Σκληρή κόντρα Αθήνας-δανειστών για τα μέτρα

Νέα εναλλακτική πρόταση έχει ρίξει στο τραπέζι η ελληνική πλευρά, πολλά σημεία της οποίας συμπίπτουν με τις προτάσεις των Θεσμών, ευελπιστώντας να κλείσει η συμφωνία το συντομότερο και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για αύξηση της ρευστότητας. Ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε στους ομολόγους του να πάει η εστίαση στο 23%, αλλά να πάρουν πίσω την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά.

Σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου 2015 με στόχο ετήσια έσοδα 0,93%

του ΑΕΠ έναντι 1% που ζητούν οι δανειστές.

Με βάση την τελευταία ελληνική πρόταση δημιουργείται ένας ενιαίος συντελεστής 23% για τη συντριπτική πλειοψηφία προϊόντων και υπηρεσιών, με τη διατήρηση ενός μειωμένου συντελεστή 13% για όλα τα τρόφιμα, την ενέργεια, την ύδρευση και τα ξενοδοχεία (που οι δανειστές θέλουν να ανεβάσουν στο 23%), και ενός υπερμειωμένου συντελεστή 6% για φαρμακευτικά είδη, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου. Στις υπόλοιπες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες ελληνικές προτάσεις, η κυβέρνηση υπαναχωρεί ως προς τον συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων και προβλέπει συντελεστή 28% από 26%, όπως ζητούσαν οι δανειστές (29% η προηγούμενη ελληνική πρόταση).

Ναι στην έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων, λέει η Κυβέρνηση

Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην έκτακτη εισφορά 12% για τις επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ, μέτρο το οποίο έχουν απορρίψει οι δανειστές. Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν έχει περιλάβει την προκαταβολή 100% στα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά και τη μείωση του ακατάσχετου στους λογαριασμούς (σήμερα 1.500 ευρώ). Στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος, προτάσεις δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης ταυτίζονται απολύτως, καθώς ο πήχης μπαίνει στο 1% φέτος, 2% το 2016 και 3% το 2017 και 3,5% το 2018.

Να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές

Σημαντικά βήματα προς την πλευρά των δανειστών κάνει η ελληνική κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, υιοθετώντας τις θέσεις τους για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενώ επιμένει στην αύξηση των εισφορών για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους, παράλληλα με την πρόταση για έμμεση μείωση των συντάξεων, μέσω της αύξησης των εισφορών στους συνταξιούχους.

Στη νέα ελληνική πρόταση η Ελλάδα δέχεται οι αλλαγές στις πρόωρες να ξεκινήσουν από τον Οκτώβριο του 2015 και έως το 2022, χωρίς αναφορά στα θεμελιωμένα δικαιώματα. Εξαιρέσεις προβλέπονται μόνο για τους εργαζόμενους στα βαρέα και τις μητέρες με ΑΜεΑ. Η μόνη διαφορά με την τελευταία πρόταση των θεσμών, είναι ότι οι δανειστές ζητούν έναρξη των αλλαγών από την 1η Ιουλίου. Όσον αφορά στο ΕΚΑΣ, η κυβέρνηση δέχεται όχι την σταδιακή κατάργησή του έως το τέλος του 2019, αλλά την αντικατάστασή του έως το τέλος του 2018. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην πρόταση για άμεση κατάργησή του στο προνομιούχο 20% των δικαιούχων.

Στο θέμα της αύξησης των εισφορών υγείας για τους συνταξιούχους, η ελληνική πλευρά επιμένει στην αύξηση από το 4% στο 5% και όχι στο 6%, καθώς και στην επέκτασή της και στις επικουρικές. Βέβαια, επιμένει και στο θέμα των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, επαναφέροντας την πρόταση που απέρριψαν οι θεσμοί για επαναφορά των εισφορών 3,9% στο ΙΚΑ (2,9% για τους εργοδότες και 1% για τους εργαζόμενους), καθώς και την πρόταση για αύξηση των εισφορών στις επικουρικές, από 3% σε 3,5%.

Η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση των θεσμών για εξοικονόμηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016. Δεν αποδέχεται ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και δεν κάνει καμία αναφορά στον ασφαλιστικό νόμο 3863, που οι θεσμοί ζητούν να εφαρμοστεί. Συμφωνεί με τους θεσμούς για ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ (δεν αναφέρει τη δέσμευση ότι θα λειτουργεί χωρίς κρατική χρηματοδότηση), επιμένει ότι θα εξαιρεθούν οι περισσότεροι από τους φόρους υπέρ τρίτων, όχι όλοι, και δέχεται ότι θα ληφθούν όλες οι δημοσιονομικές πρόνοιες για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ όσον αφορά στην κατάργηση των μειώσεων στις συντάξεις.

