The game is over

Το παιχνίδι έχει τελειώσει», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, προκαλώντας την εύλογη αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Του Νίκου Καραμάνογλου

«Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατ. ανέργους, 3 εκατ. φτωχούς και χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα, μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου «να μην υποτιμά μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας λαός, όταν αισθανθεί ταπεινωμένος».

Η φράση, ωστόσο, του κ. Τουσκ φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με τη θεωρία των παιγνίων και τη δημιουργική ασάφεια, που πρόταξε η ελληνική κυβέρνηση ως διαπραγματευτικό όπλο στην αρχή τουλάχιστον των συζητήσεων. Ο χρόνος όμως κύλησε εις βάρος μας και η μακρά ταλαιπωρία των Ελλήνων πολιτών, που έχουν πληγεί από την ανεργία, τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους και την αύξηση της φτώχειας, δεν φαίνεται να τελειώνει. Αντιθέτως, η θηλιά στον λαιμό τους σφίγγει όλο και πιο πολύ, χωρίς μάλιστα την προοπτική μιας κάποιας μελλοντικής ελάφρυνσης.

Ωστόσο, δεν είναι τώρα η ώρα της απόδοσης ευθυνών, αλλά της ανάληψής τους και της θετικής δράσης. Περισσότερο απ” όλα όμως είναι η ώρα της εθνικής σύμπνοιας. Η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και την ευρωπαϊκή κοινότητα γενικότερα. Αυτή είναι η ιστορική της θέση και η διασφάλισή της. Και όσοι διαχέουν απερίσκεπτα σενάρια ρήξης είναι τουλάχιστον επικίνδυνοι.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχθεί τυφλά τις προτάσεις των δανειστών. Ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή, υπάρχει η δυνατότητα να σώσουμε την παρτίδα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Ακόμα και τώρα υπάρχει η δυνατότητα για μια αμοιβαία επωφελή λύση, που θα διασφαλίσει την αξιοπιστία, την ακεραιότητα και την ευρωστία της ζώνης του ευρώ ως μιας βιώσιμης οικονομικής, χρηματοπιστωτικής και πολιτικής οντότητας. Κυρίως όμως που θα αναδείξει αυτό που η αρχική ιδέα της Ευρώπης υπήρξε, μια οντότητα αλληλεγγύης και πολιτισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα