Μειώνονται οι γεννήσεις Κυπρίων και αυξάνονται των αλλοδαπών, υποστηρίζει ο Π. Σαμάρας

16:26 14/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για μειώσεις στις γεννήσεις των Κυπρίων και αύξηση στις γεννήσεις των αλλοδαπών, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων Παρασκευάς Σαμάρας, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή περαιτέρω μείωση των γηγενών τα επόμενα χρόνια ένεκα της οικονομικής και της κακής επιδοματικής πολιτικής.

Σε δηλώσεις του, μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Υποεπιτροπής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, η οποία εξέτασε το δημογραφικό πρόβλημα και τους τρόπους αντιμετώπισης του, ο κ. Σαμάρας είπε πως ο δημογραφικός

δείκτης για το 2011 ήταν 1,35, δηλαδή όπως σημείωσε υπήρξε πτώση από το 1,50 που καταγράφηκε το 2010 και 1,45 το 2009.

Όπως είπε, τα δεδομένα αυτά δείχνουν πως το 2012 θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη πτώση, για να προσθέσει ότι σύμφωνα με τους αριθμούς, που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης και κάνουν λόγο για αύξηση, είναι γιατί έχουν αυξηθεί οι γεννήσεις αλλοδαπών.

«Μας είπαν ότι από 9.600 που είχαμε το 2011 πήγαμε στις 10.300 το 2012. Εμείς έχουμε να πούμε ότι το 2011 από το 1,35 που καταγράφηκε, το 1,15 αφορούσε γηγενείς κατοίκους και το 0,20 αλλοδαπούς. Με τόση ενίσχυση που είχαν οι αλλοδαποί εις βάρος των γηγενών, ασφαλώς και αυξάνονται», είπε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι το 14% στα νηπιαγωγεία ήταν παιδιά αλλοδαπών, συμπληρώνοντας πως την επόμενη χρονιά τα δεδομένα αυξάνονται και οι παραπάνω γεννήσεις που αναφέρθηκαν αφορούν αλλοδαπούς.

Σημείωσε πως η αύξηση στον πληθυσμό οφείλεται στις γεννήσεις αλλοδαπών και πρόσθεσε πως «υπάρχει περαιτέρω μείωση των γηγενών και θα συνεχίζεται ένεκα της κρίσης και ένεκα της κακής επιδοματικής πολιτικής, η οποία εφαρμόστηκε από το 2011 και το 2012, με τεράστιες αποκοπές στα επιδόματα τέκνου».
Εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανόν νέο κτύπημα στα επιδόματα των πολυτέκνων, με συνέπεια και νέο δημογραφικό κτύπημα για τη χώρα.

Είπε, επίσης, πως «οι γεννήσεις είναι επένδυση για μια χώρα και τα επιδόματα δεν είναι χαμένα χρήματα, αλλά επένδυση για στήριξη της ανάπτυξης στο μέλλον».

Σε ερώτηση κατά πόσον αν δεν έκοβαν τα επιδόματα στους πολύτεκνους θα έκαναν περισσότερα παιδιά, ο κ. Σαμάρας απάντησε: «Όχι δεν είναι ακριβώς έτσι. Σε μια χώρα υπάρχει ένα ποσοστό που γεννά, επειδή αγαπά τα παιδιά. Αυτό το ποσοστό στην Κύπρο είναι το 30%. Όταν αυτό το ποσοστό που θέλει να γεννά δεν έχει χρήματα για να το κάνει δεν μπορεί να γεννήσει. Στο άλλο 70% ότι και να δώσεις, το Θεό με τα άστρα να κατεβάσεις, δεν πρόκειται να γεννήσει, διότι δεν έχει τόση συμπάθεια στα παιδιά. Θα κάνει ένα δύο παιδιά και τέλειωσε».

Keywords
Τυχαία Θέματα