Η ελληνική κυβέρνηση δέχεται και την «δύσκολη» πρόταση των θεσμών για κατάργηση όλων των εξαιρέσεων στη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και τη σταδιακή εναρμόνιση των εισφορών με αυτές του ΙΚΑ. Πρόκειται για πρόταση που υπήρχε και στο αρχικό ελληνικό κείμενο, αναμένεται όμως να οδηγήσει σε δραματικές περικοπές της χρηματοδότησης του ΟΓΑ (σήμερα χρηματοδοτείται κατά 80% από το κράτος) και κατά συνέπεια ακόμη και σε τριπλασιασμό των εισφορών στους αγρότες.

Αντίθετα, η Ελλάδα δεν δέχεται την πρόταση που ορίζει ότι όσοι συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, θα λαμβάνουν βασική και αναλογική σύνταξη μόνο με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους. Συνεπώς εάν συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, θα λαμβάνουν μόνο τη βασική… Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση δεν δέχεται το πάγωμα όλων των κατώτατων συντάξεων έως το 2021. Όσον αφορά το δεύτερο κύμα αλλαγών που θα συμφωνηθεί έως τον Οκτώβριο για να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2016, η μόνη πρόταση που έχει βγει, αφορά στην μεγαλύτερη αντιστοίχιση των εισφορών με τις παροχές. Τέλος, οι ενοποιήσεις προτείνεται να ολοκληρωθούν το 2018 και όχι το 2017.

Οι προτάσεις της Ελλάδας

Τρεις συντελεστές ΦΠΑ

-Στο 13% των τροφίμων, του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού ύδρευσης και της εστίασης.

-Αύξηση στο 13% από 6,5% των ξενοδοχείων

-Παραμονή στο 6,5% των φαρμάκων, των βιβλίων και των θεάτρων.

-Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου.

Τα νέα φορομέτρα

-Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και ενσωμάτωσή της στη φορολογική κλίμακα

-Αυστηρά κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος αγρότης

-Απλοποίηση της έκπτωσης φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Πρόκειται για την έκπτωση φόρου που οδηγεί εμμέσως σε αφορολόγητο όριο έως 9.550 ευρώ.

-Έσοδα από το φόρο ακινήτων 2,65 δισ. ευρώ φέτος και το 2016 ανεξαρτήτως αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών.

-Διεύρυνση της έννοιας της φοροδιαφυγής, κατάργηση των προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

-Δημιουργία αυτόνομης φορολογικής διοίκησης

-Περισσότερες και ευκολότερες κατασχέσεις μέσω κατάργησης του ορίου κατασχέσεων έως 25% από μισθούς και συντάξεις

-Αποβολή από τις ρυθμίσεις οφειλών προς το δημόσιο όσων δεν πληρώνουν τρέχουσες υποχρεώσεις προς εφορία και ταμεία

-Αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων έχουν εισοδηματική ικανότητα να πληρώσουν νωρίτερα από τη λήξη της ρύθμισης και εφαρμογή επιτοκίων αγοράς στη ρύθμιση

-Αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ από τα 10.000 στα 25.000 ευρώ

-Αύξηση του συντελεστή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13%

-Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%

-Επιβολή έκτακτης εισφοράς 12% στις επιχειρήσεις με ετήσια κέρδη άνω των 500.000 ευρώ

-Επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις

-Επιβολή φόρου στα τυχερά παιχνίδια ( VLT)

-Διαγωνισμός για την παροχή τηλεοπτικών αδειών

-Διαγωνισμός για την παροχή αδειών κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G

-Κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τους αγρότες και μείωση κατά 50% του κονδυλίου του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης.

Αυξάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές

-Αύξηση από το 4% στο 5% της εισφοράς ασθενείας στις κύριες συντάξεις.

-Εφαρμογή εισφοράς ασθενείας 5% στις επικουρικές συντάξεις.

-Αύξηση της εισφοράς των εργαζομένων για τις επικουρικές συντάξεις από το 3% στο 3,5%.

-Κατάργηση της έκπτωσης 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές που ισχύει από το 2014.

Οι Θεσμοί προτείνουν:

Για τα φορολογικά

-Δεν θέλουν την εισφορά 12% στις κερδοφόρες επιχειρήσεις

-Στον ΦΠΑ ζητούν την υπαγωγή σε 23% της εστίασης και των ξενοδοχείων καθώς και κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου

-Ζητούν να αυξηθεί η φορολόγηση των αγροτών και να καταργηθεί η επιδότηση πετρελαίου που λαμβάνουν

-Να μειωθεί κατά 50% το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης των νοικοκυριών

-Ζητούν να αυξηθεί στο 100% η προκαταβολή φόρου για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες (σήμερα είναι 55% στα φυσικά πρόσωπα)

Στο θέμα των εισφορών οι Θεσμοί θέλουν:

-Να αυξηθεί στο 6% η εισφορά ασθενείας στις συντάξεις (κύριες και επιβολή και στις επικουρικές), αντί για 5% που προτείνει η Αθήνα.

-Να μην καταργηθεί η έκπτωση 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που ισχύει από το 2014.

-Να μην αυξηθεί από το 3% στο 3,5% η εισφορά των εργαζομένων για επικουρική ασφάλιση, όπως προτείνει η Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα