Ομήρου για Βγενόπουλο και 13ο μισθό

15:41 14/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Βουλή ουδέποτε δέχεται όρους από τους προσκεκλημένους να παρουσιαστούν ενώπιον των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, τονίζοντας ότι η Βουλή έχει κυριαρχικά δικαιώματα δυνάμει του Συντάγματος και του κανονισμού της να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και δεν είναι νοητό να γίνονται αποδεκτοί οι όποιοι όροι είτε από την

ίδια τη Βουλή ως σώμα, είτε χωριστά από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Ο κ. Ομήρου απαντούσε σε ερωτήσεις αναφορικά με την επιστολή Βγενόπουλου στην Επιτροπή Θεσμών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σε ό,τι αφορά τους περαιτέρω χειρισμούς στο θέμα Βγενόπουλου παρέπεμψε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και ανέφερε ότι εξ όσων αντιλαμβάνεται η διερεύνηση των ευθυνών για την οικονομική κρίση βαίνει προς το τέλος και θα συνταχθεί σχετική έκθεση που θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η απόφαση που θα ληφθεί από την Επιτροπή Θεσμών για το θέμα Βγενόπουλου θα τεθεί ενώπιον της Σύσκεψης Αρχηγών.

Εκτακτη εισφορά από τον 13ο μισθό

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που διεξήχθη στη Σύσκεψη Αρχηγών για έκτακτη εισφορά από τον 13ο μισθό στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για να στηριχθούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού κατά τις γιορτές, ο Πρόεδρος της Βουλής εξήγησε ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις και εξήγησε ότι υπάρχει πλήρης κατανόηση των στιγμών που περνά η κυπριακή κοινωνία και πλήρης κατανόηση ότι υπάρχουν οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη.

Πρόσθεσε ότι τυγχάνουν εξέτασης τα μέτρα, που θα εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια των γιορτών και ότι η Βουλή θα καταλήξει σε αποφάσεις σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση.

Διευκρίνισε περαιτέρω ότι αυτό που συζητήθηκε σήμερα κατά τη Σύσκεψη Αρχηγών είναι να βρεθεί τρόπος ώστε να στηριχθούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η κυπριακή κοινωνία.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με την εκτελεστική Επιτροπή της Ενωσης Δήμων, ο κ. Ομήρου κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα αναφορικά με τη συζήτηση για τους υπαίτιους της καταστροφής της κυπριακής οικονομίας, διαβεβαίωσε ότι δεν θα ήταν δυνατό η Βουλή να συμπεριφερθεί ανεύθυνα και η όποια Επιτροπής της κατά τρόπο που να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία της επιβαλλόμενης κάθαρσης και τιμωρίας των ενόχων.
Ερωτηθείς εάν έχει την όποια πληροφόρηση ότι επίκειται έναρξη διαδικασίας ενώπιον Δικαστηρίου, ο Πρόεδρος της Βουλής αφού ανέφερε ότι αρμόδιος να απαντήσει είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, σημείωσε πως είναι ένα θέμα που απασχολεί ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι υπάρχει προς απόφαση εκκρεμότητα στη Γενική Εισαγγελία για να συνομολογηθεί σύμβαση με ξένο οίκο εμπειρογνωμόνων, ο οποίος θα βοηθήσει στην αξιόπιστη ολοκλήρωση των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Είπε πως είναι μια προηγούμενη πρακτική που ακολούθησαν η Ιρλανδία και η Ισλανδία, επισημαίνοντας ότι το οικονομικό έγκλημα δεν είναι ένα απλό έγκλημα ποινικού δικαίου, είναι πολύπλοκο και χρειάζεται εμπειρογνωμοσύνη την οποία δεν είναι δυνατό να έχουν Κύπριοι νομικού ή οικονομολόγοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα