυτοκινήτων, χωρίς τα “κλασικά” εργαλεία της… μουντζούρας! Αλλά με “αντικλείδι” ένα… αθώο laptop! Με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, στον οποίο είχαν “φορτώσει” κλεμμένο λογισμικό συγκεκριμένης και πολύ δημοφιλούς μάρκας αυτοκινήτων, παρέκαμπταν τα ηλεκτρονικά συστήματα ακινητοποίησης του οχήματος, το γνωστό immobilizer και τα έθεταν σε κίνηση. Τόσο απλά.

Είχαν ειδικές διαδρομές διαφυγής

Για τη γρήγορη διαφυγή τους, επέλεγαν ειδικές διαδρομές του οδικού δικτύου, ώστε σε περίπτωση εντοπισμού τους να τις χρησιμοποιούν και σε σύντομο χρονικό διάστημα να μεταβαίνουν στην περιοχή Αχαρνών, όπου ήταν και ο τόπος κατοικίας τους. Στις έρευνες της Αστυνομίας βρέθηκε, ανάμεσα σε κλειδιά, μία συσκευή σύνδεσης ηλεκτρονικών εγκεφάλων οχημάτων με ηλεκτρονικό υπολογιστή και πλήθος ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων»… Στη συνέχεια το ρεπορτάζ αποκάλυπτε ότι οι συμμορίες κυκλοφορούν ακόμη και με… ταξί στους δρόμους για να εντοπίζουν στις γειτονιές τροχοφόρα προς… κλοπή! Ποιος θα υποπτευθεί, γράφαμε τότε, έναν… ταξιτζή, που ψάχνει (δήθεν) για κούρσα σε μια γειτονιά;

Keywords
Αναζητήσεις
κλοπη μοτοσυκλετας ριο
Τυχαία Θέματα